Vaalikonevastauksissa kannatetaan muun muassa rakentamisen keskittämistä hyvien liikenneyhteyksien varrelle ja myös korkeampaa rakentamista.
Lähiluonnon tärkeyden ihmisen hyvinvoinnille tunnustavat kaikki vantaalaiset eduskuntavaaliehdokkaat, jotka ovat vastanneet Vantaan Sanomien vaalikoneeseen. Mutta voiko lähiluonnon säilyttäminen mennä asuntojen ja työpaikkojen rakentamisen edelle. Se on jo monimutkaisempi asia.
Esitimme vaalikoneessa väittämän, että Uudenmaan kasvun jatkuminen pitää mahdollistaa, vaikka se vaatisi lähiluonnon rakentamista. Vastanneista 62 prosenttia on eri mieltä (jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä) ja 27 prosenttia samaa mieltä (täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä). Loput eivät osaa sanoa kantaansa.
Vastausten kommenttiosuudessa moni tuo esille rakentamisen keskittämisen.
– Rakentamisen keskittäminen pääosin raideyhteyksien ja muiden hyvien liikenneyhteyksien läheisyyteen on järkevää juuri siksi, että samalla voidaan säästää luontoa ja tärkeitä viherkäytäviä muualla kunnassa, kirjoittaa Tuire Kaimio (vihr.).
Vasemmistoliiton Valtteri Ahokas toteaa vastauksessaan, että "kaupungeistakaan ei saa tehdä betoniviidakoita", vaan lähiluonnon määrä pitää maksimoida.
Myös Perussuomalaisten Juha Suoniemien mielestä asumisen viihtyvyys on tärkeämpää kuin jatkuva kasvu.
– Lähiluonnon uhraamisen sijasta kaupunkikeskustoja voitaisiin myös tiivistää rakentamalla korkeammalle.
Kokoomuksen Mika Kasonen on samoilla linjoilla.
– Uudellamaalla voidaan kasvukeskuksissa ruveta rakentamaan enemmän ylöspäin, eli huomattavasti korkeampaa rakentamista. Lisäksi joutomaata löytyy lähiluonnon sijasta. Joskus on tehtävä kompromisseja alueittain kokonaisuuden kannalta.
Sosialidemokraattien Hussein al-Taee huomauttaa, että Uudenmaan kasvu on myös koko Suomen taloudelle elintärkeää.
– Lähiluontoa tulisi kuitenkin pyrkiä suojelemaan ja priorisoimaan. Samalla kun rakennamme uutta, on myös huomioitava jo nyt alueella asuvien ihmisten viihtyvyyttä.
Lauri Oinonen (kesk.) uskoo, että kasvu, lähiluonto ja rakentaminen ovat Uudellamaalla sovellettavissa yhteen, jos halutaan ja etsitään vaihtoehtoisia ratkaisuja.