Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennakkoäänestys sujui Vantaalla selvästi vilkkaammin kuin edellisissä eduskuntavaaleissa – tiistaina nähtiin ennätyksellinen ryntäys

Vantaalaiset äänestivät nyt ennakkoon selvästi vilkkaammin kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Torstaina päivällä oli laskettu kaikki vantaalaisten ennakkoäänet ulkomailla lähetystöissä ja kirjeitse annettuja ääniä lukuun ottamatta.

34,6 prosenttia vantaalaisista äänioikeutetuista eli 59 200 henkeä oli käynyt äänestämässä ennakkoon.

– En usko, että ennakkoäänestysprosentti tuosta enää hirveästi kasvaa. Yksittäisiä ääniä tulee vielä ulkosuomalaisten kirjeäänestyksestä, sanoi Vantaan vaalitoimiston vaalipäällikkö Niina Puikkonen.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä äänestysprosentti oli 29,9 prosenttia.

Puikkosen mukaan näissä vaaleissa tehtiin myös kaikkien aikojen päiväkohtainen eduskuntavaalien ennakkoäänestysennätys Vantaalla.

– Tiistaina uurnilla kävi 13 208 vantaalaista. Aivan hurja määrä! Keskimäärin muina päivinä ennakkoon äänesti 6 000 henkeä päivässä, Puikkonen hehkutti.

Vantaalla nähtiin poikkeuksellinen viimeisen ennakkoäänestyspäivän ryntäys tiistaina.

– Näin, kun ihmiset vielä juoksivat äänestämään kaupungintalon edessä olevalle kontille viittä vaille kello 20, Puikkonen naurahti.

Ennakkoäänestyksen suosio on kasvanut koko maassa vaali vaalilta.

– Ennakkoäänestys on tehty niin helpoksi. Riittää, että on henkkarit, ja voi mennä minne tahansa äänestämään, Puikkonen selitti.

Vantaalla voi äänestää ennakkoon 15 paikassa 22.–28. maaliskuuta. Eniten ääniä annettiin Myyrmäen kirjaston pisteessä: sinne hakeutui noin 8 000 ihmistä.

– Hopean jakoivat Koivukylän kirjaston ja Korson Lumon paikat: molemmissa kävi noin 7 800 äänestäjää, Puikkonen kertoi.

Hiljaisin äänestyspiste oli Länsimäen kirjastossa. Siellä kävi yhteensä 2 200 ihmistä viikon aikana.

– Länsimäessä asuu paljon lapsiperheitä, ja monet vanhemmat ovat käyneet muualla äänestämässä, vaalipäällikkö arveli.

Puikkonen pitää Vantaan ennakkoäänestysprosenttia ”tosi hyvänä”. Se enteilee edellisiä eduskuntavaaleja parempaa äänestysprosenttia – vuonna 2019 se oli 70,4 prosenttia.

– Aluevaaleissa Vantaalla oli valtakunnan matalin äänestysprosentti, 39,3, mikä oli kamalaa. Siitä jäi jännitys, miten näissä vaaleissa käy. Nyt on jo 34,6 prosenttia äänioikeutetuista saatu liikenteeseen, mikä on tosi hyvä. Äänestyspisteet on onnistuttu sijoittamaan sinne, missä ihmiset liikkuvat, Puikkonen summasi.

Lue lisää: Vaikea maailmantilanne vetää nyt väkeä Vantaan äänestyspaikoille, Joonatan, 21, äänesti perussuomalaisia – ”Nuoret pitävät heidän selkeästä puheestaan”

Lue lisää: Ennakkoäänestys alkaa tänään – Miksi sen suosio hyppäsi korkealle vuonna 1991?