Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustajilta herui ymmärrystä lakkoileville veturinkuljettajille Tikkurilassa – "Kyse on turvallisuudesta"

Tikkurilan asemalle suuntaava Esa Nieminen muistuttaa kymmeniä kuolonuhreja Kreikassa vaatineesta junaonnettomuudesta.

– Veturinkuljettajien virkeys on turvallisuuskysymys. Junan puikossa täytyy olla virkeä ihminen. Hän on vastuussa matkustajien turvallisuudesta. Kyllä turvallisuudesta on oltava valmis vähän maksamaan, Nieminen sanoo.

Vähän aikaa sitten tapahtunut onnettomuus tulee puheeksi Niemisen pohtiessa maanantaina alkaneen veturinkuljettajien lakon perusteita. Nieminen tietää, ettei neuvottelujen osapuolten eli Paltan ja Rautatiealan Unioni RAUn kiista koske suoranaisesti palkankorotusta vaan viikkolepoa.

Nieminen kertoo lukeneensa keskustelupalstalta kommentteja, joissa veturinkuljettajia kehotetaan vaihtamaan työtä, jos nykyisessä työssä on valittamista.

– Veturinkuljettajan työ on erikoisduuni. Ei sitä opita yhdessä päivässä.

Lue myös: Bussit ruuhkautuivat lakkopäivän aamuna – Nämä henkilöt auttavat nyt matkustajia asemilla

Dixin ylätasanteella sopivaa kulkuvälinettä etsivät amerikkalaiset Myriam Anderson ja Jenna Lambourne. Kaksikko on asunut Suomessa puolisen vuotta. Suomen kieli ei ole vielä täysin hallussa, mutta lakosta on heidän mukaansa saanut hyvin tietoa.

– Tulimme katsomaan, että meneekö täällä vielä joku juna, mutta ei mene. Täytyy mennä bussilla, Anderson toteaa.

Dixissä kahvikuppia nauttiva Jimmy Lindeberg liikkuu yleensä linja-autolla tai omalla autollaan. Hänellä ei ole aivan tarkkaa käsitystä siitä, mistä veturinkuljettajilla ja työnantajilla on kiistaa. Hän arvelee syyn liittyvän palkkaan.

– Kyllähän lakko on varmasti ihan asiallinen.

Työmatkalla oleva Hanna kulkee normaalisti junalla, mutta maanantaina hän odottaa Dixissä linja-autoa. Siirtymisiin on lakon aikana varattava enemmän aikaa.

Dixistä kotiin kiiruhtava Seija ei tarvitse maanantaina junaa. Hän liikkuu tavallisestikin linja-autolla. Lakon taustalla olevista yksityiskohdista Seijalla ei ole tarkkaa tietoa.

– Varmaan ihan perusteltu lakko. Kyllähän lakkojen aina täytyy olla perusteltuja.

Veturinkuljettajien lakko pysäytti junaliikenteen maanantaista 20. maaliskuuta alkaen toistaiseksi. VR peruu kaikki kauko- ja lähijunat lakon ajalta ja maksaa asiakkailleen rahat takaisin lakon ajalle ostetuista junalipuista. Myös tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Fintraffic ja Väylävirasto muistuttavat siitä, ettei kaikki liikenne ole rataverkolla pysähtynyt lakon vuoksi. Vaikka henkilöliikennettä ei kuljekaan ja tavaraliikennettäkin vain jonkin verran, niin esimerkiksi kunnossapito- ja ratatyökalustoa liikkuu rataverkolla normaaliin tapaan. Nämä on syytä huomioida esimerkiksi tasoristeyksissä.

Lue myös: Junalakko | Bus­si­kus­ki povaa ruuhkapiikkiä vasta iltapäivälle – Tony Hynysen, 35, oli pakko varata koulumatkaan 1,5 tuntia