Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apua tarvitsevia vantaalaisnuoria yritetään nyt tavoittaa paremmin uudella keinolla – ”Tietty marginaaliryhmä voi entistäkin huonommin”

Uudessa chatissa nuorille tarjotaan neuvontaa ja tietoja eri toimijoiden palveluista.

Vaikeissa elämäntilanteissa olevia 16–28-vuotiaita vantaalaisnuoria koetetaan auttaa uudella keinolla. Vantaan etsivä nuorisotyö on avannut uuden chat-palvelun.

Chatin tarkoituksena on olla matalan kynnyksen palvelu, jonka avulla tukea tarvitsevat nuoret voivat tavoittaa aiempaa paremmin etsivät nuorisotyöntekijät.

– Vaikka meidän pitäisi itsessään olla matalan kynnyksen palvelu, meillä ei valitettavasti ole ollut sellaista palvelua tarjolla: meillä ei ole ollut avoimia ovia Tikkurilan toimipisteellä siten, että sinne voisi tulla milloin vain, selittää Vantaan etsivän nuorisotyön esihenkilö Mari Salminen.

Päivystävät etsivät nuorisotyöntekijät kartoittavat chatissa nuoren tilannetta ja ohjaavat hänet tarvittaessa hänelle sopivan tuen piiriin.

Etsivän nuorisotyön verkkosivulla avautuvassa chatissa neuvoa tilanteeseen voivat kysyä nuoret itse, heidän läheisensä tai nuorten kanssa toimivat tahot.

Chatissa tarjotaan tietoa etsivästä nuorisotyöstä ja muiden toimijoiden palveluista sekä neuvotaan yhteydenottajaa nuoria koskevissa asioissa yleisellä tasolla. Hän voi kirjautua palveluun nimimerkillä ja käyttää sitä anonyymisti.

Vantaalla näkyy se, että monet nuoret eivät pääse niiden palveluiden piiriin, joita he tarvitsisivat.

– Emme vain ohjaa muiden palveluiden piiriin, vaan chatissa voidaan varmasti myös neuvoa asioissa suoraan – eli kertoa esimerkiksi, mistä voi hakea asuntoa ja milloin on yhteishaku, Salminen kertoo.

Salminen uskoo, että maanantaina avatulle chat-palvelulle on kipeästi tarvetta. Monien vantaalaisnuorten tilanne on viime vuosina pahentunut.

– Nuorten aikuisten palveluissa näkyy nyt se, että koronavuosien myötä tietty marginaaliryhmä voi entistäkin huonommin. Mielenterveysongelmat, kuten masennus ja ahdistus, ovat lisääntyneet.

– Myös toisen asteen opinnot keskeyttäneiden nuorten määrä on lisääntynyt. Näköalattomuus korostuu. Vantaalla näkyy myös se, että monet nuoret eivät pääse niiden palveluiden piiriin, joita he tarvitsisivat, Salminen kuvailee.

Kokemukset Vantaan etsivän nuorisotyön Tiktok- ja Instagram-sivuista ovat osoittaneet, että nuorisoa pystytään tavoittamaan hyvin chat-palveluiden ja sosiaalisen median avulla.

Uusi chat on auki normaalisti maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 13–15.

Vantaan etsiviin nuorisotyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä myös puhelimitse 050 312 4372 sekä sähköpostitse etsivanuorisotyo@vantaa.fi ja yhteysetsivaan.fi-lomakkeen kautta.

Etsivät nuorisotyöntekijät päivystävät tällä hetkellä Vantaan Ohjaamossa tiistaisin kello 12–16, Kivistön asukastilalla joka kuukauden 1. keskiviikko kello 13–15 sekä pikaviestintäsovellus Discordissa Vantaan nuoret aikuiset PäiväKAHVIT -kanavalla keskiviikkoisin klo 14–15.

Lue lisää: Nuorisotyötä viedään entistä enemmän suoraan kotiin – Vantaa sai 30 000 euroa lisää etsivään nuorisotyöhön

Lue lisää: Etsivä nuorisotyö tavoitti ennätysmäärän nuoria – Kotikäynneillä tavoitetaan "kadoksissa" olevia

Lue lisää: Etsivä nuorisotyö jalkautuu Vantaalla kaduille, kauppakeskuksiin ja leipäjonoihin