Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Toivon, ettei Hyvinkää olisi kohta Vantaan tiellä” – Vantaalta muuttanut äiti järkyttyi, kun tytär joutui rasistisen hyökkäyksen uhriksi uudessa kotipaikassa

– Vantaalla näki paljon niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin pahoinvointia. Kun muutimme tänne, oli kontrasti todella vahva. Hyvinkää vaikutti ihan lintukodolta, Helena Laakkonen kertoo.

Silminnäkijöitä kaivataan. Helena Laakkosen toissasunnuntainen Facebook-päivitys Hyvinkääläisten ilmoitustaululle alkaa pahaenteisesti.

Laakkosen 12-vuotias tytär joutui ystävänsä kanssa rasistisen hyökkäyksen kohteeksi Hyvinkään Martissa. Järkytys sai Laakkosen kirjoittamaan Facebookiin.

– Maanantaina tein asiasta rikosilmoituksen. Ymmärsin, että ei ole minun tehtäväni selvittää tekijöitä. Se kuuluu poliisille, Laakkonen kertoo.

Laakkosen tytär oli ollut toissa sunnuntaina iltapäivällä ystävänsä kanssa ulkona, kun Martin koulun pihalla ollut 12–14-vuotiaiden poikien porukka oli alkanut heitellä tyttöjä kivillä, jääpaloilla ja sähkötupakan patruunoilla.

– Huutaen käskivät ”neekereiden painua vittuun ja kotimaahansa”, Laakkonen kirjoitti Facebook-päivityksessä.

Tytöt olivat säikähtäneet hyökkäystä ja lähteneet juosten karkuun.

– Yksi pojista oli lähtenyt juoksemaan heidän peräänsä, Laakkonen kertaa välikohtausta.

Poika ei ollut juossut piiloon livahtaneita tyttöjä kiinni.

Tyttären tultua kotiin ja kerrottua tapahtumista äiti järkyttyi. Perhe oli pari vuotta aikaisemmin muuttanut Vantaan Hakunilasta Hyvinkään Marttiin.

– Vantaalla näki paljon niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin pahoinvointia. Kun muutimme tänne, oli kontrasti todella vahva. Hyvinkää vaikutti ihan lintukodolta, idylliseltä kaupungilta.

Monikulttuurinen perhe on kohdannut rasismia aikaisemminkin, mutta kukaan perheenjäsenistä ei ole koskaan aiemmin joutunut fyysisen hyökkäyksen kohteeksi.

– Nyt kolahti kivi päähän. Onneksi ei sattunut sen pahemmin.

Helena Laakkonen on sekä järkyttynyt että huolissaan kivillä heittelystä.

– Lapsen ja nuoren on pakko voida pahoin, jos hän kivellä jotakuta heittää.

Laakkonen korostaa, että mikään ei oikeuta kiusaamista, mutta hänellä riittää ymmärrystä myös kivien heittäjille.

– Heillä saattaa olla vaikeaa. Toivottavasti lapsia ja nuoria pystyttäisiin auttamaan ja tällaisiin tapahtumiin puuttumaan ennen kuin on liian myöhäistä.

– Paljon puhutaan nyt siitä, että Suomi on pian Ruotsin tiellä. Itse toivon, ettei Hyvinkää olisi kohta Vantaan tiellä.

Rasistinen hyökkäys sai perheen turvallisuuden tunteen järkkymään, mutta usko Hyvinkäähän ei vielä mennyt.

– Osasyy muuttoomme oli, että Vantaalla asuessamme alueen kouluissa oli todella paljon vaikeuksia, Helena Laakkonen kertoo.

Hyvinkäällä perheen lapsista vanhempi meni Tapainlinnan kouluun ja nuorempi Aseman kouluun.

– Olen ollut todella tyytyväinen Hyvinkään kouluihin. Ei ole mitään huonoa sanottavaa Aseman tai Tapainlinnan kouluista. Se on jo paljon, kun pysyy samat opettajat koko lukuvuoden. Vantaalla opettajien vaihtuvuus oli todella suurta.

Juttu on julkaistu aiemmin Aamuposti-lehdessä.