Uusi baari keksi, miten pientuottajien juomia voi myydä halvemmalla – ”Lisäksi maistiaisten tarjoaminen on helpompaa”
2
Moataz Al Rashidilla on aikaisempaa kokemusta ravintolapäällikkönä toimimisesta. Hän kertoo, että Flow Barin asiakkailta on tullut tähän mennessä hyvää palautetta. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaDaniel Hees, Richard Windischhofer ja Moataz Al Rashid yhdistivät osaamisensa Bar Flow:n suunnittelussa. Takana näkyvät paikan erikoisuus eli viinitankit. Sami Kuusivirta
Kallion Flow Barin vaikutteet on haettu Keski-Euroopasta. Ruokalistalla on vain yksi sana suomea.
Suuret ikkunat houkuttelevat menemään sisään. Castreninkadulle Helsingin Kallioon huhtikuun lopussa avattu Flow Bar erottuu alueen peruskuppiloista. Se on ensisilmäyksellä keskiluokkaisempi.
Paikkaa pyörittävät Moataz Al Rashid, Daniel Hees ja Richard Windischhofer. He kertovat, että paikan erikoisuutena on se, että kaikki juomat oluesta viiniin ja cocktaileihin tulevat hanasta.
– Tankeissa juomat tulevat isommalla volyymillä, mikä mahdollistaa pientuottajien juomien tarjoamisen kohtuulliseen hintaan. Lisäksi maistiaisten tarjoaminen on helpompaa, miehet selittävät.
Keskiluokkaisuus näkyy kuitenkin juuri hinnoissa. Lager hanasta maksaa lähes kahdeksan euroa. Kaksitoista senttilitraa viiniä maksaa saman verran. Hinnat ovat siis muutamaa euroa kovempia kuin tavallisessa kalliolaisessa baarissa. Toisaalta juomavalikoimakin erottuu edukseen.
Tarjolla on paljon pienpanimoiden juomia. Listalta löytyy muun muassa kotimaisten panimoyhtiö Tujun ja Mallasseppien tuotteita. Niitä vaihdellaan Windischhoferin mukaan säännöllisesti. Silmiin pistävin on kuitenkin saksalainen Adler Bräu.
– Se on vanha mikropanimo kylästä, jossa kasvoin Saksassa. Vain me tuomme panimon juomia maahan, sanoo Hees.
Punaviini tulee Espanjasta ja valkoviini Itävallasta. Windischhofer kertoo, että viiniä säilytetään tankeissa, jotka sijaitsevat baarin takaseinustalla.
– Se on minun alttarini. Vähän kuin kirkon urut. Tankit ovat samanlaiset kuin viinitiloillakin. Olemme ainoa paikka Suomessa, jossa viini tulee hanaan suoraan tankista.
Paikan drinkeistä miehet hehkuttavat raikasta Kallio Mulea. Se sisältää itsetehtyä sitruunasoodaa ja vodkaa. Kun tämä seos on tullut hanasta, lisätään siihen vielä tuoretta limeä ja inkiväärimehua. Heidän mukaansa sitä myydään jopa enemmän kuin lageria.
Hanasta löytyy myös lonkeroita ja siidereitä. Ainoa pullossa myytävä on Pulp Fiction -niminen natuviini.
– Se valmistetaan ilman sulfiitteja ja menee pilalle hyvin herkästi. Siksi sitä on tarjolla vain pulloissa.
Checkpoint Charlie -nimisessä flammkuchenissa on vuohenjuustoa, mietoa chiliä, rosmariiniä, hunajaa ja rucolaa. Sami Kuusivirta
Kallio Mule. Sami Kuusivirta
Kolmikko ei halua kuvailla paikkaa keskieurooppalaiseksi, mutta vaikutteet sieltä näkyvät etenkin ruuassa. Tarjolla on esimerkiksi flammkuchenia, joka on pizzan kaltainen saksalainen ruoka. Löytyy myös currywurstia ja tapaslautasta. Flammkuchenien hinnat pyörivät noin 15 euron paikkeilla.
Ruokalista on englanniksi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Listan oikeassa alakulmassa komeilee suomen kielellä suolakurkut.
– Sen on vain pakko olla suomeksi. Ei se kuulosta lähellekkään niin hyvältä englanniksi, naurahtaa Al Rashid.
Kolmikko halusi tehdä ravintolaan rennon ja simppelin sisustuksen. Sami Kuusivirta
Flow Bar on yksi Kallion uusimpia ravintoloita. Sami Kuusivirta
Paikan sisustuksen miehet suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä. Seinällä on paljon digitaalisesti miesten suunnittelemia koiratauluja, joissa karvakuonoilla on eri alkoholijuomia tassuissaan. Koirat ovatkin baariin tervetulleita.
Heti sisäänkäyntiä vastapäätä on pari taideteosta, jotka ovat miesten mukaan suunnitelleet paikalliset artistit. Baaritiskin yläpuolella olevat lamput on valmistettu vanhoista viinipulloista. Ruokalista on rakennettu puolestaan panimolavoista.
– Olemme kaikki melko erilaisia, mutta visiomme osuivat hyvin yhteen, sanoo Al Rashid.
– Halusimme luoda paikan, jossa itsekin kävisimme, jatkaa Windischhofer.
Ainoa pullossa myytävä viini on nimeltään Pulp Fiction. Sami Kuusivirta
Viinit säilytettän tankeissa. Sami Kuusivirta
Toiminta on lähtenyt kolmikon mukaan hyvin käyntiin. Siinä on auttanut se, että jokaisella on omat vahvuusalueensa.
– Moataz on ravintolapäällikkö, ja hänellä on paljon kokemusta baarien pyörittämisestä. Minulla on kokemusta ravintoloitsijana ja Richard pyörittää omaa siideripanimoaan. Me kaikki tuomme jotain pöytään, sanoo Hees.
Baari on auki tiistaista lauantaihin. Aukioloajat ovat arkipäivinä kello 16–24. Perjantaina ja lauantaina ovet avataan kello kolme ja suljetaan puoli kahdelta yöllä.