Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat ysäriltä tutut platform-kengät? Vanhempien paheksumat kengät löytyvät myös museon kokoelmista

Vantaa ennen ja nyt: 1990-luvun kengät olivat paksut möhkäleet, joita vanhemmat paheksuivat.

Kevättä mielessä ja ajatukset siirtyvät pikkuhiljaa jo vähän kevyempiin jalkineisiin! Vantaan kaupunginmuseon kokoelmien mustilla platform-kengillä pärjäisi kyllä lumessa ja loskassakin, jos vain ei liukkautta pelkää.

Museon mokkanahkaiset korokepohjaiset kengät ovat muisto 1990-luvun loppupuolen kenkämuodista. Leikkaus on lenkkarimainen, vaikka urheiluun niitä ei ole tehty.

Appunto-merkkisissä kengissä pohjat ovat kauttaaltaan kahdeksan senttimetrin korkuiset. Nahan kuluneisuus kertoo siitä, että kengät ovat olleet kovassa käytössä.

Käytöstä poistuttuaan kengät olivat Myllymäen koulun näytelmäkerhon tarpeistossa, ja varmasti vuosituhannen alkupuolella huvittivat uutta nuorta polvea.

Koulu lakkautettiin vuonna 2008. Tuolloin koululta tallennettiin kaupunginmuseon kokoelmiin kouluesineistöä, arkistoaineistoa ja valokuvia, mukana myös näytelmäkerhon kengät.

1990-luvulla jalkineiden pohjat olivat pikkuhiljaa paksuuntuneet niin, että lopulta ne olivat massiiviset möhkäleet.

Vanhemmat tietenkin paheksuivat nuorison muotia ja varoittelivat nilkkojen taittamisella. Osa aikuisistakin kuitenkin muisti, että eipä edellisestä korokepohjakenkämuodista ollut kuin muutama vuosikymmen. Myös 1970-luvulla nuoriso katseli maailmaa korkeammalta, liioitellun paksujen kengänpohjien päältä.

2020-luvulla jalkineiden pohjat ovat jälleen kasvaneet, ja korokepohjaisia kenkiä on ilmestynyt kenkäkauppoihin sekä katukuvaan. On taas aika päivitellä muodinoikkuja, tai ehkä muistella omaa nuoruutta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.