Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paljon tuleva Vantaan kaupunginjohtaja tienaa – Ritva Viljasen seuraajaa etsitään nyt tiukoilla kriteereillä: ”Haussa arvostetaan visionäärisyyttä”

Kaupunginvaltuusto valinnee uuden kaupunginjohtajan kesäkuussa.

Vantaan uuden kaupunginjohtajan palkka tulee olemaan 15 844 euroa.

Lähtökohtaisesti palkka pysyy samana kuin mitä se on ollut 1. elokuuta eläköityvällä kaupunginjohtaja Ritva Viljasella.

Kesäkuun alussa voimaan tulevat kunta-alan yleiskorotukset nostavat kuitenkin nykypalkkaa 15 503 eurosta muutamalla satasella.

– Kaupunginjohtajan palkka on jatkossakin ihan kilpailukykyinen, kun verrataan sitä muiden isojen kaupunkien johtajien palkkoihin. Vantaan johtaja saa myös vapaan auto- ja puhelinedun, kertoo Vantaan kaupungin henkilöstö- ja konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Viljasen seuraajan etsintä käynnistyi perjantaina 31. maaliskuuta. Hakuaika kaupunginjohtajan virkaan päättyy 21. huhtikuuta. Vantaan uuden johtajan odotetaan aloittavan virassaan elokuussa.

Kaupunginhallitus on linjannut muutamia yleispiirteisiä vaatimuksia, joita hakijalla tulee olla.

Ylempi korkeakoulututkinto on vaadittu pohjakoulutus.

Tulevalta kaupunginjohtajalta vaaditaan erinomaisia organisaation johtamisvalmiuksia. Hänellä tulee myös olla kykyä ja näkemystä kaupungin kehittämiseen sekä taitoa luoda Vantaan kaupunkia tukevia verkostoja koti- ja ulkomailla.

Johtajalta vaaditaan myös hyvää suomen, ruotsin ja englannin kielen osaamista.

– Haussa arvostetaan henkilön johtamiskokemusta isosta organisaatiosta ja visionäärisyyttä. Mitään vuosimääriä johtajakokemukselle ei ole määritelty, mutta ihan kaksi viikkoa ei ole riittävä, Lievonen hymähtää.

Kaupunginjohtajan hausta vastaa erillinen toimikunta, jonka puheenjohtajana toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) ja varapuheenjohtajana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.).

Tuleva kaupunginjohtaja käy läpi tiukan seulan, joka sisältää haastatteluja ja psykologisen testin.

Ensin kaupunki ottaa vastaan hakemuksia virkaan 21. huhtikuuhun asti.

– Odotamme tietenkin paljon erinomaisia hakemuksia. Olen aika pitkään ollut tässä työssäni, ja ennakoisin, että hakijamäärässä liikutaan jossakin 15–20 henkilön tietämillä, arvioi vuodesta 2001 henkilöstöpomona työskennellyt Lievonen.

Kun hakuaika on päättynyt, poliittinen toimikunta valitsee hakijat, jotka se haastattelee.

Seuraavaksi joukkoa karsitaan edelleen, ja vain suppea osa hakijoista ohjataan henkilöarviointiin, psykologiseen testiin, jonka tekee kaupungin yhteistyökumppani.

– Yleensä henkilöarviointiin menee 2–3 hakijaa. Sen jälkeen sovitaan, ketkä menevät poliittisten ryhmien haastateltavaksi, Lievonen kertoo.

Lopuksi kaupunginvaltuusto puntaroi, kuka valitaan Viljasen seuraajaksi. Kaupungin tavoitteena on, että päätös tehtäisiin kesäkuussa.

Lievosen mukaan Vantaalla kaupunginjohtajan toivotaan olevan henkilö, joka ei lymyile kaupungintalon uumenissa vaan on helposti lähestyttävä ja näkyvä hahmo.

– Meillä on ollut onni saada tähän mennessä hyviä mutta erilaisia kaupunginjohtajia. Toivottavasti saamme tässäkin kaupunginjohtajan haussa hyviä hakijoita, ja poliitikoilla on viisaus tehdä hyvä valinta, Lievonen summaa.

Lue myös: Vantaan kaupunginjohtajan haku alkaa – lapset toivovat uudelta johtajalta taitoa rakentaa pomppulinna ja kertoa vitsejä

Lue myös: Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen jää eläkkeelle – päätöksen taustalla on monta syytä