Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueen asukas koetti kaupata palveluseteliä eteenpäin – jäi kiinni Vantaa-Keravan uudella ilmoituskanavalla

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on otettu käyttöön väärinkäytösilmoitus. Kyseessä on hyvinvointialueen työntekijöille tarkoitettu kanava, jossa voi anonyymisti ilmoittaa havaitsemistaan väärinkäytöksistä.

Kanava avattiin helmikuun puolivälissä ja jo ensimmäisen kuukauden aikana on käsitelty kaksi ilmoitusta, joissa molemmissa on epäilty, että hyvinvointialueen asukas on koettanut myydä saamiaan palveluseteleitä eteenpäin.

– Tämän osalta emme voi nostaa esille tarkempia yksilöiviä tietoja. Sen verran voimme sanoa, että kyseessä on hyvinvointialueen asiakas, kertoo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö.

Aronkydön mukaan asia tullaan selvittämään.

– Asiakkaan oman työntekijä keskustelee asiakkaan kanssa, ettei näin pidä toimia.

Aronkytö korostaa, että ilmoituskanavan tarkoituksena on ensisijaisesti valvoa hyvinvointialueen oman organisaation hyvyyttä.

– Haluamme valvoa ennen kaikkea sitä, että toimimme lain mukaan ja eettisesti kestävästi. On sattumaa, että ensimmäiset ilmoitukset liittyvät asiakkaaseen, hän painottaa.

Onko ilmoitus palvelusetelin väärinkäytöksestä tullut hyvinvointialueen työntekijältä vai alueen asukkaalta, Timo Aronkytö?

– En tiedä, mutta arvioin, että ilmoitus on tullut toiselta alueen asukkaalta.

Aronkydön mukaan kyseessä saattaa olla tietynlainen sosiaalinen kontrolli, jossa ihmiset valvovat, miten tukia käytetään.

– Tutkimustieto kertoo, että sosiaalitukien väärinkäyttö on harvinaista. Koen, että nyt tulleet ilmoitukset ovat yksittäisiä tapauksia.

Uusi ilmoituskanava on tarkoitettu väärinkäytösepäilyistä ilmoittamiseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi eturistiriidat, lahjonta, ihmisoikeusrikkomukset, kilpailulainsäädäntöä vastaan tehdyt rikkomukset, taloudelliset väärinkäytökset sekä syrjinnän tai ahdistelun muodot. Ilmoituskanavaan eivät kuulu tavanomaiset asiakaspalautteet.

Ilmoituksen voi tehdä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nykyinen tai entinen työntekijä, työnhakija, luottamushenkilö tai yhteistyökumppani.

Ilmoituskanava löytyy hyvinvointialueen julkisilta internet-sivuilta. Sivuilla kerrotaan, että kaikkiin vilpittömässä mielessä tehtyihin väärinkäytösepäilyihin suhtaudutaan vakavasti. Tietoisesti totuudenvastaisten ilmoitusten jättäminen palveluun on kiellettyä ja saattaa johtaa oikeudellisiin toimenpiteisiin.

Ilmoituskanavaa ylläpitää ulkopuolinen järjestelmätoimija.

Ilmoituskanava pohjautuu lakiin Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta. Kyseessä on niin kutsuttu whistleblowing-direktiivi, joka astui voimaan vuoden alusta, mutta hyvinvointialueilla on kolme kuukautta aikaa ottaa käyttöön sisäinen ilmoituskanava. Laki koskee yli 50 työntekijää työllistäviä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioita ja valtion virastoja.

Aluevaltuuston marraskuisessa kokouksessa jätettiin valtuustoaloite, jossa toivottiin ennakointia juuri kyseisen lakisääteisen väärinkäytösten ilmiantokanavan perustamiseksi hyvinvointialueelle. Kyseessä oli Valta kuuluu kansalle -aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite, jonka allekirjoitti 11 aluevaltuutettua. Asiaa käsiteltiin aluevaltuuston kokouksessa tiistai-iltana.

Lue lisää:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen starttia kiusasivat tekniset ongelmat, johtaja tyytyväinen ensimmäisiin viikkoihin – "Yksittäisiä 100 euron lisiä on maksettu"

Hyvinvointialueen ensimmäisen vuoden budjetti yli 50 miljoonaa euroa miinuksella – kirittävä kahdessa vuodessa plussalle

Hyvinvointialueen startti on ovella: Nämä asiat muuttuvat – "Asiakas voi asioida tutulla terveysasemalla"