Helsinki Pride -yhteisön päätöksen taustalla vaikutti ainakin translaista äänestäminen.
Helsingin Pride ei enää huoli kokoomusta kumppanikseen. Asiasta kertoi kokoomuksen apulaispormestari Daniel Sazonov eilen Twitterissä.
– Helsingin kokoomus sai tänään tiedon, että Helsinki Pride -yhteisö ei huoli kokoomusta yhteisökumppaniksi Helsinki Pride -tapahtumaan. Pride on näin päättänyt lopettaa useita vuosia jatkuneen yhteistyön ja sanoa ”ei kiitos” Kokoomukselle ja kokoomuslaisille, kirjoitti Sazonov.
Sazonov sanoo, että Suomessa yhdenvertaisuuden puolesta on vielä tekemistä.
– Puolueet ja muut tahot kuten yritykset ovat tärkeitä kumppaneita muutoksen ajamisessa ja esillä Helsinki Pride-tapahtumassa. Tätä taustaa vasten yhteisön päätös sulkea kokoomus tapahtuman ulkopuolelle on äärimmäisen surullinen. Minkä viestin se antaa kaikille niille suomalaisille, jotka miettivät, voisivatko hekin osallistua ja tulla mukaan?
Twiittiketjun lopussa Sazonov esittää Helsinki Pridelle vielä kysymyksen, jossa hän ihmettelee eikö kaikkien tahojen, yhteisöjen ja ihmisten, jotka haluavat mukaan edistämään yhdenvertaisuutta, olisi syytä olla tervetulleita.
Keskustaakaan ei hyväksytty Priden yhteistyökumppaniksi. Asiasta kertoi puolueen Helsingin piiri tänään twitterissä.
– Olemme päätöksestä harmissamme ja aiomme vielä kysyä lisätietoja osallistumisesta. Yhteistyö Helsinki Priden kanssa toivottavasti jatkuu muodossa tai toisessa.
Entinen keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä otti aiheeseen kantaa twitterissä.
– Tein keskustan kansanedustajana kaksi kautta täysillä töitä myös sateenkaari-ihmisten ja -perheiden puolesta. Niin teki myös moni muu puoluekaverini. Tämä on nyt palkkio ja kiitos meille kaikille? No. Jatkan taistelua puolestanne silti.
Helsinki Pride -yhteisö julkaisi eilen aiheesta tiedotteen. Siinä ei mainittu kokoomusta nimeltä, mutta perusteltiin päätöstä. Yhteisön päätökseen vaikutti ainakin translain uudistus.
– Olimme valtavan pettyneitä siihen, että osa puolueista teki translakiäänestyksestä omatunnonkysymyksen. Kenenkään ihmisen oikeus ihmisarvoiseen ja kunnioittavaan elämään ei voi olla omantunnon kysymys. Lisäksi meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme asettuvat tukemaan sateenkaarilapsia ja -nuoria, tiedotteessa sanotaan.
Yhteisö mukaan eri puolueiden sisällä on henkilöitä, jotka ovat tehneet pitkälinjaisesti työtä sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi, mutta se ei yhteisölle riitä.
– Kumppaninamme toimivan puolueen sitoutuminen ihmisoikeuksien edistämiseen ei voi olla kiinni näiden henkilöiden äänestyspäätöksestä.
Eduskunta hyväksyi uuden translain tämän vuoden helmikuussa. Sen myötä esimerkiksi sukupuolen juridinen muuttaminen ei enää vaadi lääkärintodistusta.
Kymmenen kokoomuksen kansanedustajaa äänesti lakia vastaan, 26 sen puolesta.
Laki astui voimaan 3. huhtikuuta.
Myös muut kokoomuksen poliitikot ottivat päätökseen kantaa twitterissä. Kaupunginvaltuutettu Otto Meren mukaan päätös tuntuu väärältä.
– Me kokoomuslaiset olemme tehneet kovasti töitä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon lisäämiseksi yhteiskunnassa. Emme ole täydellisiä, mutta haluamme olla parempia joka päivä. Perus- ja ihmisoikeuksilla ei ole puoluekirjaa, Meri kirjoitti.
Kansanedustaja Atte Kaleva sanoo twiitissään, että suvaitsevaisuudella näyttää olevan todella ahtaat rajat.
– Helsinki Pride on ilmoittanut, ettei se halua tehdä yhteistyötä kokoomuksen kanssa. Onko Pride siis nyt avoimesti puoluepoliittisesti sitoutunut?
Kaupunginvaltuutettu Matias Pajulan mukaan translaki vietiin eduskunnassa läpi kokoomuksen äänillä.
– Maassa vallassa ollut enemmistöhallitus ei saanut enemmistöä äänistä kasaan. Ilman oppositiopuolue kokoomuksen tukea koko translain uudistus olisi kaatunut.
Vantaalainen kansanedustaja Sari Multala twiittasi, että päätös tuntuu pahalta ja loukkaavalta.
– Eikö Priden tavoite olekaan ottaa kaikkia mukaan yhdenvertaisuustyöhön?
Multalan mukaan vähemmistöjen oikeudet etenevät vain, jos enemmistö edistää niitä.