Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan lukion IB-linja oli suosituin – kolmen kärkeen mahtuivat myös Vaskivuoren ja Martinlaakson erityislinjat

Tikkurilan lukion IB-linja on vetovoimaisin lukiolinja Vantaalla. Niin voidaan todeta, jos mittariksi valitaan se, kuinka monta ensisijaista hakijaa jokaista lukiopaikkaa kohden oli tämän kevään yhteishaussa. Tikkurilan lukion IB-linjan jokaiselle aloituspaikalle olisi ollut kaksi ottajaa.

Toiseksi suosituin hakukohde Vantaan lukioista oli Vaskivuoren lukion musiikkilinja, jonne oli ensisijaisia hakijoita 1,79 kutakin aloituspaikkaa kohden.

Tikkurilan lukion IB-linjalla voi opiskella englanninkielisen lukiotutkinnon, joka valmistaa korkeakouluopintoihin Suomessa tai ulkomailla.

Opiskelijat valitaan pistemäärän perusteella. Osa pisteistä muodostuu todistuksen, osa pääsykokeen ja osa motivaatiokirjeen perusteella. Pääsykokeessa testataan suomalaisen peruskoulun 9. luokan opetussuunnitelman mukainen matematiikka ja englanti.

Tikkurilan lukion rehtori Marianna Sydänmaanlakka pohtii, että IB-linjan suosion taustalta löytyy pääkaupunkiseudun kansainvälistyminen.

– Pääkaupunkiseudulle muuttaa ulkomailta perheitä, joiden teini-ikäiset lapset eivät puhu sanaakaan suomea.

Kolmevuotisella linjalla aloittaa tänäkin syksynä 30 uutta opiskelijaa, kaikkiaan opiskelijoita on siis 90. Opiskelijajoukossa puhutaan äidinkielenä 20 eri kieltä.

Suuri osa opiskelijoista on Suomen kansalaisia. Mukana on myös ulkomailla työkomennuksella olleiden paluumuuttajaperheiden lapsia.

– Tänä vuonna IB-linjan hakijamäärän kasvu selittyy pääosin ukrainalaisten tulolla Suomeen. Jonkin verran IB-linjallemme haetaan myös Venäjältä käsin, Sydänmaanlakka sanoo.

Hän uskoo Tikkurilan lukion suosion selittyvän osin myös oppilaitoksen "herkullisella sijainnilla".

– Meille tulee paljon opiskelijoita radanvarren kunnista.

Vantaalaislukioiden erityislinjat olivat yleislinjoja suosituimpia yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Sotungin lukiossa yleislinjalle yhtä paikkaa kohden oli enemmän ensisijaisia hakijoita kuin Sotungin lukion urheilulinjalle.

Yleislinjoista suosituin oli tämän kevään yhteishaussa Sotungin lukion yleislinja. Myös Lumon ja Martinlaakson lukioiden yleislinjojen ensisijaisten hakijoiden määrät kasvoivat edelliseen vuoteen nähden.

Erityislinjoista Tikkurilan lukion IB-linjan jälkeen seuraavaksi suosituin oli Vaskivuoren lukion musiikkilinjaa. Sen jälkeen tuli Martinlaakson luonnontiedelinja. Enemmän kuin yksi ensijainen hakija jokaista paikkaa kohden oli myös Vaskivuoren lukion tanssilinjalle ja Vaskivuoren lukion medialinjalle.

Vähiten ensisijaisia hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli Helsinge gymnasiumissa, ensisijaisia hakijoita oli 32 ja aloituspaikkoja 54.

Yhteishaku päättyi 21. maaliskuuta. Lukioihin valittujen nimet julkaistaan aikaisintaan 15. kesäkuuta.

Vantaalla perusopetuksen päättää tänä keväänä noin 2700 oppilasta. Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä perusopetuksen päättävät nuoret ovat velvoitettuja hakemaan perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. Asuinkunta tukee opiskelupaikan löytämisessä, mikäli nuori jää yhteishaussa ilman koulutuspaikkaa.