Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevättie voi olla petollinen – autoilija, varo näitä vaaroja liikenteessä

Tiesää ei ole sama asia kuin ennustettu päivän sää. Fintraffic muistuttaa tiedotteessaan, että varsinkin ajokelit ovat keväisin usein selkeästi huonompia kuin mitä päivän säätilannetta katsomalla niiden arvelisi olevan. Tienpinta voi olla jäässä myös ilman ollessa plusasteinen, ja kitka renkaiden alla merkittävästi heikentynyt.

– Ajokelit vaihtelevat keväällä hyvinkin nopeasti jo yhden vuorokauden sisällä. Esimerkiksi yllättävän yöpakkasen jälkeen saattaa kesäiseltäkin näyttävä tienpinta olla paikallisesti petollisen liukas, vaikka päivällä jo plussa-asteissa oltaisiinkin.

– Talviselle tiestölle sään nopea lauhtuminen tuo taas usein mukanaan helposti vesikerroksen, jolloin tiestä tulee silloinkin vaarallisen liukas. Toisinaan kevät yllättää lisäksi lumikuuroina, joka saa keliolosuhteet salamannopeasti erittäin huonoksi ja haastaa jo sulaan ja kuivaan keliin tottuneita autoilijoita, kertoo Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Juhana Hyrkkänen tiedotteessa.

Fintrafficin puolelta muistutetaan muutamasta pienestä muistisäännöstä.

– Autoilijan muistisääntönä pitäisin keväällä sitä, että varautua kannattaa vaihteleviin olosuhteisiin. Kevätkeleillä liikkeelle kannattaakin lähteä vain ennakoiden – silloin pitää tarkistaa ajo-olosuhteet etukäteen ja seurata liikennetiedottamista.

– On muistettava myös, että yksittäisen autoilijan vastuu osana liikennettä on suuri; tieliikennelain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava keliin sopivaksi ja toisten tienkäyttäjien toimintaa on ennakoitava vaaran ja vahingon välttämiseksi, huomauttaa tiedotteessa Fintrafficin tieliikenteenohjauksen toimitusjohtaja Aapo Anderson.

Vaihtelevien keliolosuhteiden lisäksi Fintraffic muistuttaa myös seuraavista asioista: musta jää on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Riittävistä turvaväleistä huolehtiminen on tärkeää, sillä jarrutusmatkat ovat pitkät.

Märällä sileällä jäällä renkaan pito on huonoimmillaan. Auton renkaiden kunto on hyvä varmistaa ja tarkistaa ilmanpaineet. Näkyvyyden takia loskakelissä usein myös etu- ja takavalojen puhdistus on tärkeää sekä pyyhkijänsulkien ja pissapojan nesteen tarkistaminen.

Fintraffic suosittelee ennakoimaan matkaa myös tarkistamalla ajoreitti etukäteen. Ajoreitin keliennusteen tarkistaminen on myös osa kokonaisuutta.