Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Valtava routakuoppa” rikkoi renkaita Vantaan rajan tuntumassa – autoilijoiden korvausvaatimukset hylättiin

Kerava hylkäsi useita vahingonkorvausvaatimuksia, koska katsoi ettei ollut vastuussa vahingoista.

Keravan kaupunki on hylännyt kolme vahingonkorvausvaatimusta, joissa kaikissa haettiin korvauksia auton renkaan tai vanteen vaurioiduttua Saviontiellä aivan Vantaan rajan tuntumassa olleen ison kuopan vuoksi.

Ensimmäisessä korvausvaatimuksessa vahingonkorvauksen hakija oli ajanut tammikuun 15. päivän iltana Saviontietä Korsoon päin, kun hän oli havainnut tiessä ”valtavan routakuopan”, jota hän ei ollut pystynyt väistämään huonon sään ja vastaantulevan ajoneuvon vuoksi.

Ajoneuvoon oli aiheutunut rengasrikko ja vannerikko, minkä vuoksi auto jouduttiin hinaamaan rengasliikkeeseen korjattavaksi. Hakija vaati kaupungilta auton 229 euron suuruisten korjauskulujen korvaamista.

Kahdessa muussa korvausvaatimuksessa autolla oli ajettu Saviontien ja Rajakulman risteyksessä olevaan routakuoppaan tammikuun 16. päivän aamuna. Toisen korvauksia hakeneen mukaan routakuoppa oli niin iso, että koko auton pyörä tippui syvälle kuoppaan. Hakijan mukaan kuoppaa oli ollut mahdoton erottaa tiestä, koska keli oli ollut sateinen ja koska täynnä vettä ollut kuoppa näytti vain tiellä olevalta vesilammikolta.

Kuoppaan ajamisen seurauksena auton apukuskin puolen takarenkaan alumiinivanne vääntyi niin, että rengas tyhjeni ilmasta. Hakija vaati kaupungilta 170 euron korvausta uuden vanteen hankinnasta ja renkaanvaihtotyöstä aiheutuneista kuluista.

Kolmas hakija oli ajanut autollaan samaan reikään, minkä seurauksena auton oikea etuvanne vaurioitui kieroksi. Hän vaati kaupungilta 850 euron korvausta uudesta vannesarjasta, koska kyseistä vannetta ei ollut enää saatavilla yksittäisenä.

Keravan kaupunki hylkäsi kaikki kolme vahingonkorvaushakemusta. Keravan kaupunkitekniikan toimialajohtajan Erkki Vähätörmän mukaan kaupungin ei voida katsoa olevan korvausvastuussa vahingoista. Hän perusteli päätöstä sillä, ettei vahinko tapahtunut kaupungin laiminlyönnin seurauksena.

Kunnossapitopäällikön antaman lausunnon mukaan kaupunki sai tiedon Saviontiellä olleesta reiästä tammikuun 16. päivän aamuna sattuneiden vahinkojen jälkeen. Kaupungin mukaan vahingon aiheuttanut reikä on ollut aiemmin paikattuna kylmämassapaikkauksella, ja sen tilannetta on seurattu aktiivisesti. Viimeisin tarkastuskäynti oli tehty 13. tammikuuta, jolloin reiän paikkaus oli ollut kunnossa.

– Kaupungilla ei ollut tietoa reiästä silloin, kun kyseessä oleva vahinko on tapahtunut. Reikä on paikattu heti, kun tieto reiästä on saatu, asiaa perustellaan päätöksissä.

Keravan perusteluissa myös muistutetaan, että tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettajalla on velvollisuus sovittaa ajoneuvon nopeus vallitseviin olosuhteisiin ja noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.