Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Håkansbölen kartanon kirjasto kätkee sisäänsä yllättävää luettavaa – vanhimmat kirjat ovat 1800-luvulta

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluu Håkansbölen kartanon monipuolinen kirjasto, joka sisältää laajan valikoiman kirjoja ja julkaisuja. Niteitä on tähän mennessä inventoitu noin 1 100. Vanhimmat kirjat ovat 1800-luvulta.

Kartanolla kirjoja säilytettiin Herrainhuoneessa ja Biljardihuoneessa. Pääosin kirjat ovat ruotsinkielisiä, mutta joukossa on myös saksan-, tanskan-, ranskan-, englannin- ja suomenkielistä kirjallisuutta sekä julkaisuja. Mukana on teoksia tieteestä, taiteesta, luonnosta ja historiasta.

Lue myös: Onko tämä Vantaan uusi yleisömagneetti? Håkansbölen kartanolle keksittiin uudenlaista käyttöä Hakunilassa

Kirjastoon sisältyy laaja tietosanakirjasarja Nordisk Familjebok Encyklopedi. 1800-luvun kirjasarja Collection of British Authors sisältää teoksia muun muassa Kiplingiltä, Collinsilta ja Dickensiltä. Kokoelmassa on myös almanakkoja, sanakirjoja, viihde- ja jännitysromaaneja. Kartanossa luettiin myös 1920-luvun novellilukemistoja, kuten Bonniers Novell Magazine.

Ulkomaisista lehdistä runsaine mainoksineen saatiin tietoja uusimmista keksinnöistä, koneista ja muodista. 1900-luvun alkupuolella kartanolla luettiin muun muassa Hela Världen ja Cosmopolis International Revue -lehtiä. Lisää näkökulmia aikakauden ilmiöihin saatiin matkoilta, joista kertovat teattereiden esitteet, kuten Théatre National L´Odéon vuodelta 1928 Pariisista. Per Kasten Sanmarkin isännöidessä vuodesta 1922 kartanossa keskityttiin suurmaanviljelyyn ja kirjastosta löytyykin myös Suomen Ayrshirekarjan kantakirjat vuosilta 1910–1950.

Lue myös: Håkansbölen kartanosta haluttaisiin yli 30000 vuosittaisen vierailijan matkailukohde – Vantaan kaupungille luovutettiin Heurekan entisen johtajan laatima kehittämissuunnitelma

Kun Håkansbölen kartanon päärakennuksen remontti valmistuu vuonna 2026, kirjatkin palautetaan takaisin hyllyihin.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.