Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan kokoomuksen nokkamiehet heräsivät puolustamaan ratikkaa – "Suurin osa kokoomuslaisista on ratikan kannalla"

Päätös Vantaan ratikan rakentamisesta jakaa kokoomuksen paikallispoliitikkojen mielipiteet ja saattaa olla, että puolue nousee ratkaisevaan asemaan, kun lopullinen päätös raitiotiestä tehdään kaupunginvaltuustossa. Ainakin ratikan suunnitteluun liittyviä asioita käsitelleiden kahden lautakunnan kokoomuslaiset puheenjohtajat Otso Kivimäki ja Anssi Aura liputtavat avoimesti ratikan puolesta.

Valtuustoryhmän jäsenillä on "vapaat kädet" äänestää niin kuin haluavat, mutta kaupunkitilalautakunnan puheenjohtaja Kivimäki on luottavainen, että enemmistö haluaa raitiotien Vantaalle.

– Suurin osa kokoomuslaisista on ratikan kannalla, Kivimäki arvioi.

Jotkut kokoomuslaiset ovat kuitenkin kahden vaiheilla.

– Ihmiset, jotka eivät osaa tai uskalla tehdä päätöksiä, haluavat hankkeen lykkäämistä. Päätöksen teossa on aina riskinsä, mutta riski pitää uskaltaa ottaa. Ilman uskallusta ei saada onnistumisia.

Seutulassa asuva Kivimäki sanoo, että ratikalla on Vantaan kaupunkirakenteen kannalta niin merkittäviä etuja, että sitä ei kannata lykätä tai jättää rakentamatta.

– Jos Vantaata halutaan kehittää sellaiseksi kuin kohta Suomen kolmanneksi suurimman kaupungin tulee näyttää, on ratikka sen kaupunkikehityksen kannalta elintärkeä.

Kiinteistöalan konsulttiyhtiössä työskentelevä Kivimäki vakuuttaa, että hän haluaa valtuutettuna käyttää kansainvälisessä yhtiössä saamansa opin vantaalaisten veronmaksajien hyödyksi ja tehdä päätöksen, joka on hänestä paras mahdollinen.

Kaupunkiympäristölautakunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Aura toivoo, että valtuutetut tekisivät päätöksensä tiedon eikä tunteen mukaan.

– Ratikka on koko Vantaan hanke. Se kytkee Vantaan seudullisesti, mahdollistaa yleiskaavan ja strategian mukaisen väestönkasvun, turvaa palvelut, ehkäisee segregaatiota, tammistolainen Aura luettelee.

Hän sanoo, että ratikkapäätös on merkittävä Vantaan tulevaisuudelle, koska se ratkaisee, onko kaupunki taantuva vai kehittyvä osa pääkaupunkiseutua.

Aura uskoo, että valtuuston enemmistö päättää rakentaa raitiotien. Siitä antaa enteitä, että kaupunkiympäristölautakunnassa ratikkaan liittyvät asemakaavat on hyväksytty.

Kivimäen johtama kaupunkitilalautakunta hyväksyi keskiviikkona osaltaan raitiotien hankesuunnitelman ja hankkeen toteuttamisen. Lautakunnan perussuomalaiset halusivat jättää asian pöydälle, mutta ehdotus ei menestynyt äänestyksessä. Se hylättiin selkein äänin 11–3.

Asiaan jätettiin vasemmistoliiton pöytäkirjalausuma, jossa ratikan rakentamista ohjaaviksi periaatteiksi kirjattiin muun muassa se, että hankkeen aikataulussa ja kustannusarviossa pysymiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Pöytäkirjalausumaan yhtyivät kokoomuksen, keskustan, sosialidemokraattien ja vihreiden jäsenet.

Ratikkahanketta käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus 8. toukokuuta. Lopullisen päätöksen ratikasta tekee valtuusto näillä näkymin kesäkuussa. Noin 20 kilometrin pituinen raitiotie on suunniteltu kulkevaksi Helsingin Mellunmäestä Hakunilan, Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Lue vielä: Superbussi tulisi Vantaalle ratikkaa kalliimmaksi ja siitä olisi vähemmän hyötyä, arvioi selvitys – ”Ei niin tasokas ja esteetön kuin ratikka”