Yhdeksän järjestöä aloittaa työt alueella kevään aikana. Työntekijät jo rekrytty.
Yhdeksän eri järjestöä aloittaa toimintansa Havukoskella kevään aikana. Järjestöjen tavoitteena on auttaa tämän vuoden aikana satoja lapsia, nuoria ja ikäihmisiä. Kyseessä on uusi auttamisen malli, jossa järjestöt yhdistävät voimansa yhdelle alueelle. Ainutlaatuinen malli työllistää kaikkiaan 19 henkilöä.
Järjestöjen toiminnan rahoittaa Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö. Vantaan Sanomat kertoi aiemmin kaupungin saamasta yllättävästä neljän miljoonan euron tuesta.
Kaupunki halusi kohdistaa tuen Havukoskelle. Rahoitus on myönnetty kolmeksi vuodeksi.
Suomen mittakaavassa ainutlaatuisessa mallissa ovat mukana Aseman lapset, Aspa säätiö, Helsingin diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelut, Helsinki Missio, Kukunori, Lasten ja nuorten keskus, Mieli ry, SOS-lapsikylä ja Suomen Punainen Risti.
Havukoskelle perustetaan walk in -terapiapiste.
Järjestöt ovat yhdessä säätiön kanssa kehittäneet viisi erilaista työpakettia, jotka halutaan tuoda Havukoskella asuvien ihmisten arkeen ja avuksi. Suurin panostus kohdistuu mielenterveystyöhön. Konkreettisesti työpaketti sisältää muun muassa yksilö- ja ryhmävalmennusta nuorille, kuten voimavaravalmennusta. Lisäksi Havukoskelle perustetaan walk in -terapiapiste.
Vanhemmuuden tuki -työpaketti tarjoaa havukoskelaisille perheille muun muassa mahdollisuuden saada kotiin apua. Tavoitteena on, että kotiin vietävää apua saa tämän vuoden aikana 350 havukoskelaista perhettä.
Ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin työpaketti aloittaa etsivän vanhustyön Havukoskella. Tarkoituksena on löytää yksinäisiä apua tarvitsevia ikäihmisiä. Lisäksi ikäihmisille tarjotaan keskusteluapua sekä tukihenkilötoimintaa. Tämän vuoden aikana on tavoitteena löytää 40 vapaaehtoista tukihenkilöä, jotka koulutetaan tehtävään.
Lisäksi nuoria tukee Arjen tuki -työpaketti, joka tarjoaa valmennusta 16–29-vuotiaille nuorille, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Digitaalinen auttaminen -työpaketti puolestaan tarjoaa nuorille mahdollisuuden saada apua esimerkiksi chat-palveluiden kautta.
Alkustartti järjestöjen, kaupungin ja hyvinvointialueen yhteistyölle otettiin tällä viikolla, kun osapuolet tapasivat toisensa Koivukylän asukastilassa. Uuden toimintamallin idean äiti, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön asiamies Ulla Nord korosti tilaisuudessa yhteistyön tärkeyttä järjestöjen, kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen välillä. Nordin mukaan säätiön tavoitteena on kokeilla uudenlaista pitkäjänteisempää yhteistyötä tietyllä kohdennetulla alueella.
– Havukoskella jo toimii useita eri yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka tekevät arvokasta auttamistyötä. Me emme halua, että tehdään päällekkäistä työtä, Nord sanoi.
Vantaan kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand arvioi, että esimeriksi varhaiskasvatus, koulut ja nuorisotyö ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita apua tarvitsevien lasten ja nuorten löytämiseen.
– Nyt on erittäin tärkeää, että tutustumme toisiimme ja löydämme toimivat tavat, Åstrand kertoo.