Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaiskoteihin porataan nyt kaukolämpöä satojen metrien syvyydestä – "Kiinteistöt eivät joudu itse tekemään maalämpöinvestointia"

Vantaan Energian uusin kaukolämpöä tuottava laitos on kokeilu.

Varistossa sijaitseva Vantaan Energian geoterminen lämpölaitos avattiin virallisesti torstaina 9. maaliskuuta.

Vastaavia suuremman luokan geotermisiä laitoksia on Suomessa muitakin, mutta Variston laitos on valmistumishetkellään ensimmäinen, josta ohjataan energia kaukolämpöverkkoon.

Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Matti Wallin kertoo, että Variston geotermisen laitoksen tuottamalla energialla lämpiää 10 kerrostaloa tai 100 omakotitaloa.

– Kyseiset kiinteistöt eivät joudu itse tekemään maalämpöinvestointia.

Wallinin ja laitoksen rakentamisesta vastanneen QHeatin toimitusjohtaja Erika Salmenvaaran mukaan Variston laitosta voi kutsua myös maalämpölaitokseksi. Variston laitoksessa on kuitenkin eroja perinteiseen maalämpöön verrattaessa.

– Variston lämpökaivoissa on muun muassa lämpimän virtauksen eristys, joka mahdollistaa energian saannin syvältä. Lämpöä ei eristyksen vuoksi pääse haihtumaan matkalla maanpinnalle, Salmenvaara sanoo.

Wallin korostaa, että kyseessä on kokeilu ja vain yksi Vantaan Energian monista keinoista, joilla pyritään kohti hiilineutraaliutta. Geoterminen energia on 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa.

Kustannustehokkuudessaan maalämpölaitos häviää muille Vantaan Energian suunnitelmissa oleville lämmön tuotantomuodoille, kuten esimerkiksi vedyn tuotannosta saatavalle hukkalämmölle. Wallinin mukaan geoterminen lämpö kuitenkin pärjää energian hintakisassa fossiilisten polttoaineiden kanssa. Kustannuksia syntyy geotermisen lämpölaitoksen rakentamisen ja ylläpidon lisäksi siitä, että laitos vaatii toimiakseen sähköä.

Varistoon valmistuneiden kaltaisista laitoksista ja niihin liittyvästä osaamisesta toivotaan Suomelle uutta vientituotetta. Markkinat voisivat aueta kaasuongelman kanssa kamppailevassa Saksassa. Saksassa on tyypillisesti pieniä asuinaluekohtaisia kaasulaitoksia, jotka voisi korvata geotermisellä laitoksella.

Lue myös: Varistossa porataan maahan kaksi kilometriä pitkä "termospullo" – Vantaan Energian maalämpövoimalan rakentaminen ei aiheuta maanjäristyksiä, vaikka asukkaita se huolestuttikin

Varistoon rakennetaan Vantaan Energian maalämpölaitos

Suomen syvimmän reiän poraus alkoi vihdoin – katso kuvat