Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat Vantaan ratikan uudet rakentamiskustannukset – Kaupungin osuus kasvoi yli 410 miljoonaan euroon

Vantaan ratikan rakentaminen maksaisi nyt runsaat 600 miljoonaa euroa.

Tarkennetut laskelmat Vantaan ratikan kustannuksista ovat valmistuneet, ja niissä näkyy yleismaailmallinen inflaatio rakentamisen hinnan roimana nousuna. Ratikkareitin rakentamisen kokonaiskustannukset ovat pompanneet 606 miljoonaan euroon eli 213 miljoonaa suuremmiksi kuin esisuunnitelman laatimisen aikaan vuonna 2019.

Kokonaiskustannuksista 40 vuoden aikana Vantaan osuus on nyt 414 miljoonaa euroa, kun kaupungin aiempi osuus oli 267 miljoonaa euroa. Uudessa laskelmassa valtionosuus on noin 177 miljoonaa ja Helsingin puolella kulkevan raideosuuden hinta 15 miljoonaa euroa.

Vantaa suunnittelee raitiotietä Helsingin Mellunmäestä Hakunilan, Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Kokonaiskustannusten noususta huolimatta konsulttiyhtiö laskee, että raitiotien rakentamisesta koituvat kaupunkikehityksen tulot peittoavat rakentamisen kustannukset vuosien kuluessa. Kiinteistötaloudellisiksi tuloiksi arvioidaan 40 vuoden aikana 794 miljoonaa euroa ja verotuloiksi 42 miljoonaa euroa, kun raitiotien varrelle voi rakentaa asuntoja 60 000 asukkaalle ja 30 000 työpaikkaa lisää.

Lue myös: Tuorein ratikkaselvitys on julkaistu – Hankejohtaja pohtii, missä kaupunkikuva muuttuisi eniten

Liikennöinti alkaisi syksyllä 2029.

Hankejohtaja Tiina Hulkko

Ratikalle vaihtoehtoisen superbussin rakentamiskustannuksiksi on laskettu 426 miljoonaa euroa. Bussivaihtoehtoon valtiolta ei saisi MAL-avustusta eikä superbussi pysty kuljettamaan samaa määrä matkustajia kuin ratikka. Myös superbussin kiinteistötaloudelliset tulot lasketaan selvästi pienemmiksi kuin ratikalla.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo, että laskelmat, joihin sisältyvät raitiotien rakentamisen lisäksi ajokaistojen, pyöräteiden, jalkakäytävien ja viheralueiden rakentaminen, tehtiin "kalleimmalla mahdollisella hetkellä". Rakentamiskustannukset olivat korkeimmillaan viime marras-joulukuussa. Samaa todistelevat kaupunkiympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila ja kaupungininsinööri Henry Westlin. Nyt hintahuippu on saavutettu ja odotettavissa on jopa kustannusten laskua.

Ratikan hankejohtaja Tiina Hulkko selittää, että maarakennuskustannusindeksi, joka mittaa rakentamiseen hintaa, on noussut 21 prosenttia vuoden 2019 tasoon verrattuna. Mutta se ei selitä kaikkea hinnannousua. Myös suunnitelmien muutokset aiemmasta ovat kasvattaneet laskun loppusummaa 90 miljoonaa euroa. Lisäkuluja on kertynyt muun muassa Tikkurilaan kaivettavaan tunneliin tehdyistä pohjarakennemuutoksista. Sen hintalappu on nyt 107 miljoonaa euroa eli 30 miljoonaa aiempaa suurempi.

Lue myös: Kaupunkipomo: Arvonnousua etenkin 800 metrin säteellä Vantaan ratikkapysäkeistä – Reitille tulisi 26 pysäkkiä

Ratikan suunnitelmat alkavat olla siinä vaiheessa, että ne voidaan viedä päätöskäsittelyyn. Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee ratikkakokonaisuutta huhtikuussa, jonka jälkeen se menee kaupunginhallituksen ja edelleen valtuustoon. Elokuussa eläkkeelle siirtyvä Viljanen ennakoi, että päätös ratikasta tehdä viimeistään kesäkuun kaupunginvaltuustossa.

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy ratikan rakentamisen, se voi käynnistyä jo ensi vuonna.

–Ja liikennöinti alkaisi syksyllä -29, Hulkko päättää.

Lue vielä: Tuoreet luvut julki: Vantaan ratikan rakentaminen toisi enemmän tuloja kuin bussivaihtoehto

Päivitetty vertailu: Vantaan ratikan maankäyttötulot kasvoivat lähes 30 miljoonaa euroa ja bussivaihtoehdon laskivat noin 3 miljoonaa

Vantaan ratikan kuluja ja tuloja voi nyt seurata uudella tavalla – tässä ensimmäisten ratikkaosuuksien arvioidut kustannukset