Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Koivuhaan erikoiset "kravattitalot" kertovat ajasta, jolloin Vantaalla meni lujaa – taloja ei kuitenkaan aiota suojella

Koivuhaan yritysalueen pohjoisosassa monenlaisten varasto- ja teollisuusrakennusten joukossa erottuu edukseen erikoinen rakennuskokonaisuus.

Nämä Koivuhaantien ja Hakamäenkujan varrella sijaitsevat 11 rakennusta näyttävät siltä, kuin niillä roikkuisi kravatit tai mitalit kaulassaan. Siksi niitä kutsutaankin Vantaan kaupunginmuseolla epävirallisesti kravattitaloiksi.

Julkisivujen eri väriset ja hieman humoristisenakin näyttäytyvät koristeaiheet edustavat omalaatuisella tavalla postmodernia, rakennuksia yksilöivää arkkitehtuuria.

Vuonna 1992 valmistuneiden rakennusten suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Lauri Sorainen, jonka ensisijainen tavoite oli kuitenkin suunnitella ne käytännöllisiksi erilaisia yritystoimintoja varten. Rakennusten massoittelu ja tilajärjestys onkin ajan toimisto- ja teollisuusrakennuksille tyypillistä.

Tyypillisyyden ja rakennusteknisten ominaisuuksien vuoksi rakennuksia ei ole todettu kulttuurihistoriallisesti merkittäviksi parhaillaan loppusuoralla olevassa Vantaan 1980–1990-lukujen rakennuskannan inventoinnin toisessa vaiheessa.

Niiden ulkoiset piirteet eivät siis ole niin merkittäviä, että kokonaisuutta esitettäisiin suojeltavaksi.

Lue myös: Vantaan ennen ja nyt – Tiesitkö? Lars Sonck on suunnitellut monta kaunista kirkkoa ja Kultarannankin, mutta myös kaksi rakennusta Vantaalla

Koivuhaan yrityspuisto kertoo kuitenkin osaltaan myös 1980-luvun talouden nousukaudesta, kun Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Kehä III:n läheisyys alkoi houkutella yhä useampia yrityksiä. Kravattitalojen rakentaminen perustui vuonna 1989 vahvistettuun asemakaavaan, jonka tavoitteena oli Koivuhaan 1940–1950-luvuilla palstoitetun ja väljästi rakentuneen omakotitaloalueen pohjoisosan muuttaminen teollisuusalueeksi.

Lue myös: Vantaa ennen ja nyt | Muistatko tämän? Tikkurilan omassa myllyssä jauhettiin vehnää vantaalaisille – jokirannan rakastetussa huvilassa asui ennen mylläri

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.