Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tässä Suomen pisin ja nopein autopesula?

Aamuposti-lehti koeajoi 45-metrisen pesulan. Pesukatu pystyy käsittelemään 800 autoa päivässä.

Suomen tiettävästi pisimmän ja nopeimman pesukadun Wash XL Riihimäen ensimmäiset käyttäjät pääsivät testaamaan laitosta ennakkoon hiljattain. Pesulan läpi kulki päivän aikana 450 autoa.

Wash XL oli kertonut ilmaisesta pesumahdollisuudesta sosiaalisessa mediassa. Tempauksen tarkoituksena oli toimitusjohtaja Harri Karhunsalon mukaan käyttää laitteistoa mahdollisimman pitkään täydellä teholla.

– Jos konetta ajaa aina hiljaisella nopeudella, ruuhka-ajan mahdolliset ongelmat eivät tule esille. Sellaiset haluttiin karsia pois.

Aamupostin koeajaessa pesukadun siihen tehtiin vielä viimeisiä säätöjä.

45 metriä pitkässä hallissa kuljetin ottaa kiinni eturenkaasta ja siirtää auton laitteiston läpi pesuvaiheesta toiseen. Tavanomaisessa autopesulassa laitteisto liikkuu edestakaisin.

Autot voivat ajaa pesukadulle puolen minuutin välein, koska edellisen pesun valmistumista ei tarvitse odottaa.

Pesuprosessi kestää kolmisen minuuttia. Pesulan pihaportista sisään ja ulos pääsee alle viidessä minuutissa. Tällä tahdilla pesukatu pystyy Karhunsalon mukaan käsittelemään 800 autoa päivässä aukioloaikojen puitteissa.

Ensimmäiset kiinnostuneet pyrkivät ja pääsivät kokeilemaan laitosta jo ennen ilmoitettua testipäivää.

Nopeus perustuu automatiikkaan: Portti aukeaa, kun kamera on tunnistanut auton rekisteritunnuksen. Pesu maksetaan etukäteen Wash XL:n sovelluksella tai nettisivulla. Rekisteritunnus kirjataan samalla järjestelmään.

Verkossa on tarjolla kertapesun lisäksi kuukausi- tai vuosisopimus. Kertapesun voi maksaa myös kortilla pesulaan saavuttaessa.

Pesukadun alussa auton päälle suihkutetaan esipesuaine. Sen jälkeen auto liikkuu eteenpäin, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan.

– Aika voi tuntua pitkältä, mutta se on pesuaineen tehoamisaika. Sen täytyy antaa vaikuttaa, muuten lika ei lähde pois, Karhunsalo selostaa.

– Sitten vuorossa on korkeapainepesuri, pehmoharjat, vanneharjat, toinen korkeapainepesuri, vesiputous, vahaus, kuivaus ja sitten on valmista.

Prosessi käyttää satoja litroja vettä, jonka bioreaktori puhdistaa ja kierrättää seuraavia pesukertoja varten.

Pesuaineet ovat Karhunsalon mukaan joutsenmerkittyjä biohajoavia mäntyöljypohjaisia saippuoita.

Pesukadun pihassa on auton sisätilojen puhdistusta varten viisi imurointipaikkaa. Niiden käyttö sisältyy pesun hintaan.

Pesukadun katolle ja etelänpuoleiselle seinälle asennetaan Karhunsalon mukaan kesällä aurinkopaneelit. Pihalle lisätään mahdollisesti imurointipaikkoja.

Kaupungin sisääntuloväylän Mattilantien varressa viime syksystä alkaen rakenteilla ollut pesukatu on herättänyt huomiota.

Ensimmäiset kiinnostuneet pyrkivät ja pääsivät Karhunsalon mukaan kokeilemaan laitosta jo ennen somessa ilmoitettua testipäivää.

Riihimäen pesukatu on Wash XL -ketjun ensimmäinen. Toista rakennetaan parhaillaan Ruotsiin.

Norjasta ketju etsii sopivaa tonttia.

Aiemmin Suomen pisimmäksi nimetty 37-metrinen pesukatu on Oulussa.

Juttu on julkaistu aiemmin Aamuposti-lehdessä.

3

Pesun keskimääräinen kesto minuuteissa.