Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Näin paljon asuntolaina rasittaa pääkaupunkiseudulla – erot ovat huomattavia Uuteenmaahan verrattuna

Niin sanotussa lainanhoitorasituksessa on isoja vaihteluja Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Rasitus kertoo, paljonko keskituloiselta kotitaloudelta kuluu rahaa lainan lyhentämiseen, korkoihin ja muihin asumisen kuluihin kun sen suhteuttaa käytettävissä oleviin tuloihin. Asian huomioi OP Uusimaa selvityksessään.

– Monet asumiseen liittyvät kulut, kuten asuntolainan korot ja lämmityskustannukset, lähtivät viime vuoden lopulla nousuun. Samalla moni asunnon ostoa harkitseva odottaa asuntojen hintojen laskevan vielä tänä vuonna. Tammi-helmikuussa lainahakemusten määrä on kuitenkin piristynyt viime vuoden loppuun verrattuna, sanoo tiedotteessa OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.

Pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan paikkakuntien välillä on isoja eroja. Kun Helsingissä lainaa otettiin keskimäärin 230 000 euroa, Lohjalla lainaa otettiin 106 000 euroa, Järvenpäässä 150 000 euroa ja Porvoossa 140 000 euroa.

Vastaavasti Uudenmaan kehitys poikkeaa muusta Suomesta, sillä valtakunnallisesti asuntolainan keskimääräinen koko kääntyi viime vuonna pitkän nousun jälkeen laskuun.

Rasitusta mitataan myös indeksiluvulla: korkein se on Helsingissä, jossa osakeasuntojen kohdalla lukema on 46, Espoossa 29 ja Vantaalla 25. Vastaavasti Hyvinkään lukema on 18 ja Lohjan 16.

– Mitä alempi lainahoitorasitus on, sitä enemmän rahaa voi käyttää asumisen lisäksi enemmän muihinkin asioihin. Esimerkiksi säästämisen ja sijoittamisen merkitys voi kasvaa, kun asumiseen ei kulu niin paljoa rahaa, Riikka Kangas kuvaa tiedotteessa.