Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi aloitti esitutkinnan Tikkurilan parveketurmasta – tapausta tutkitaan nyt kuolemantuottamuksena

Poliisi epäilee, että parvekekaiteen lasi on pettänyt, kun nuori nainen on kaatunut parvekkeella kaidetta vasten.

Itä-Uudenmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan naisen kuolemaan johtaneesta Tikkurilan parveketurmasta. Poliisi tutkii tapausta nyt kuolemantuottamuksena.

Nuori nainen kuoli pudottuaan kerrostalon seitsemännen kerroksen parvekkeelta 2. maaliskuuta noin kello kahdelta yöllä.

Poliisi ilmoitti tapauksesta rakennusvalvontaan, joka määräsi onnettomuuspaikan kerrostalon kaikki parvekkeet käyttökieltoon.

– Onnettomuuteen johtaneiden syiden selvittämisessä olemme tehneet erittäin tiivistä yhteistyötä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Josefiina Hiltunen tiedotteessa.

Lue lisää: Tikkurilan parveketurma voi johtaa laajoihin tarkastuksiin – Toimi näin, jos oman parvekkeen turvallisuus huolestuttaa

Poliisi tutki aiemmin tapausta kuolemansyyn selvittämisenä, mutta nimike vaihtui poliisin omien selvitysten ja Tukesilta tiistaina saamien tietojen perusteella kuolemantuottamukseksi.

Nimikkeet voivat vielä tarkentua, kun esitutkinta etenee.

– Uusien onnettomuuksien välttämiseksi haluamme avata joitakin yksityiskohtia tapauksesta. Poliisi epäilee, että nuori nainen on kaatunut parvekkeella kaidetta vasten, jolloin parvekekaiteen lasi on pettänyt ja nainen on pudonnut seitsemännestä kerroksesta, Hiltunen selvittää.

Hiltunen ei ota vielä kantaa siihen, kuka tai ketkä ovat rikoksesta epäiltynä.

– Asiasta on vasta kirjattu rikosilmoitus, ja esitutkinta on aivan alkuvaiheessa ja kesken. Asianosaisuudet selviävät esitutkinnan edetessä.

Lue lisää: Viranomainen kertoo lisätietoja parveketurmasta – "Tapauksesta on ollut julkisuudessa ennenaikaisia tulkintoja"

Tukes selvittää, ovatko turmatalon parvekekaiteet olleet vaatimusten mukaisia.

– Tukes selvittää edelleen parvekekaidejärjestelmän vaatimustenmukaisuutta. Olemme tähän mennessä teettäneet kohteen parvekekaiteen rakennesuunnitelmista vertailulaskelmat, jotka ovat nyt valmistuneet. Muilta osin selvitystyö on vielä kesken, eikä lopullisia päätelmiä voi vielä tehdä, kertoo Tukesin ryhmäpäällikkö Lauri Walden tiedotteessa.

Tukes on tarkastellut parvekekaiteiden alumiinirungon ja putoamiselta suojaavien lasien rakenteellista kestävyyttä.

Selvityksessä on havaittu, että kohteeseen suunniteltu, kaiderunkoon tuettu lasityyppi ei täytä pistekuormaa koskevaa vaatimusta. Kaidejärjestelmälle tehdään vielä iskunkestävyyskoe.

– Vertailulaskelmat on tehty vain kyseisen kohteen parvekekaidejärjestelmälle. Parvekekaiteet suunnitellaan aina kohdekohtaisesti, joten emme voi ottaa kantaa siihen, miten yleisestä suunnitteluvirheestä on kysymys. Emme voi myöskään poissulkea sitä mahdollisuutta, etteikö vastaavia ratkaisuja olisi muuallakin, Walden kertoo.

Tukes selvittää nyt laajasti alan toimijoilta, löytyykö Suomesta muita vastaavanlaisesti suunniteltuja parvekekaiteita.

– Jos teillä on huoli asuntonne parvekkeen käyttöturvallisuudesta tai siitä, onko se toteutettu rakentamismääräysten mukaisesti, voitte olla yhteydessä taloyhtiönne hallitukseen tai isännöitsijään. Taloyhtiö voi tarvittaessa hankkia ulkopuolisen asiantuntijan selvittämään asiaa tai olla yhteydessä asuinkuntanne rakennusvalvontaan, neuvoo Walden.

Muokattu 29.3. 2023 klo 8.48: Lisätty poliisin kommentit siitä, kuka tai ketkä ovat rikoksesta epäiltyjä.