Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Vantaalla rakennetaan koteja melumuuriksi tienreunaan – Paikalliset hämmentyivät: "Jo ajatuksena absurdi"

Asukas pohtii, että Vantaalla olisi tilaa rakentaa koteja inhimillisempäänkin paikkaan kuin rämeikköön melua blokkaamaan.

Länsi-Vantaalle rakennetaan kaksi rivitaloa, joiden tarkoituksena on suojata talojen eteläpuolista asutusta tiemelulta. Rivitalot rakennetaan Hämevaaran Vaakapuistoon Rajatorpantien varteen.

Kaupungin suunnitelma on herättänyt hämmennystä. Rakentamisen mahdollistavasta kaavamuutoksesta saatiin peräti 52 mielipidettä. Suurin osa oli naapureiden mielipiteitä, joissa vastustettiin rakentamista Vaakapuistoon.

Mielipiteissä todetaan muun muassa, että asuintalot meluaitana on jo ajatuksena absurdi. Tulevat asukkaat joutuvat asumaan meluesteessä.

Mielipiteissä esitetään kysymyksiä: Voiko asuntoja rakentaa meluvalliksi? Kuka ostaa sellaisia asuntoja ja kuka niissä viihtyy?

Hämevaara-Seuran puheenjohtaja Mariitta Savolaisen mielestä on surullista, että asuntoja tehdään blokkaamaan tiemelua.

– Tälläkin alueella olisi rakentamista varten tyhjänä kaupungin tontteja, joille voisi rakentaa inhimillistä asumista. Ihmisiä ei tarvitsisi asuttaa meluvalliin.

Savolainen lisää, että Vaakapuistoon rakennettavien rivitalojen pihat tulevat olemaan tosi pieniä.

Ihmisiä ei tarvitsisi asuttaa meluvalliin.

Kaavamuutoksesta saaduissa mielipiteissä arvioitiin myös, ettei rakentaminen Rajatorpantien varteen auta melun torjumisessa millään tavalla.

Savolainen kertoo asukkaiden toivoneen nyt rakennettavan tontin laitaan jo pitkään meluvallia tai -aitaa. Kaupunki toteaa mielipiteisiin antamissa vastauksissaan asuntorakentamisen suojaavan meluesteen tavoin Vaakatien omakotitontteja tiemelulta. Asuntotonteista on pulaa, joten kaavoitus on ensisijainen meluntorjuntakeino, kaupungilta todetaan.

Meluvallin hinnasta on kuitenkin tehty laskelmia. Kaupungin arvioiden mukaan meluvalli Viisaritieltä Köysikujan sillalle maksaisi vuoden 2022 kustannuksilla noin 910 000 euroa. Se suojaisi tiemelulta vain kahdeksan asuintaloa, ja silloin menetettäisiin uusien asuntojen ja asuntotonttien arvo, joka on kaupungin laskelmien mukaan noin kolme miljoonaa euroa.

Länsi-Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluodon mukaan kyseessä ei ole vain raha. Vaakapuiston suunnitelmissa ei ole hänen mukaansa mitään ihmeellistä.

– Asuintalojen rakentaminen tienvarteen on tavanomainen ratkaisu ympäri Suomea ja ympäri maapalloa, Kallaluoto sanoo.

Esimerkkejä löytyy Vantaaltakin monesta paikasta, muun muassa Myyrmäestä.

Kallaluoto toteaa, että Vaakapuistoon rakennettavien talojen julkisivut äänieristetään ja pihanpuoli tulee olemaan meluttomampi.

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine korostaa, että ratkaisuissa on huolehdittava riittävästä etäisyydestä pienhiukkasiin. Joskus on tehtävä erikoisratkaisuja ikkunoiden ja ilmanvaihdon kanssa.

– Meluntorjunta saadaan yleensä hyvin ratkaistua, Laine sanoo.

Kallaluoto lisää, että nykyisin uudiskohteissa asuntojen ulkoseinän tulee eristää melua vähintään 30 desibeliä, vaikka alueella ei olisi meluongelmaa.

Lue myös: Vantaa suunnittelee uusia pientaloalueita – "Pientalokaupunkien" esikuvana on Kartanonkoski

Liikenteen melu piinaa vilkkaiden väylien halkomaa Vantaata, mutta rahat meluesteisiin puuttuvat – Hakunilassa meteli jakaa asukkaiden mielipiteet

Vantaalle suunniteltu 11 meluestettä, rakennettu 0 – "Onhan tämä kiusallista"