
Vuonna 1975 valmistunut Vantaan Energian voimalaitos poltti ensin öljyä, myöhemmin kivihiiltä.
Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistossa on useita ilmakuvia Martinlaakson maamerkistä, Martinlaakson voimalaitoksesta. Ilmakuvissa näkyy hyvin voimalaitoksen alueen laajentuminen sekä sen ympäristössä tapahtuneet muutokset 1970-luvulta 1990-luvulle.
Vantaan Sähkölaitoksen, nykyisen Vantaan Energian, rakennuttama voimalaitos valmistui vuonna 1975. Energiaa runsaasti kuluttaneesta Vantaasta tuli oman voimalan myötä osittain omavarainen kaukolämmön ja sähkön tuottaja.
Martinlaakson voimalaitos tuotti alkuun 35 prosenttia ja 1980-luvulla jo 50 prosenttia Vantaalla kulutetusta sähköstä. Ennen sen valmistumista 90 prosenttia sähköstä oli hankittu Imatran Voimalta.
Ilmakuvassa vuodelta 1975 näkyy vastavalmistunut voimalaitos, joka vielä alkuvuosina oli yksipiippuinen öljyvoimala. Se rakennettiin samaan aikaan valmistuneen Martinlaakson kerrostaloalueen pohjoispuolelle. Lähimmät, alun perin 1950-luvulla metsän reunaan valmistuneet omakotitalot sijaitsivat nyt aivan voimalaitoksen vieressä. Metsää on ilmakuvassa jäljellä vielä voimalaitoksen itäpuolella. Myöhemmin teollisuusalue laajeni sinnekin.
Kuvassa voimalaitoksen ja kerrostaloalueen välisen Martinkyläntien vieressä näkyy tekeillä oleva ratalinjaus, johon vuotta myöhemmin valmistui voimalaitokselle kulkeva sivuraide. Raide erkani Martinlaakson radasta aseman pohjoispuolella, kaarsi nykyisen liikuntapuiston alueen takaa länteen ja ylitti Martinkyläntien tasoristeyksessä päätyen voimalan säiliöiden eteen.
Raide tehtiin voimalan tarvitsemia öljykuljetuksia varten, mutta se jäi pois käytöstä jo vuonna 1982. Tuolloin öljykriisien seurauksena voimalaitoksessa siirryttiin käyttämään polttoaineena öljyn sijaan halvempaa kivihiiltä, jota varten voimalaa myös laajennettiin alkuperäisestä.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.