Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa aletaan myydä uutta tupakkatuotetta – K-kauppias kummastelee: ”Täysin poikkeavaa”

Nikotiininuuskan vapauttamisesta hämmästynyt kauppias odottaa, että sen myynti korvaa savukemyyntiä.

Kauppoihin tulee pian uusia tupakkaa vastaavia tuotteita, kun Fimea ja Valvira päätyivät runsas kuukausi sitten yllättäen siihen, että nikotiinipussien myyntiä koskevaa käytäntöä ja lainsäädäntöä muutetaan.

Asiasta uutisoi Vantaan Sanomien sisarlehti Uusimaa.

Nikotiinipusseilla tarkoitetaan nikotiinia sisältäviä annospusseja, jotka eivät sisällä tupakkakasvia. Myös termiä nikotiininuuska käytetään. Tupakkanuuskan myynti on edelleen kielletty, mutta yksityishenkilö saa tuoda sitä tietyin rajoituksin maahan.

Kaupoissa on tähän asti saanut myydä alle neljä milligrammaa nikotiinia sisältäviä pusseja, mutta niiden tarjonta ja myynti on ollut vähäistä.

Yli neljämilligrammaiset nikotiinipussit oli luokiteltu reseptilääkevalmisteiksi. Ne on alun perin kehitelty tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamisen tai vähentämisen tueksi. Fimean käsityksen mukaan kuluttajat käyttävät tällaisia valmisteita kuitenkin pääasiassa perinteistä tupakkanuuskaa vastaavalla tavalla päihteenä.

Valmisteiden nikotiinipitoisuudelle ei enää aseteta rajoituksia. Myös Tulli ilmoitti ottavansa Fimean uuden arvioinnin heti käyttöön maahantuonnin valvonnassa.

Täysin poikkeuksellinen päätös.

Jani Heinänen, kauppias

Fimean ja Valviran mukaan nikotiinipussien myyntiin sovelletaan tupakkalain säädöksiä.

Tähän saakka nuuskapusseja on ostettu pääosin netistä, mutta pian niitä saa kaupoista sekä todennäköisesti kioskeilta ja huoltoasemilta.

Esimerkiksi Kesko on ottamassa jakeluunsa seitsemän erilaista tuotetta, ja kauppiaat voivat itse päättää omasta valikoimastaan.

S-ryhmän Varuboden-Oslan marketkaupan toimialajohtaja Bengt Winberg kertoo, että tähän asti sallittuja voimakkaampia nikotiinipusseja tulee myyntiin tällä viikolla ja valikoima laajenee kesäkuun toisella viikolla.

Porvoon Tarmolassa sijaitsevan myynniltään Suomen suurimman K-supermarketin kauppias Jani Heinänen kertoo, että ensimmäiset tuotteet tulevat myyntiin ensi viikolla.

– Nikotiinipitoisuus vaihtelee aina 16 grammaan asti. Markkina tulee ohjaamaan valikoimaa. Näen, että tuotteet korvaavat savukkeiden myyntiä ja tuovat kaupalle uutta liiketoimintaa, Heinänen sanoo.

Hän arvioi, että pusseista saa tyypillistä savuketta vastaavan nikotiinimäärän puolta halvemmalla. Heinänen pitää pussia vähemmän terveydelle haitallisena kuin tavallista käryävää savuketta tai ns. tykkinuuskaa.

– Tupakkatuotteita koskeva lainsäädäntö on mennyt koko ajan tiukempaan suuntaan. Se, että nuuskapussien myynti vapautettiin, on täysin poikkeavaa, Heinänen sanoo.

Heinäsen mukaan poikkeavaa on myös se, että nuuskapussien hinnoittelu on täysin vapaata.

– Ainakaan K-kaupoissa pusseista ei tehdä minkäänlaisia sisäänvetotuotteita. Se ei ole vastuullista. Me emme myöskään ota myyntiin mitään karkkimakutuotteita emmekä erityisen korkean nikotiinipitoisuuden tuotteita.

Heinänen kertoo, että tavallisten tupakkatuotteiden kate on kolmisen prosenttia, eli kulujen jälkeen niiden myynti ei ole kaupallisesti kannattavaa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo aloitettu tupakkalain muutoksen valmistelu. Ehdotuksen mukaan nikotiininuuskaa säädeltäisiin samoin kuin perinteistä nuuskaa, mikä tarkoittaisi myyntikieltoa ja maahantuontirajoituksia. Tupakan ja tupakkatuotteiden myynti pyritään lopettamaan kokonaan vuonna 2030.

Juttu on julkaistu aiemmin Uusimaa-lehdessä.