Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Li Andersson varoittaa väärien leikkauksien seurauksista – ”Olemme valmiita harkittuihin menosäästöihin, mutta...”

Vasemmistoliitto korjaisi valtion taloutta veropohjaa laajentamalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson näkee, että edustakuntavaaleista tulee perinteiset arvovaalit: kenen ehdoilla politiikkaa tehdään.

– Eläkkeitä ja työttömyysturvaa ja muita tukia ei voi missään nimessä leikata nyt, kun inflaatio laukkaa, hinnat nousevat ja sähkö on kallista. Vastaava palkansaajien ostovoiman lasku on tapahtunut viimeksi 1950-luvulla, Andersson sanoo.

Jos talous heikkenee ja hyvä työllisyyskehitys Suomessa pysähtyy, Suomi voi Anderssonin mukaan omilla päätöksillään ruokkia huonoa kierrettä.

– Olemme valmiita harkittuihin menosäästöihin, mutta Vasemmistoliitto ei hyväksy leikkauksia koulutukseen tai tutkimukseen, kulttuurin, nuorisotyön tai liikunnan rahoitukseen eikä sosiaaliturvaan tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Vasemmistoliiton keino valtiontalouden tasapainottamiseen on ”suhdannesidonnainen talouspolitiikka”. Puolue ei halua ennakkoon lyödä lukkoon miljardimääräistä sopeutustarvetta.

Valtiontalouden tasapainoa on Vasemmistoliiton mukaan tarpeen kohentaa vaalikauden aikana noin 3 miljardia, mutta leikkausten sijaan puolue esittää pääosin tulojen lisäämistä ja tuottavuuden parantamista.

– Suoria menosäästöjä kertyisi puoli miljardia euroa lähinnä yritystuista, Business Finlandin myöntämistä tuista ja vähän liikenne- ja viestintäministeriön toimialalta.

Talouden hoidossa työllisyys on Anderssonin mukaan aina kaikkein tärkein asia.

– Jos työllisyys nousee 1,5 prosenttiyksiköllä, sen vaikutukset tulonlisäyksen ja menojen vähennyksen muodossa kohentavat valtiontaloutta arviolta 1,5 miljardin edestä.

Andersson muistuttaa, että Suomen työllisyys on ollut pysyvästi heikommalla tasolla kuin muiden pohjoismaiden. Tämän taustalla on Anderssonin mukaan useita syitä, muun muassa 2010-luvun iso rakennemuutos ja Nokian romahdus.

– Kärsimme edelleen myös 1990-luvun laman seurauksista. Suomessa ei ole tehty riittävän kunnianhimoista työllistämispolitiikkaa.

Verotus on Vasemmistoliitolle tärkeä työkalu. Puolue esittää veroihin lisäyksiä 2,5 miljardin edestä. Yksi keino tähän olisi suitsia rikkaiden verovälttelyä ja torjua harmaata taloutta laajentamalla veronumeron käyttöä ravintola- ja siivousaloille.

Tavoitteena on myös lisätä progressiota ja kiristää omaisuusverotusta, mutta ansiotuloverotukseen ei esitetä kiristyksiä. Miljonäärivero olisi varallisuusvero, joka koskisi vain yli miljoonan euron omaisuuksia, mutta tähän ei laskettaisi mukaan oman asunnon arvoa.

– Muutosta tarvitaan ansio- ja pääomatulojen eriytettyyn verokohteluun. Listaamattomien yritysten osinkoverotus pitää myös uudistaa.

Kouluväkivallasta ja lisääntyneestä lasten ja nuorten pahoinvoinnista oli Anderssonin mukaan merkkejä jo ennen pandemiaa.

– Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat kriisissä ja täysin tukossa. Pahiten oireilevat eivät saa terveydenhuollosta lainkaan apua, ja se luo järjettömät paineet kouluihin.

Perheiden ongelmat ovat Anderssonin mukaan moninaisia, esimerkiksi matala tulotaso, päihteet ja mielenterveysongelmat. Ne heijastuvat nuoriin.

– Kouluihin tarvitaan lisää resursseja moniammatilliseen työhön. Opettajien lisäksi kouluissa pitää olla psykologeja, kuraattoreja ja psykiatrisia sairaanhoitajia.

Haasteista huolimatta peruskoulu on Anderssonin mielestä Suomen menestystekijä, koska kaikilla on taustasta riippumatta mahdollisuus rakentaa tulevaisuuttaan.

Vasemmistoliitto on halukas jatkamaan hallitusvastuussa. Tunnelma vaalityössä on hyvä, ja ihmisten kiinnostus eduskuntavaaleja kohtaan alkoi Anderssonin mukaan kasvaa sen jälkeen, kun VM julkisti 9 miljoonan euron tasapainotusesityksensä.

– Ihmisiä kuuntelevat nyt, mitä puolueilla on sanottavaa. Etenkin meidän kannattajat ovat syvästi huolissaan uhkaavista leikkauksista.