Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Koirankakkapusseja kasattiin Länsi-Vantaalla paikalle, josta kaupunki poisti roskiksen – ”Tämä on ihan selkeä protesti”

Roska-astioiden poistaminen herättää närää Martinlaaksossa.

Vantaan Sanomiin yhteyttä ottanut Päivi Hakkarainen kertoo, että Raiviosuonpolulta ja läheisen puiston penkin luota poistettiin roskikset helmikuun lopulla.

Tämä haittaa huomattavasti alueella muun muassa koiranulkoiluttajia, joita kulkee siellä paljon.

Hakkarainen kuvasi Raiviosuonpolulle kasaantuneen koirankakkapussiläjän.

– Tämä on ihan selkeä ihmisten protesti siihen, että roskis vietiin pois tuolta, Hakkarainen sanoo.

– Olen aktiivinen roskankerääjä, mutta tuohon läjään en koske. Piste, hän päivittelee.

Hakkaraisen mukaan lähin Molok-jätesäiliö löytyy nyt noin 200 metrin päästä poistettujen roskisten paikoilta.

– Pitää ideoida nettipeli: etsi roskis tai viet roskat kotipesään, Hakkarainen sanailee.

Yleisesti emme poista roska-astioita ilman syytä. Syinä usein ovat roska-astioiden väärinkäyttö tai niihin kohdistuva ilkivalta.

Hakkarainen kummastelee, miksi Vantaan kaupunki haluaa tahallaan vaikeuttaa ihmisten elämää vähentämällä roskiksia Martinlaaksossa.

– Martinlaakson alueelta on muualtakin poistettu roskiksia. Onkohan syynä työvoiman vähyys, hän pohtii.

Lue myös: Jätteitä tursuava roskis voi olla puolityhjä – isot pakkaukset tekevät tulpan

Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo, että kaksi 60 litran roska-astiaa poistettiin Raiviosuonpolun luota, koska niiden tilalle siirretään isompi roska-astia.

– Säiliö siirretään heti, kun siihen tulee tilaisuus. Siirto olisi jo tehty, mutta paikka ei ole ollut vielä valmis astian asentamiselle.

Raiviosuonpolun tuntumasta on aiemmin poistettu myös muita, isompia roska-astioita, mutta muista syistä.

Vätön mukaan tuolloin syynä oli se, että astioihin tuotiin runsaasti kotitalousjätteitä, ”mikä ei tietenkään ole kaupunkiroskiksien tarkoitus”.

– Jätteitä tuotiin, vaikka jäteastit olivat täynnä. Tällöin myös yleinen siisteys astioiden ympärillä kärsi ja mahdollinen haittaeläinongelma oli olemassa, Vättö perustelee.

Vätön mukaan kaupunki on yrittänyt löytää poistetuille roskiksille korvaavia paikkoja, mutta toistaiseksi niitä ei ole löydetty.

– Yleisesti emme poista roska-astioita ilman syytä. Syinä usein ovat roska-astioiden väärinkäyttö tai niihin kohdistuva ilkivalta.

Kaupungilla on yli 2 000 roska-astiaa Vantaalla.

– Ihan joka paikkaan ei kannata roska-astiaa laittaa. Astian paikan tulee olla sellainen, että se voidaan turvallisesti myös tyhjentää.

Roskistoiveita tulee kaupungille vuosittain ympäri kaupunkia.

– Mielestäni kaupungissa ei ole mitään erityistä aluetta, josta astioita selvästi puuttuisi. Otamme toki huomioon asukkailta tulevia palautteita ja toivomuksia roska-astioiden suhteen, Vättö sanoo.

Lue myös: Sato: Roskaaminen on saatu pääosin kuriin Hakunilan taloyhtiöissä – muutamalle asukkaalle on lätkäisty roskalasku