Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Keitä olivat Tobbi, Diana ja Rea? Museo löysi uutta tietoa Håkansbölen kartanon karvaisista asukkaista

Vantaa ennen ja nyt: Sanmarkin perheen lemmikkeinä oli aikoinaan useita koiria.

Keväällä 2023 Håkansbölen kartanon koirankoppi sai uuden ehjän pärekaton. Koirankopin paikka on ollut päärakennuksen keittiön sisääntulon vieressä pihamaalla. Täksi kesäksi kunnostettu koppi pääsee osaksi Pikkutallin lapsille suunnattua puuhanäyttelyä. Näyttely avautui yleisölle sunnuntaina 14. toukokuuta. Kopin kesävieras on suuri, mutta kiltti lelukoira.

Kun kaupunginmuseon henkilökunta alkoi miettimään koiralle nimeä, paljastui uutta tietoa kartanon menneisyyden karvaisista asukkaista.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmista löytyy tietoa ainakin Tobbista, Tabbystä, Biancasta, Reasta ja Dianasta. Jo vanhimmissa kuvissa aivan 1900-luvun alusta, vastavalmistuneen kartanon kuistilla Sanmarkin perheen lasten kanssa puuhaa kaksi vaaleaa tuntemattomaksi jäänyttä pystykorvasekoitusta.

Sekarotuinen oli myös noin vuosina 1915–1923 elänyt paljon rakastettu suuri musta Tobbi, joka osasi tehdä temppuja, kuten istua ja antaa tassua. Se osallistui kahvihetkiin kuistilla ja vietti aikaa lasten ja kartanon isännän kanssa.

Sanmarkit pitivät myös saksanpaimenkoirista. Arkistoon tallennettujen sukutaulujen mukaan niitä oli perheessä useita eri vuosikymmeninä. Esimerkiksi Tabby ja Rea olivat kotimaiselta kasvattajalta, kun taas Diana af Ahlkärr saapui Saksasta 1920-luvulla.

Ensimmäinen Diana lienee tehnyt perheeseen vaikutuksen, sillä Diana nimisiä koiria oli perheessä lopulta monta. Yhden Dianan kaulapannassa ollut verokilpi on tänä päivänä osa kartanon esinekokoelmaa. Olisiko Diana sopiva nimi myös kartanon tämänhetkiselle lelukoiralle?

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.