Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuluuko tämä tarina suosikkeihisi? Teatterioppilaat esittävät Tikkurilassa klassikon, jonka iättömät teemat olivat aikoinaan poikkeuksellisia

Vernissan viimeiset esitykset kertovat Pikku naisten tarinaa.

Vernissan Vinssisalissa sukelletaan Yhdysvaltain sisällissodan aikaan ja kautta maailman tunnetun perheen elämään. Louisa May Alcotin 1860-luvulla luoma tarina Marchin perheen neljän tyttären edesottamuksista ilahduttaa ja koskettaa aina vain uusia sukupolvia niin kirjana, näytelminä kuin elokuvina.

– Oppilaistammekin monelle tarina oli jo entuudestaan tuttu, kertoo teatteriopettaja Tuukka Tiihonen, jonka ohjauksessa 11 Tikkurilan Sirkus- ja Teatterikoulun syventävien opintojen oppilasta on harjoitellut Pikku naisia -näytelmästä väliaikoineen liki 2,5-tuntisen esityksen.

– Näytelmässä on paljon roolihahmoja, ja niinpä monella näyttelijöistämme onkin useampi rooli. Yhtenä hetkenä saa näytellä vaikkapa hienostokaunotarta ja hypätä heti seuraavassa kohtauksessa miehen rooliin.

Nopeita vaatteidenvaihtoja esityksessä riittää.

– Verhon takana käy melkoinen kuhina.

Oppilaat ovat 16–22-vuotiaita.

Syventävän ryhmän oppilaat ovat taitavia, muuten en olisi tällaista klassikkoa esitettäväksi ottanutkaan, Tiihonen kiittää.

Pitkälle edistyneiden oppilaiden motivaatio on korkealla siitä huolimatta, että osa on samaan aikaan käynyt ylioppilaskirjoituksissa, opetellut pitkiä tekstejä ja käynyt harjoituksissa.

Näytelmä valittiin yhdessä äänestäen. Pikku naiset selätti kovan luokan vaihoehdot, kakkoseksi jäivät muun muassa Hamlet ja Puhdistus.

– Iso tekijä, miksi näytelmä kiinnostaa, on varmaankin se, että siinä on vahvoja naisia. Marchin perheen vanhempien oikeat esikuvat olivatkin hyvin vapaamielisiä ja antoivat tytärtensä kasvaa sellaisiksi kuin nämä itse halusivat.

– Se oli tuon ajan Amerikassa varmasti täysin poikkeuksellista, Tiihonen toteaa.

Näytelmässä on iättömiä teemoja ja isoja asioita itsensä löytämisestä perheen tärkeyteen tukiverkkona ja yhteiskuntaan, joka yrittää pakottaa ihmistä tiettyyn suuntaan.

Ihmiset ovat kuitenkin moniulotteisia.

– Ehkä juuri siinä on yksi syy, miksi tarina aina vain viehättää.

Pikku naisia -näytelmän esitykset Kulttuuritehdas Vernissan Vinssisalissa la–su 1. ja 2. huhtikuuta kello 18 ja ti 4. huhtikuuta kello 18.30. Liput 10 e, Netticket.fi, tai Vantaa-infot, ei ovimyyntiä. Esitykset ovat viimeiset tapahtumat Vernissassa ennen kuin rakennuksen vuoteen 2025 asti kestävä remontti alkaa.