Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisen hoitokodin lähihoitaja: "Jos palkka alkaisi kolmosella, varmasti hoitajia riittäisi" – Mitä mieltä ovat eduskuntavaaliehdokkaat?

Lähihoitaja Sanna Huuskonen näyttää hoitokodin asukkaalle seinäkelloa ja kysyy, mikä esine on kyseessä. Hetkeä ennen muistitestiä hän jakoi lääkkeet, ohjeisti yhtä asukasta pukemaan paidan takaisin päälleen ja nosti toisen tuoliltaan valuneen ylös.

Metsolassa sijaitsevan Attendo Vantaanhelmen asukkailla tahti on verkkainen, mutta hoitajilta vaaditaan vauhtia.

– Kyllä minä olen lakisääteiset tauot ehtinyt pitää, mutta kiirettä on ollut, Huuskonen sanoo.

Huuskonen vaihtoi lähihoitajan työhön 10 vuotta sitten myyntialalta. Hän pitää työstään, mutta toivoo parempaa palkkaa.

– Tämä on vastuullista työtä. Pidämme huolta ihmisten hengestä ja terveydestä, hän painottaa.

Vantaan Sanomien vaalikoneessa kevään eduskuntavaaliehdokkaat ovat saaneet vastata väittämään: hoitajien palkkojen nostaminen on paras keino helpottaa hoitajapulaa. Huuskonen on väittämästä samaa mieltä.

– Totta kai työolojakin pitää kehittää, mutta palkka ratkaisee. Jos palkka alkaisi kolmosella, varmasti hoitajia riittäisi, hän toteaa.

Lue myös: Poistuuko päiväkotien työvoimapula korkeakoulupaikkojen lisäyksellä? Päivähoidon opettaja: Vielä tärkeämpää olisi nostaa palkat ”kolmen ja neljän tonnin välille”

Pidämme huolta ihmisten hengestä ja terveydestä.

Suurin osa Vantaan Sanomien vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaista kannattaa hoitajien palkkojen nostamista keinona helpottaa työvoimapulaa.

Uudenmaan vasemmistoliiton sekä SDP:n ehdokkaista yli 90 prosenttia on samaa mieltä vaalikoneen väittämästä, että hoitajien palkkojen nostaminen on paras keino helpottaa hoitajapulaa.

Feministisestä puolueesta kaikki ovat asiasta samaa mieltä. Valta kuuluu kansalle -puolueesta 90 prosenttia on vastannut olevansa samaa mieltä väittämästä.

Yli 80 prosenttia liike nytin, kristillisdemokraattien, Suomen ruotsalaisen puolueen, perussuomalaisten ja vihreiden Uudenmaan ehdokkaista ovat samaa mieltä hoitajien palkkojen positiivisesta vaikutuksesta työvoimapulaan.

Keskustan, liberaalipuolueen ja vapauden liiton ehdokkaista puolestaan yli 70 prosenttia kokee hoitajien palkkojen nostamisen olevan apu työvoimapulaan.

Kokoomuksen Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaista sen sijaan vain 57 prosenttia on vastannut olevansa samaa mieltä siitä, että hoitajien palkkojen nostaminen on paras keino helpottaa työvoimapulaa.

– Palkka on työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavissa oleva asia, perusteli vaalikonevastaustaan vantaalainen Heli Hakala (kok.).

Hakala vastasi kysymykseen "en osaa vastata", samoin vantaalainen Sakari Rokkanen (kok.).

– Pidän kiinni periaatteesta, että poliitikot eivät ota kantaa työmarkkina-asioihin tai palkkaukseen, Rokkanen kirjoittaa vaalikoneessa.

Moni ehdokas kokee palkkojen nostamisen tärkeänä, mutta kaipaa parannuksia myös muihin asioihin.

– Se (palkka) on ensisijainen keino, mutta alan muihinkin ongelmiin on tehtävä korjaustoimenpiteitä. Alan johtamista on parannettava, on palautettava riittävä henkilöstöresurssi myös avustaviin tehtäviin ja hoitajamitoitusta on korjattava, vastaa vaalikoneessa vantaalainen Gashaw Bibani (vas.).

Sotealan ammattilaisten pakollisia rokotuksia kritisoi useampi ehdokas.

– Työolosuhteet ja pakkopiikitykset ovat saaneet monet hoitajat vaihtamaan alaa. Hoitajapulassa ei välttämättä ole kyse palkkauksesta, vastaa vantaalainen ehdokas Thomas Kämper (vl.).

– Paras apu hoitajapulaan on säällinen palkka, joka houkuttelee ja pitää alalla, vastaa vaalikoneessa vantaalainen eduskuntavaaliehdokas Sirpa Siru Kauppinen (vihr.).

Löydä oma ehdokas Vantaan Sanomien VAALIKONEESTA!