Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Muovisalkusta löytyvä styroksinen penis ja lukuisat esitteet johdattivat 1980-luvulla turvallisen seksin äärelle

1980-luvulla seksuaalisuudesta puhuminen alkoi jo pikkuhiljaa olla aiempaa vapaata.

Kevättä rinnassa ja hyrräävät hormonit. Vantaan kaupunginmuseon kokoelmassa on Tikkurilan sosiaali- ja terveyskeskuksesta 2000-luvun alussa talteen otettua hormonien hyrräämiseen liittyvää aineistoa.

Neuvoloiden ja koulujen ehkäisyvalistuksessa 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa on ollut käytössä lainattava Havainnollinen tietopaketti turvallisesta seksistä.

Mustassa muovisalkussa on sisällä 22 esitettä vuosilta 1988–1993, Rakkauden laudatur 1991 -kalenteri, 15 erilaista kondomipakettia, kosteuspyyhepakkaus, styroksinen penis, ehkäisypilleripakkaus sekä kierukkanäytepakkaus.

Lukuisten esitteiden joukossa on myös hiv-tietopaketti, joka valaisee 1980-luvulla Suomeenkin rantautuneen aidsin ehkäisyä ja oireita.

Sukupuolitaudit olivatkin tänä aikana voimakkaasti esillä. Yleisesti keskustelu seksuaalisuudesta oli pikkuhiljaa vapautumassa.

Samaan kaupunginmuseon kokonaisuuteen kuuluu myös seksuaalikasvatukseen liittyviä videoita, diasarjoja ja peli.

Vantaan kaupungin elinoloyksiköltä peräisin oleva Väestöliiton oppimispeli seksuaalikysymyksistä eli Sexual game opettaa ja haastaa pelaajan pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan. Näin on -korteissa pelaajilta kysellään tietoja esimerkiksi seksitaudeista, anatomiasta ja seksuaalivähemmistöistä. Mitä mieltä -korttien toivotaan pelaajien keskuudessa synnyttävän hyvää keskustelua. Pelilaudalla etenemiseen vaikuttavat Voi sattua -kortit kertovat mahdollisista virheistä tai onnistumisista.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.