Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukkaat haluavat pelastaa Päiväkummun metsän, jonne Vantaa suunnittelee pientaloalueen laajennusta

Keravanjokeen rajoittuva metsä on tärkeä sen eläimille, mutta myös ihmisten virkistykselle.

Keravanjoen kyljessä Päiväkummussa on metsäalue, johon Vantaan kaupunki haluaa kaavoittaa tontteja pientaloille. Suunnitelmat kauhistuttavat lähiseudun asukkaita, sillä rakentaminen rikkoisi jokeen rajoittuvan luonnonmetsän.

Kaupunki suunnittelee nykyisen pientaloalueen viereen, Laurintien pohjoispuolelle, viiden hehtaarin aluetta, johon voisi tulla rakennusoikeutta enintään noin 9 000 kerrosneliömetriä. Pientaloalueelle voisi muuttaa kaupungin arvion mukaan runsaat 200 henkeä. Asuntojen lisäksi selvitetään, voisiko alueelle rakentaa myös päiväkodin.

Suunnittelualue on uudessa yleiskaavassa muutettu viheralueesta pientalovaltaiseksi asuinalueeksi.

– Miten päädyttiin muuttamaan osa merkittävää viheraluetta rakennusalueeksi? Veronika Syrén kysyy.

Niin Syrén kuin muutkin metsän puolustajat Ritva Lindblad, Eero Ahlström, Jukka Pesonen ja Heini Pertta asuvat Päiväkummussa kauempana suunnittelualueesta, mutta liikkuvat metsässä vapaa-ajallaan ja haluavat suojella sen arvokasta luontoa. He ihmettelevät, miksi asuntoja pitää rakentaa metsään, jossa elää runsas linnusto ja kasvaa vanhoja puita. Onko muita vaihtoehtoja edes harkittu?

He eivät puolusta metsää yksin. Edelleen auki oleva kuntalaisaloite Päiväkummun metsän säästämisen puolesta on kerännyt verkossa jo yli 900 kannattajaa.

– Vantaan mittakaavassa alue on ainutlaatuinen ja yksi viimeisistä Keravanjokeen rajoittuvista yhtenäisistä metsäalueista, Pertta tähdentää.

Lue myös: Vantaa suunnittelee uusia pientaloalueita – "Pientalokaupunkien" esikuvana on Kartanonkoski

Asumisen lisäksi kaupunki suunnittelee alueelle lähivirkistysaluetta. Asukkaiden mielestä nykyinen polkuverkosto ja metsän halki kulkeva kävelytie sekä latu riittävät hyvin. He eivät halua järeitä koneita tekemään leveää, sorapintaista reittiä.

Kaupungin teettämässä Matarin luontoselvityksessä, johon myös Päiväkummun suunnittelualue kuuluu, todetaan että selvitysalue on keskeinen osa Vantaan ekologista verkostoa ja sen kautta kulkee useita ekologisia yhteyksiä. Ne palvelevat eri eliölajien liikkumista ja leviämistä.

– Ekologisen yhteyden suositeltu minimileveys, 300 metriä, ei toteudu alueella missään kohtaa, mikäli kaava toteutuu, Pertta sanoo.

Aluetta, johon nyt suunnitellaan rakentamista, ei selvityksessä nostettu luontoarvoiltaan merkittäväksi. Mutta suunnittelualueen länsipuoli Keravanjoen rannassa katsottiin kohtalaisen arvokkaaksi.

Päiväkummun metsä, jonne suunnitellaan asumista, sijaitsee Keravanjoen ja Onervantien välissä.

Selvityksessä todetaan myös, että "tulevassa maankäytön suunnittelussa on syytä ottaa huomioon muidenkin sellaisten elinympäristöjen säilyminen, jotka ovat oleellisia ekologisten yhteyksien säilymiselle tai vahvistamiselle. Siten esimerkiksi puustoinen, mutta luontoarvoiltaan vähäinen alue voi toimia puskurivyöhykkeenä arvokkaammalle metsäiselle elinympäristölle ja suojata sen ydinalueita esimerkiksi haitallisilta reunavaikutuksilta tai kulumiselta."

Tämä ei kaupungin suunnitelmissa toteudu, asukkaat sanovat.

– Miksi tehdään tätä vastoin ja ihan räikeästi, Ahlström hämmästelee.

Kaupungin järjestämä asukastilaisuus Päiväkummun pientalotonteista 4.4. klo 18–20 Koivukylän asukastilassa (Hakopolku 2).

Lue vielä: Vantaan pientaloalueille ei haluta korkeita taloja – uuteen yleiskaavaan suojalauseke

Naapurit hermostuivat vippaskonsteilla kikkailuun pientaloalueella Vantaalla – "Rakentajat testaavat, mistä löytyy joustoa"

Naapureiden valitus tuotti tulosta Nikinmäessä – Kohuttu rakennuslupa kumottiin

EU:n asetus luo rajun skenaarion: Vantaalle ei voisi enää rakentaa uusia asuinalueita