Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Muistatko, miltä Korso näytti 1960-luvulla? – Kirkko rakentui isojen toimijoiden yhteistyönä

Korson kirkon neonvalaistu risti näkyi kaikkiin ilmansuuntiin.

Korso muokkaantui 1960-luvulla pienestä asemakylästä moderniksi liikekeskukseksi. Merkittävä tekijä muutokseen oli yhteistyö Helsingin pitäjän seurakunnan ja Kansallis-Osake-Pankin välillä.

Seurakunnan tavoitteena oli saada alueelle seurakuntakeskus ja kirkko tapuleineen. Pankki halusi alueelle liikerakentamista ja omat toimitilat.

Pankin ja kirkon yhteiseen hankkeeseen sisällytettiin molempien toimijoiden käyttöön tarkoitettu asuinrakennus.

Rakennusten suunnittelusta järjestettiin vuonna 1960 arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti arkkitehti Olli Kuusi. Suunnitelmassa oli huomioitu kortteliin avautuvat maisemalinjat. Lännestä saavuttaessa kirkon ja liikerakennuksen tontti oli tienäkymän päätteenä. Kirkon pohjoissivun arkkitehtuuriin vaikutti suunniteltu päätien siirto kirkon pohjoispuolelle, joka ei kuitenkaan toteutunut.

Kellotapuli neonvalaistuine risteineen näkyi pitkälle kaikkiin ilmansuuntiin. Toinen neonvalaistu risti sijoitettiin muita rakennuksia korkeamman kirkon pääoven yläpuolelle ja valoaihe jatkui liikerakennusten räystäiden mainosvaloissa.

Rakennuksia yhdisti yhtenäiset materiaalivalinnat, pääosassa Kupittaan saven tiilistä muuratut pinnat.

2000-luvun alussa osa liikerakennuksesta ja tapuli purettiin ja aluetta täydennettiin uudella seurakuntakeskuksella ja uurnalehdolla. Myös näiden muutosten suunnittelijat valittiin arkkitehtuurikilpailun perusteella. Suunnittelijat Jari Frondelius ja Jaakko Keppo olivat vielä kilpailuvaiheessa alan opiskelijoita.

Täydennysrakentamisen seurauksena kirkon kaupunkikuvallinen merkitys muuttui. Vuonna 2003 valmistui naapuriin monitoimitalo Lumo, joka entisestään muutti pienimittakaavaisen keskusta-alueen luonnetta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.