Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten harrastusten kallistuminen huolettaa, Vantaan ja muiden kaupunkien liikuntajohtajilta kova kannanotto: ”On aika miettiä laajasti keinoja”

Vantaan Veli-Matti Kallislahti ja kuuden muun suuren kaupungin liikuntajohtajat nostavat esille, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus liikkua.

Vantaan ja kuuden muun suuren kaupungin liikuntajohtajat ottavat tiukasti kantaa lasten ja nuorten liikkumisen puolesta yhteisessä kannanotossaan.

Vantaan, Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän liikuntajohtajat haluavat kiinnittää huomiota varsinkin liikunnan ja urheilun harrastamisen kohonneisiin hintoihin.

– On aika miettiä laajasti keinoja, joilla voidaan edistää lasten ja nuorten liikunnan kohtuuhintaista harrastamista, liikuntajohtajat sanovat Turun kaupungin julkaisemassa yhteisessä tiedotteessa.

Vantaan Veli-Matti Kallislahti ja kuuden muun suuren kaupungin liikuntajohtajat kertovat seuranneensa kulujen nousua huolestuneena jo pidemmän aikaa. He korostavat, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus liikkua.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus harrastaa liikuntaa, mutta miten kaikki voisivat harrastaa liikuntaa kohtuullisella hinnalla, he kysyvät.

Liikuntajohtajat vetoavat kaikkiin liikunnan ja urheilun toimijoihin, jotta ne ryhtyisivät yhä parempaan yhteistyöhön uusien toimintatapojen keksimiseksi.

– Nyt on tärkeää kehittää malleja, jossa maksuttoman tai edullisen harrastamisen ja perinteisen urheiluseuraharrastamisen hyviä puolia yhdisteltäisiin lasten ja nuorten toiveita, tarpeita ja oikeuksia kuullen.

Liikuntajohtajat peräävät rakentavaa pohdintaa myös olympiakomitealta, lajiliitoilta ja valtakunnallisilta järjestöillä, jotka voivat vaikuttaa päätöksillään jäsenseurojensa toimintaan ja harrastuskuluihin.

Liikuntajohtajien mukaan liikuntapaikkojen ja -olosuhteiden rakentaminen vain kunnan taseeseen ei ole enää realistista eikä osin mahdollistakaan. Nykyisin kuntien omistamien liikuntapaikkojen vuorot menevät valtaosin seuroille.

– Samalla meillä kaikilla on tarve tarjota liikuntatiloja yhä enemmän vapaavuoroina lapsille ja nuorille – ja kaikille kaupunkilaisille, jotka eivät liiku seuroissa, liikuntajohtajat sanovat.

Tiloja on tarjolla kaikille liian vähän, kun liikunnan lajiskaala laajenee ja kaupunkilaisten tarpeet muuttuvat. Tämä tuo paljon paineita liikunta- ja urheilijaseuroille: miten tavoittaa kaikki halukkaat ja tarjota samalla kohtuuhintaisia liikuntapalveluita?

Kallislahden lisäksi mukana kannanotossa ovat Helsingin Tarja Loikkanen, Espoon Martti Merra, Tampereen Jukka Etu-Seppälä, Turun Markus Kalmari, Oulun Niina Epäilys ja Jyväskylän Anna-Leena Sahindal.