Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tässä Havukosken pelastus? Vantaan kaupunki sai ”uskomattoman lahjan”, jolla alueen ongelmat aiotaan hoitaa

Havukoskella käynnistetään parhaillaan useita erilaisia palveluita ennen kaikkea lapsille, nuorille, lapsiperheille ja ikäihmisille. Kyseessä on uudenlainen toimintamalli, jossa seuraavan kolmen vuoden ajan 19 työntekijää eri järjestöistä antavat matalalla kynnyksellä apua. Kevään aikana Havukoskelle avautuu esimerkiksi walk in -terapia ja käynnistyy pikkuhelppipalvelu, jossa vanhemmat saavat apua kotiin.

Kyseessä on Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön kehittämä uudenlainen avustusmalli.

– Mietimme, miten pystyisimme aidosti auttamaan ihmisiä. Meillä on jo Suomessa paljon hyviä työmuotoja ja malleja. Halusimme yhdistää heidän voimansa, kertoo säätiön asiamies Ulla Nord.

Mukana on yhdeksän eri järjestöä, kuten SPR, Aseman Lapset ja Helsinki Missio. Säätiö on sitoutunut rahoittamaan toimintaa kolmeksi vuodeksi 4 miljoonalla eurolla.

– Me haluamme luoda pysyvyyttä ja jos tämä malli toimii, sitä voidaan jatkaa ja laajentaa, Nord selvittää.

Mutta miksi Vantaa ja juuri Havukoski valikoituivat kohteeksi, Ulla Nord?

– Pohdimme, mikä alue tai kaupunki on riittävän pieni, jotta toiminnan vaikuttavuutta voidaan aidosti mitata. Lisäksi halusimme, että kyseessä on alue, joka kuuluu hyvinvointialueeseen. Lisäksi tiesimme, että Vantaa on innovatiivinen ja yhteistyö toimii. Valitsimme Vantaan, joka ehdotti kaupunginosaa, hän kertoo.

Vantaan kaupunki puolestaan valitsi Havukosken.

– Meille oli hyvin selkeää, että apu kohdistetaan Havukoskelle. Olemme kaupungin johtoryhmässä miettineet toimia Havukoskelle, koska olemme alueen kehityksestä huolissamme, sanoo Vantaan kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand.

Åstrand viittaa muun muassa Havukoskella tapahtuviin levottomuuksiin, huoleen huono-osaisuuden lisääntymisestä sekä vilkkaasta muuttoliikenteestä alueella.

– Havukoskella on poliisitehtäviä enemmän kuin muualla Vantaalla, Åstrand toteaa.

Åstrand kertoo säätiön yhteydenoton tuntuneen uskomattomalta.

– Tämä on upea lahja Vantaalle. Meidän tehtävämme on saada järjestöjen toiminta mahdollisimman hyvin linkitettyä kaupungin palveluihin. Lisäksi tarjoamme tilat eri toimijoille, Åstrand kertoo.

Kaupunki on jo aiemmin päättänyt kohdistaa alueelle erityistoimia. Havukoskelle on korvamerkitty tälle vuodelle 50 000 euron toimintaraha, jolla ”kehitetään alueella uusia avauksia ja vahvistetaan nykytoimintoja”.

Lue lisää: ”En uskalla nuorimmaistani jättää yksin pihalle” – Vantaan huono-osaisimmalle alueelle yritetään nyt luoda turvaa ja viihtyvyyttä erityistoimin