Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvien ystäville uutta herkkua Vantaalla – Neljän päivän filmifestivaalilla nähdään useita ennakkoja ja tanssitaan konserttitaltiointien tahtiin

VUFF – Vantaan Urbaani filmifestivaali saattaa jäädä pysyväksi tapahtumaksi.

Vantaalla ollaan valkokangastunnelmissa kun ensimmäinen VUFF, eli Vantaan urbaani filmifestivaali, pyörähtää käyntiin kutsuvierasnäytöksellä keskiviikkona 15. maaliskuuta. Sen jälkeen Myyrmäessä järjestettävällä festivaalilla on tarjolla yleisönäytöksiä neljänä päivänä torstaista sunnuntaihin asti.

– Näytöksiä on kaikkiaan yli kaksikymmentä, kertoo Janne Hulkkonen Pop Up Kino Helsingistä, joka on nyt vuoden päivät vetänyt lakkauttamisvaarassa olleen Kino Myyrin toimintaa.

– Toiveena on, että festivaalista saataisiin uusi, pysyvä tapahtuma Vantaalle.

Elokuvia esitetään kahdessa paikassa, Kino Myyrissä ja hiljattain tapahtumatilana vilkastuneessa Skenesalissa, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan juna-aseman vieressä. Skenesalissa palataan samalla historiaan, eli 1980-luvulle, jolloin tilassa toimi Kino Myyrmäki.

– Salissahan ovat vielä projektorin luukutkin seinässä, Hulkkonen mainitsee.

Ohjelmisto on vahvasti kansainvälinen.

Tapahtumassa on mukana myös ravintolatoimija ja anniskelua on luvassa osassa näytöksiä.

Hulkkosen mukaan musiikki on vahvasti mukana erityisesti Skenesalin festivaali-illoissa. Esimerkiksi Mika Kaurismäen tekemän Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin -dokumentin esityksessä perjantaina 17. maaliskuuta tuolit kerätään leffan jälkeen pois ja ilta jatkuu Skenesalissa Sielun Veljet -yhtyeen konserttitaltioinnin sekä Hassisen Koneen tekemän ja muun 80-luvun alun rockin tunnelmissa DJ Östrabölen tahdittamana.

Valkokankaalla nähdään myös yllätysaineistoa samalta ajalta.

Prince-konserttitaltioinnin Sign O’ the Times esityksessä lauantaina saa tanssia alusta lähtien aivan kuin olisi itse mukana vuoden 1987 keikalla Yhdysvalloissa. Konseptia on testattu jo tämän vuoden DocPoint -festivaaleilla, sielläkin Pop Up Kino Helsingin toteuttamana.

Iso osa elokuvista on vasta tulossa ensi-iltaan ja osa on sellaisia joita ei välttämättä muulloin pääse Suomessa näkemään. Festivaalin ohjelmisto on vahvasti kansainvälinen. Kattauksella on haluttu ottaa huomioon se, että Myyrmäessä asuu paljon maailman eri kielialueilta tulleita ihmisiä.

Latvialaisen Viesturs Kairišsin viime vuonna valmistunut fiktiivinen January kertoo Neuvostoliiton hajoamisesta ja kuukaudesta, jolloin Latvia itsenäistyi.

Shahar Rozenin ohjaama, mustan huumorin sävyttämä Ducks, An Urban Legend on syntynyt Tel-Avivin lähiöstä kerätyistä tarinoista ja on sekin viime vuoden tuoretta leffasatoa.

Saamelaisräppäristä Mihkku Laitista kertova dokumentti Revontulten räppäri tarjoillaan festivaaliyleisölle ennen kuin sen varsinainen teatterilevitys alkaa. Muita ennakkoja ovat muun muassa Salaliitto Kairossa, Godland ja Corsage – Kuriton keisarinna.

Festivaalin ajan Kino Myyrin aulassa on Kinomuseo, eli Rekolan Kinossa säilyneistä vanhoista elokuvajulisteista koottu näyttely. Pop Up Kino Helsingin lisäksi festivaalin taustavoimina ovat Vantaan kaupunki ja kulttuuriyhteisötalo Myyräncolo.

Lisää aiheesta: Oletko käynyt katsomassa näitä elokuvia? Valtava määrä vanhoja leffajulisteita tulee esille Kinomuseoon Vantaalle

VUFF – Vantaan urbaani filmifestivaali 16.–19. maaliskuuta Kino Myyrissä ja Skenesalissa. Lippuhinnat per leffa 10 euroa. Kaikkien elokuvien tiedot pääsee näkemään ja lippuja ostamaan osoitteesta www.vuff.fi.