Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vantaan varhaisin tieverkko keskiajalla palveli hallintoa – Verot saatiin kerättyä ja asukkaille jaettua tieto kuulumisesta Ruotsin kuninkaan alamaisuuteen

Teiden yhdistämissä kylissä asuivat verottaja, riitoja ratkova tuomari sekä ruotsalaisten ja hämäläisten välillä toiminut tulkki.

Keskiajalla, 1200- ja 1300-lukujen taitteessa, nykyisen Vantaan alueelle saapui uudisasuttajia Ruotsista. He perustivat silloiseen Helsingin pitäjään kyliä.

Ruotsalaisten lainsäädännön mukaan jokaiseen kylään piti johtaa yksi tie ja yhden tien piti johtaa kylästä pois. Näin kylien väliin syntyi Vantaan varhaisin tieverkosto.

Tiet olivat hallinnon kannalta tärkeitä. Niiden kautta mahdollistui pääsy uusille alueille ja niitä pitkin päästiin kertomaan ihmisille, että he ovat Ruotsin kuninkaan alamaisia.

Samalla uuden alueen asukkailta pystyttiin keräämään veroja ja saatiin heidät sunnuntaisin kirkkoon kuuntelemaan jumalanpalvelusta ja hallinnon tärkeitä tiedotteita.

Kirkko oli pitäjän kannalta keskeinen, eikä ole sattumaa, että kirkon ympärillä sijaitsi hallinnon tärkeitä paikkoja. Helsingin pitäjän kirkonkylän ympärillä sijaitsevat edelleen sellaiset kylät kuten Veromiehenkylä, Tuomarinkylä ja Tolkinkylä.

Kylissä asuivat verottaja, riitoja ratkova tuomari sekä ruotsalaisten ja hämäläisten välillä toiminut tulkki.

Keskiaikaista tietä on tutkittu Länsisalmen Gubbackan kylän arkeologisilla kaivauksilla. Tutkittu tie sijaitsee metsäisessä rinteessä, jossa se kulkee autioituneen keskiaikaisen kylän läpi.

Kaivauksilla tien pinnassa erottuivat kellertävän hiekan täyttämät kärrynpyörien urien jäljet. Niiden raideväli oli noin kaksi kyynärää eli 1–1,2 metriä.

Tiestä on saatu kaksi radiohiiliajoitusta. Ensimmäinen osuu aikavälille 1035–1246 ja toinen 1400–1500-luvuille.

Ajoitusten mukaan tie olisi rakennettu aivan ruotsalaissiirtolaisten saapuessa alueelle tai jopa sitä ennen. Myöhempi ajoitus kertoo tietä muokatun historian saatossa.

Monet muut Vantaan keskiaikaisista teistä ovat säilyneet käytössä tähän päivään asti.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.