Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen röntgenlääkäri aloitti vuosi sitten Lego-harrastuksen rentoutuakseen ja päätyi Lego Masters Suomi -kisaan – "Välillä mietin, olenko oikeasti tekemässä jotain näin hullua"

Suvi Syvärannan kodin sohvapöytää koristaa upeasti kukkiva orkidea. Sen aitoudesta on moni erehtynyt.

Kun vantaalainen Suvi Syväranta esittelee Lego-palikoista koottua Guardians of the Galaxy -elokuvan hahmoa, ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen, että hahmoa pitelee radiologian erikoislääkäri.

Syväranta, jolla on sekä meriittejä tutkimustyöstä että erityisosaamista sydämen lääketieteellisestä kuvantamisesta, ei vain esittele vaan on aidosti innoissaan.

– Tämä Groot on mielestäni hirveän söpö. Groot oli suosikkini elokuvassakin, röntgenlääkäri paljastaa.

Hetkeä aikaisemmin nelilapsisen perheen äiti on saanut iloisesti pulisevan, energisen katraansa ruokittua ja ohjailtua yläkertaan.

– Kun on vähän tällainen insinöörihtävä ajatusmaailmaltaan, Lego-palikoilla rakentelemisen järjestelmällisyys on rauhoittavaa. On rentouttavaa saada joku järjestys maailmaan, toisin kuin tässä lapsiperheen arjessa yleensä tapahtuu, Syväranta sanoo.

Lapsista vanhin täytti juuri 12 vuotta. Perheessä on siis rakenneltu jo pitkään. Oman Lego-harrastuksensa Syväranta kuitenkin kertoo aloittaneensa varsinaisesti vasta, kun seurasi MTV3:n vuosi sitten lanseeraamaa Lego Masters Suomi -kisaa.

– Silloin itselleni valkeni, että tämä ei ole vain lasten harrastus, ja hankin ensimmäiset omat Lego-settini.

Harrastuksen jälkiä näkyy nyt paikoin osana kodin sisustusta. Olohuoneessa seuraa pitää muun muassa Tähtien sota -elokuvista tuttu ja prikulleen sympaattisen esikuvansa näköinen robotti R2D2.

Hämmästyttävintä on kuitenkin huomata, että aivan luonnollisen näköisenä ruukussaan kukoistava orkidea sohvapöydällä kuuluu sekin Lego-maailmaan. Sen ulkonäkö on aitoudellaan erehdyttänyt monet.

– Kellarissa minulla on myös kuivakukka-asetelma, Syväranta kertoo ja ryhtyy availemaan korkkaamatonta villikukka-settiä.

– Jaaha, tähän kuuluu lupiinejakin. Niitä en taida tehdä, nehän ovat haittakasveja.

Rakentaminen ei ole vaikeata.

Syväranta kehuu Lego-settien mukana tulevia ohjeita erittäin yksityiskohtaisiksi.

– Rakentaminen ei ole vaikeata, varsinkaan sitten kun on vähän harjoitellut ja tietää, miten osat toimivat yhteen.

Jotkut harrastajat mallintavat rakennelmia tietokoneohjelmalla, jolloin palikoita on helppo sovitella ja nähdä, mitä osia tarvitsee.

– Minulle tämä on vain hyväntuulista, keskittymistä vaativaa ja meditatiivistakin puuhaa, jossa on paljon samaa kuin neulomisessa, jota myös harrastan. Voi tehdä vähän eri tyyleillä, väreillä ja tekstuureilla. On sellaisia, jotka haluavat itse suunnitella mallinsa, itse olen aina ollut enimmäkseen sellainen soveltaen malleista tekevä.

Legoista voi kuitenkin tehdä mitä tahansa, mihin mielikuvitus ja kekseliäisyys riittää. Niinpä perheen isän suosima vipukahvikone keittiössä on saanut rinnalleen pikkiriikkisen kloonin.

Syväranta kertoo rakastaneensa lapsena Don Rosan piirtämiä Aku Ankkoja.

– Lego-huumorissa on mielestäni jotain samaa. Tarinoissa voi olla koko ajan meneillään jotain kivaa pientä sivujuonta, ei pelkästään sitä, mitä ensimmäisenä näkee.

Ei lienekään sattumaa, että Lego-harrastajan tekemässä taulussa on salaisia ovia ja että rannalla olevaa tyttöä flirttaillen katseleva kalastava poika ei huomaa selkänsä takana kimaltelevaa kultapalaa.

Kehyksettömän taulun Syväranta kertoo rakentaneensa pussiin kertyneistä jämäosista. Seuraava askel Lego-taiteen saralla on kuitenkin jo otettu, siitä kertovat vain loppusilausta vaille valmiit olevat kehykset.

– Näihin tulee taulu, jonka aion suunnitella huolellisesti etukäteen.

Legojen parissa Syväranta viettää aikaa enemmän satunnaisesti kuin säänöllisesti.

– Rakentelen silloin, kun tarvitsee saada ajatukset irti jostain, esimerkiksi töistä.

Hiljattain iski kuitenkin aivan päinvastainen vaihe. Syväranta haki ja pääsi yhdessä perhetuttunsa, espoolaisen Pyry Virtasen kanssa Lego Masters Suomen toiselle kaudelle. Virtanen on harrastaja ja Lego-settien keräilijä, jolla on niitä joka vuodelta 1986 lähtien.

– Minua houkutti eniten nähdä ne kilpailun lähes rajattomat Lego-varastot. Mutta hauskaa kuvauksissa oli, vaikka välillä mietin, olenko oikeasti tekemässä jotain näin hullua, Syväranta myöntää.

Hänelle Lego-harrastus on normaalisti ollut suunnittelua, rauhassa tekemistä ja rentoutumista.

– Ohjelmaan osallistuminen oli kaikelle vastakohta. Kameran edessä tilanteet olivat aivan uusia, ei ollut valmiita toimintamalleja ja ideat piti keksiä heti, Syväranta nauraa.

Lähipiiristä, muun muassa työkavereilta, tuli paljon kannustusta.

– Röntgenlääkärithän ovat kaikki niin nörttejä, että suurin osa on ollut tästä ihan innoissaan.

Lue myös:

Lego Masters Suomi -ohjelmassa mukana olevan Villen, 42, kodissa on 2,8 miljoonaa Lego-palikkaa – "Onneksi vaimolla riittää ymmärrystä harrastukselle"

Koululaiset mittelevät tiede- ja robotiikkakilpailussa Myyrmäessä – "Nuoret oppivat nykyaikaisia työelämätaitoja"

Lego-ammattilainen tuo Myyrmäkeen Paksukaisen ja Michael Jacksonin