Nyt odotetaan tietoa siitä, oliko Tikkurilan turmaparvekkeessa tyyppivika.
Nuori nainen kuoli pudottuaan seitsemännen kerroksen parvekkeelta parvekelasin hajottua Tikkurilassa. Turma tapahtui aamuyöstä 2. maaliskuuta.
Poliisi kertoi aiemmin, ettei tapaukseen epäillä liittyvän rikosta. Vantaan rakennusvalvonta määräsi kaikki turmataloyhtiön parvekkeet käyttökieltoon pian onnettomuuden jälkeen.
Tapaus on huomioitu myös Isännöintiliitossa ja taloyhtiöitä edustavassa Kiinteistöliitossa. Isännöintiliiton johtavan lakiasiantuntijan Jenni Valkaman näkemyksen mukaan tässä vaiheessa ei ole tarvetta tehdä laajempia selvityksiä kaikissa niissä taloyhtiöissä, joiden parvekkeilla on lasikaiteita.
Ohjeistus voi Valkaman mukaan muuttua, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) saadaan tarkempaa tietoa parvekekaiteen lasin rikkoutumiseen johtaneista syistä sekä kaiteen valmistajasta ja kaiteen tyypistä.
– Aktivoidumme asiassa, jos tutkimuksissa ilmenee jotain taloyhtiöissä laajemmin tehtäviä selvityksiä edellyttävää, kuten että kyse on parvekerakenteen tyyppiviasta, Valkama sanoo.
Parvekkeiden käyttö voidaan tarvittaessa kieltää.
Myös Kiinteistöliitossa odotetaan Tukesin tutkimusten tuloksia, Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia toteaa.
Mitä yksittäinen asukas tai osakas voi tehdä, jos oman parvekkeen kaiteen tai lasituksen turvallisuus herättää huolta?
– Kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön hallituksen jäseniin tai isännöitsijään. Yhtiö voi tarvittaessa käydä rakennusalan asiantuntijan kanssa paikan päällä tutkimassa, ovatko parvekkeet varmasti turvallisia, Haltia vastaa.
Valkama muistuttaa, että jos selvityksiä tehdään, niistä on informoitava osakkaita ja asukkaita.
– Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus voivat arvioida, minkälaiseen viestintään taloyhtiössä on tapauksen jälkeen aihetta. Asukkaita voidaan esimerkiksi kannustaa ilmoittamaan hyvin matalalla kynnyksellä parvekekaiteissa havaitsemistaan puutteista.
Jos parvekekaiteiden tai niiden kiinnitysten tarkastelussa ilmenee vähänkin huolta herättävää, on välittömästi selvitettävä, ovatko kaiteet vaatimusten mukaisia ja turvallisia, Valkama sanoo.
– Turvattomiksi epäiltyjen parvekkeiden käyttö voidaan tarvittaessa kieltää selvitysten ja mahdollisten korjausten ajaksi.
Haltia muistuttaa, että asuntokauppalain mukaisesti niin kutsuttu grynderinvastuu on voimassa lähtökohtaisesti 10 vuotta. Tikkurilan turma tapahtui vuonna 2020 valmistuneessa talossa.
Tukes tiedotti perjantaina 17. maaliskuuta sen tekemien testausten olevan vielä kesken. Selvitettävänä on turmaparvekkeen kaiderakenteiden osuus tapahtuneeseen.
Rakenteissa mahdollisesti olevista puutteista kerrotaan tarkempaa tietoa vasta testausten valmistuttua maaliskuun lopussa.
Lue myös: Ihminen kuoli pudottuaan kerrostalon seitsemännestä kerroksesta Tikkurilassa