Matkailu | "Nyt on varmasti monia, jotka toivoisivat pääsevänsä edes johonkin" – lukijat kertovat, millaisista matkoista he unelmoivat

Korona-aikana upeimmat lomamatkat tehdään mielikuvituksessa.

Koronapandemia on rajoittanut matkailua kovalla kädellä. Moni on joutunut jättämään suunnitellun ulkomaanmatkan väliin.

Korona-aikana täytyy tyytyä lähinnä suunnittelemaan ja unelmoimaan reissuista – sekin on jo jotakin.

– Nyt on varmasti monia, jotka toivoisivat pääsevänsä edes johonkin matkalle, arvioi Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Juho Pesonen.

Toisaalta on niitäkin, jotka haaveilevat vain, että asiat palaisivat normaaleiksi.

– Moni ei myöskään välttämättä edes unelmoi nyt matkoista, sillä unelmien herättämiseen tarkoitettua matkailumarkkinointia on ollut niin vähän, Pesonen pohtii.

Korona-aikana kotimaanmatkailu on ollut nosteessa. Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksessa on tutkittu Suomen ”uutta luksusta”, jota markkinoidaan vahvasti ulkomaalaisille: se tarkoittaa rauhallista, hyvin suunniteltua ja korkeatasoista luontoelämystä jossain päin Suomea.

Seuraavaksi varmaan unelmoidaan avaruusmatkasta.

Juho Pesonen

Pesonen arvioi, että nyt entistä useammat suomalaisetkin ovat intoutuneet haaveilemaan esimerkiksi Lapin-matkasta.

– Aika moni unelmoi nyt siitä, että pääsisi Lappiin kokemaan revontulet, huskyajelut ja hyvät ruuat. Tästä kertoo jo se, että moni on tulistunut Lapin-matkojen kovista hinnoista. Tunnereaktiota ei olisi, jos kiinnostusta ei olisi.

Perinteisesti ihmiset unelmoivat lomista, joille heidän on vaikea päästä: kohteet sijaitsevat kaukana tai matkat ovat kalliita.

Pesosen mukaan matkanjärjestäjä Tui ja Matkamessut ovat viime vuosina kartoittaneet suomalaisten unelmakohteita, ja kyselyjen perusteella kärjessä ovat trooppiset rantalomakohteet ja isot kaupungit.

– Mauritius, Malediivit, Jamaika, New York, Pesonen luettelee.

Näistä kestosuosikeista suomalaiset ovat haaveilleet jo pitkään. Vuosikymmenten saatossa tilanne on kuitenkin muuttunut.

– Aikoinaan unelmakohteena oli Aurinkorannikko. Kun siitä on tullut normaali kohde, unelmoinnissa on siirrytty kaukaisempiin ja eksoottisempiin kohteisiin.

Kaukomatkatkin ovat halventuneet, joten unelmia on voinut toteuttaa entistä helpommin.

– Kohta maailmassa ei ole enää kohteita, joista voisi haaveilla, kun kaikki on nähty. Seuraavaksi varmaan unelmoidaan avaruusmatkasta, Pesonen naurahtaa.

Ihmisten matkaunelmat voivat muuttua etenkin, jos pandemia kestää vuosia. Pesosen mukaan korona rukannee alalla eniten lentoliikennettä, joten lentomatkailuun liittyvä unelmointi voi hiipua.

– Jos taas näyttää siltä, että matkailu palaa entisille urilleen jo ensi vuonna, paljonkaan ei muutu, Pesonen uskoo.

Hän toivoo, että matkailu aukeaa laajalti jo ensi vuonna ja ihmiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan myös Lapissa.

Pesonen huomauttaa, että matkoista unelmointi tekee hyvää.

– Se vie ajatuksia pois arkipäivästä ja auttaa jaksamaan. Monet nauttivat siitä, että saavat katsoa kuvia hienoista paikoista ja tehdä matkasuunnitelmia.

Tutkimuspäällikölläkin on oma matkahaaveensa.

– Se on kahden viikon Karibian-risteily kaikilla herkuilla. Kyseessä on tällä hetkellä maailman kestämättömin tapa matkustaa, joten se saa toistaiseksi pysyä vain unelmana. Katsotaan sitten 10–20 vuoden päästä, voiko sinne matkustaa hyvällä omallatunnolla, Pesonen hymähtää.

Tällaisista matkoista lukijat unelmoivat

– Lepolomasta lämpimässä ja kauniissa paikassa.

Kauniita maisemia meren äärellä. Hyvää ruokaa, uimista, kylpylä hoitoineen. Kiva kaupunki voisi olla lähistöllä. Cadiz tuli mieleen. Nainen, 57

– Yhdistelmäloma kaupunki–luonto-tarjonnalla ihan missä vaan! Haluaisin kokea erilaisia kulttuureita, olivat ne sitten kotimaisia tai ulkomaisia, ja yhdistää tämän itselleni tärkeään luonnossa oleiluun. Nainen, 31

– Lontooseen, Tottenhamin peliin uudelle stadionille ja muuta kulttuuria ja elämyksiä kaupungilla. Hyvällä kaveriporukalla. Mies, 33

– Omatoimimatkasta Keski-Aasiaan eli Kirgisia, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan ja Tadzikistan. En ole aiemmin käynyt, kiinnostaa lähteä seikkailemaan. Opiskelen venäjää, voisin hyödyntää kielitaitoani. Kiinnostaa kulttuuri, historia, taide ja paikallinen ruoka ja elämä. Nainen, 63

– Alpeille pitäisi päästä vaeltamaan tai laskettelemaan. Siellä tunnen olevani kotona. Jouduin perumaan tämän vuoden vaellusmatkan, ja taitaa jäädä talven laskettelumatka haaveeksi. Mies, 52

– Roadtrip Kanadan poikki. Paljon näkemistä. Vapaus pysähtyä, kun siltä tuntuu. Luultavasti jää haaveeksi. Nainen, 54.

– Kierros Englannissa, Walesissa ja/tai Skotlannissa tutustuen vanhoihin linnoihin, roomalaisiin raunioihin jne. Olen haaveillut tästä jo 20 vuotta, mutta taitaa jäädä haaveeksi, kun ei ole matkakumppania ja nyt korona sotki suunnitelmat moneksi vuodeksi. Nainen, 60

– Maailmanympärysmatkasta, joka kestäisi ainakin puoli vuotta. Irtiotto arjesta olisi tarpeen. Pitkillä matkoilla on toki omia arkisia haasteita, mutta jos matkavarvasta alkaa kutittaa, sitten nekin tuntuvat pieniltä. Nainen, 50

– Ajattelen hiihtomatkaa Lapin hangille. Siitä on monta vuotta, kun olin viimeksi, ja etelän talvet ovat surkeita hiihtoon. Nainen, 65

– Karibia. Lämmintä, aurinkoa ja risteilyllä hyvää palvelua. Lähden talvella joka tapauksessa, jos vain lennot toimivat. Lennot ja risteily on varattu helmikuulle. Mies, 54

Lähde: Toimitus kysyi syys–lokakuussa verkkokyselyn avulla lukijoilta, millaisia matkaunelmia heillä on.

Jarno Anttila, 37, haaveilee perhelomasta Kreetalla

Vantaalainen Jarno Anttila, 37, tunnustautuu Kreikka-faniksi. Hän haaveilee pääsevänsä perheensä kanssa Kreikkaan viidettä kertaa.

– Olen toteuttanut tämän unelman jo monta kertaa, ja aiomme toteuttaa sen useasti tulevaisuudessakin.

Anttilan mielestä Kreikassa on maailman parasta ruokaa, historiaa, nähtävyyksiä ja hienoja maisemia. Sääkin on kohdillaan.

– Kreikka on myös huomattavasti halvempi kuin Espanja, Anttila vertaa.

Rakennusalalla työskentelevä mies on vieraillut Kreikassa Kosilla, Rodoksella ja Kreetalla. Hän aikoo lähteä perhelomalle Kreetan Haniaan, kun koronapandemia on selätetty.

– Toivottavasti se onnistuu ensi vuonna. Viikon pakettimatka olisi hyvä, kahden lapsen isä suunnittelee.

Anttilan perheen piti matkustaa Kreetalle jo viime kesänä, mutta korona esti aikeet.

–  Sen sijasta matkustimme vain kotimaassa: kiersimme Pohjanmaata ja mökkeilimme Nummijärvellä, Anttila muistelee.

Kirsi Veltheim-Pykälä, 58, tahtoisi kiertomatkalle Yhdysvaltoihin

Lahtelainen Kirsi Veltheim-Pykälä, 58, kertoo unelmoivansa Yhdysvaltain-kiertomatkasta.

– Haluaisin lähteä puolisoni Kain kanssa muun muassa Kaliforniaan, Michiganiin, Connecticutiin ja New Yorkiin tapaamaan sukulaisia pitkästä aikaa ja näkemään Amerikkaa. Roadtrip autolla olisi kiva. Se on ollut monivuotinen haave.

Veltheim-Pykälällä on kymmeniä äidin puolen sukulaisia, kuten serkkuja ja pikkuserkkuja, viidessätoista osavaltiossa. Veltheim-Pykälän isoäidin vanhemmat muuttivat siirtolaisiksi rapakon taa 1900-luvun alussa, ja pikkuhiljaa suku levittäytyi eri puolille maata.

Veltheim-Pykälä on käynyt Yhdysvalloissa seitsemän kertaa. Hän on aiemmin toteuttanut siellä muutaman roadtripin: hän on muun muassa matkannut Chicagosta Floridaan ja tehnyt perhematkan autolla Kaliforniassa ja Nevadassa.

Aiemmin reissut ovat olleet enintään kymmenpäiväisiä.

– Nyt kiertomatkalle pitäisi varata nelisen viikkoa.

Veltheim-Pykälä kertoo, että hänen nykyinen puolisonsa on käynyt USA:ssa vain Floridassa, joten siitäkin syystä kiertoajelu eri osavaltioissa olisi hieno juttu.

– Uskon, että pääsemme reissuun 2–5 vuoden sisällä. Tämä riippuu koronasta ja muusta inspiraatiosta, arvioi yrittäjätaustainen Veltheim-Pykälä.

Korona ei vaikuttanut pariskunnan tämänvuotisiin matka-aikeisiin.

– Emme ehtineet suunnitella tälle vuodelle mitään matkaa. Viime jouluna olimme viimeksi ulkomailla, Wienissä.

Pauli Saksanen, 61, haluaisi ajaa "norsulla" Alpeille

Jyväskyläläinen bussinkuljettaja Pauli Saksanen, 61, joutui jättämään unelmamatkansa väliin kesällä: hänen oli tarkoitus moottoripyöräillä vaimo kyydissään Euroopan halki, mutta sen sijaan he päätyivätkin ajamaan kotimaata ristiin rastiin.

– 10 000 ajokilometriä tuli kesällä täyteen. Kävimme Vaasassa, Lappeenrannassa, Turun saariston Rengastiellä ja Ylläksellä.

Sen jälkeen kun Saksanen hankki ensimmäisen Harley Davidsoninsa vuonna 2010, hän on tehnyt viisi ajoreissua Suomesta Alpeille ja takaisin. Pisin matka on kestänyt kaksi ja puoli viikkoa.

– Osa unelmista on jo täyttynyt, mutta nyt haluaisimme tehdä vielä kuukauden tripin. Menisimme Ruotsin kautta Saksaan ja sieltä pääosin pikkuteitä pitkin Sveitsin ja Itävallan Alpeille, Saksanen kertoo.

Alpeilla ajaessaan hän tuntee vapautta.

– Vuoret ovat mahtavia, ja siellä on mukavia teitä, joilla ajelee norsullakin, mies sanoo viitaten Harrikkaansa.

Saksanen sai siirrettyä maksamansa laivamatkat vuoden päähän. Majoituksia hän ei ollut varannut. Pariskunta yrittää lähteä reissuun uudestaan ensi juhannuksena.

– Jos se ei onnistu, lähdemme Lappiin ajelemaan.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut