Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalle rakennetaan ratikka – Historiallinen päätös syntyi yli viiden tunnin keskustelun jälkeen

Kaupunginvaltuusto päätti, että Vantaa saa oman ratikan.

Vantaa saa oman ratikan. Päätös asiasta syntyi kaupunginvaltuustossa maanantain ja tiistain välisenä yönä äänin 41–26.

Äänestys päätti viiden tunnin keskustelun.

Ratikan rakentaminen jakoi mielipiteitä kahdessa valtuustoryhmässä: kokoomuksessa ja RKP:ssa.

Ratikan rakentamisen puolesta äänestivät sosialidemokraatit, vasemmistoliiton ryhmä, vihreiden ryhmä sekä 11 valtuutettua kokoomuksen ryhmästä ja toinen RKP:n valtuutetuista.

Ratikan rakentamista vastustivat perussuomalaiset, Liike Nyt, kristillisdemokraatit, keskustan valtuustoryhmä sekä Valta kuuluu kansalle -valtuutettu. Ratikan rakentamista vastustivat myös seitsemän kokoomuksen valtuutettua sekä toinen RKP:n valtuutetuista.

Moni valtuutetuista totesi pitkän illan aikana pitämissään puheenvuoroissaan ratikan olevan valtuustokauden ehdottomasti merkittävin päätös.

Sekä ratikan rakentamisen puolustajien että kannattajien puheenvuoroissa toistuivat ratikkakeskustelussa viime vuosien aikana moneen kertaan kuullut argumentit.

Vastustajat nostivat esiin muun muassa matkustajamääräarvioiden romahtamiseen, ratikan kustannuksiin ja kiinteistötaloudellisten hyötyjen epävarmuuteen maailman muuttuessa.

– Vastuullinen päätöksenteko vaatii hylkäämään ratikkahankkeen tai ainakin ottamaan aikalisän, perussuomalainen Erika Veltheim totesi.

Niin ikään perussuomalainen Janne Hartikainen väitti, että jos Vantaa olisi yritys ratikkahanketta ei ikinä hyväksyttäisi taloudellisista syistä.

Keskustelussa viitattiin muutaman kerran myös Säätytalolla käytäviin hallitusneuvotteluihin. Kysymys kuului, onko valtion tuki ratikkahankkeelle varmaa nyt, kun hallituksen kokoonpanoa ja hallitusohjelmaa vasta työstetään.

Ratikan rakentamisen kustannusarviossa valtion tuen suuruudeksi on mainittu 177 miljoonaa euroa. Valtion mukaantulo perustuu Helsingin seudun MAL-yhteistyöhön.

Kokooomusryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen vastasi epäilyihin todeten, että jos Suomen tärkeimmän kaupunkiseudun ykköshanke ei saa MAL-rahoitusta, niin ei saa kyllä mikään muukaan. Hän piti siis hyvin epätodennäköisenä, ettei MAL-rahoitusta tulisi Vantaan ratikalle.

Kannattajien puheenvuoroissa ratikkaa kuvattiin tulevaisuuden rohkeaksi investoinniksi, joka liittää Vantaan osaksi pääkaupunkiseudulle rakentuvaa raideverkostoa. Ratikan todettiin myös tekevän hyvää Vantaan brändille ja alueiden kehitykselle.

– Ratikka ei ole pois tämän päivän tai tulevaisuuden palveluista, Pirkko Letto (sd.) muistutti.

Hän lisäsi, että ratikkahankkeessa parannetaan myös katuinfraa ja lisätään viihtyisyyttä.

Ranbir Sodhi (sd.) kuvasi ratikan olevan Vantaalle yhtä suuri voitto kuin Käärijän Cha cha chaa.

Vantaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anni Juulia Tuomainen toi omat terveisensä maanantain kokoukseen.

– Ratikka on kallis, mutta kaikki nykyinen on jouduttu joskus rahoittamaan. Ei talous eikä Vantaa toimi niin, että pysähdytään ja odotetaan, että tähdet ovat oikeassa asennossa, jotta Vantaalle voidaan tehdä ratikka.

Tuomainen toivoi, että ratikkapäätöstä tehtäessä otetaan huomioon myös vantaalaisten nuorten mielipide.

– Vantaan nuorisovaltuusto antaa tukensa ratikan rakentamista puoltavalle päätökselle, Tuomainen sanoi paljon kehuja keränneessä puheenvuorossaan.

Lue myös: Maanantaina luvassa historiallinen päätös: tuleeko Vantaalle ratikka vai ei?

Näin äänet jakautuivat Vantaan ratikkapäätöksessä – kokoomuksen rivit repesivät

Vantaan kokoomuksen nokkamiehet heräsivät puolustamaan ratikkaa – "Suurin osa kokoomuslaisista on ratikan kannalla"

Vantaan ratikan reitti, hinta ja tarpeellisuus puhuttivat asukastilaisuudessa – "Kielletäänkö autoilu kokonaan Tikkurilassa?"