Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat miten Vernissa sai alkunsa? – Nuorten valtaamasta tehtaasta syntyi kaupunkikulttuurin olohuone

Remontin jälkeen rakennus jatkaa edelleen taiteen ja kulttuurin olohuoneena.

Kulttuuritehdas Vernissa on menossa peruskorjaukseen. Remontin myötä tiloja nykyaikaistetaan, mutta perusrunko pysyy samana eli nuorten taidetoimintaan keskittyvänä kulttuuritilana, taiteen ja kulttuurin olohuoneena.

Lue myös: ”Kaikki kuulosti täydelliseltä” – Vernissan väki ei muutakaan evakkoon Myyräncoloon, hintalappu yllätti Vantaan kaupungin

Aiemmin Tikkurilan maalitehtaalle kuulunut vernissatehdas oli 1980-luvun alussa vielä tyhjillään. Vantaan kaupunki oli lunastanut sen 1979 ja kaavaili siihen kulttuuritoimen tiloja, muun muassa kaupunginmuseota.

Mutta nuoret ehtivät ensin. Toukokuussa 1985 Vernissarockin aikana, nuoret valtasivat tyhjän tehdasrakennuksen. Kaksi viikkoa kestänyt talonvaltaus päätyi nuorten eduksi: rakennus päätettiin antaa nuorten kulttuurikäyttöön.

Vernissa on ollut monelle vantaalaiselle nuorelle merkittävä paikka. Siellä on luotu kaverisuhteita ja puitteita elämälle. Siellä on tehty teatteria, järjestetty keikkoja ja tehty taidetta. Luovuus on saanut kukoistaa.

Yksi monia innoittanut taiteenmuoto on ollut animaatio. Nuorten animaatiopajoissa on sukellettu elokuvan maailmaan tekemisen kautta. On opeteltu hahmojen tekoa, tarinan kerrontaa ja elokuvan leikkaamista. Animaatioasema on tunnettu erityisesti nukkeanimaatioistaan.

Lue myös: Vantaalaisnuorten valtaamasta teollisuusrakennuksesta syntyi jo 30 vuotta toiminut kulttuuritehdas – "Jokin tässä talossa ruokkii luovuutta"

Animaatioasema on tullut tutuksi myös kaupunginmuseolle. Vuonna 2012 museo teki yhteistyössä animaatioaseman ja nuorisopalveluiden kanssa Korson kapina 1965 -animaation osana Rock´n Vantaa -näyttelyhanketta.

Animaatio tallennettiin museon audiovisuaaliseen kokoelmaan ja se on nähtävissä edelleen museon Youtube-kanavalla.

Tänä keväänä museo dokumentoi valokuvaamalla Vernissan tiloja ennen remonttia ja Jyväskylän yliopiston museologian opiskelija Laura Kinnunen teki tallennus- ja dokumentointiharjoituksen yhteistyössä museon kanssa.

Kertynyt aineisto otettiin osaksi museon kokoelmia.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.