Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Leipä on nyt koreampi kuin koskaan – tässä helpot reseptit kotileipurille

Päällystä leipä kasviksilla ja koristele rohkeasti.

Koronakevät sai monet opettelemaan leivontaa siinä määrin, että hiivakin loppui kaupoista. Nyt suurin leivontainto on laantunut, mutta jos siitä jäi mieleinen keittiöharrastus, on aika viedä se seuraavalle tasolle.

Kevään aikana opittiin jo se, että sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä säännöllisen muotoisiksi. Kohonneesta taikinasta voi leikata satunnaisia paloja, jotka nostellaan pellille. Ripotellaan vehnäjauhoja päälle ja paistetaan kuumassa, 225–250 asteessa. Annetaan jäähtyä ilman liinaa. Tuloksena on rapeakuorisia, upean rustiikkisia sämpylöitä.

Kun näitä on syöty tarpeeksi, miten olisi kunnon koristelu?

Hapanjuurileipurit ovat viiltämällä koristeltujen leipien mestareita, ja niistä onkin tullut sosiaalisen median hittejä. Instagramissa voi viettää illan rattoisasti ihailemalla leipien taidokasta viiltelyä.

Koristella voi muutenkin. Kukkafoccacciat tulivat kevään aikana tutuiksi, kun leipiin paistettiin kasviksista sommiteltuja taideteoksia. Ne ovat helppoja tehdä. Kerätään kaapista kasvikset ja sommitellaan niistä kukkaketo leivän pintaan. Paistetaan.

Leipiä voi koristella joko kuvioiden tai rennosti vapaalla kädellä. Ideana on lisätä makua ja ulkonäköä koristeilla.

Koristelu on myös mitä mainioin tapa päästä eroon hävikistä. Tee vaikka nyhtöleipä: leivo matala leipä pellille, tee pitsaleikkurilla valmiit palat, tökkää joka palaan pieni täyte ja kuorruta juustolla.

Laita tarjolle vaikkapa osaksi muuta tarjoilua ja anna jokaisen valita palansa maun mukaan.

Vaalean leivän perusohje sopii hyvin rentoihin, mataliin leipiin. Osan vehnäjauhoista voi korvata esimerkiksi täysjyvävehnällä tai speltillä. Näin leivästä tulee mukavan rustiikkinen ja hieman täyteläisempi kuin pelkällä valkoisella vehnällä leivottuna.

Jos aikomuksena on leipoa pulleita, pontevan muotonsa säilyttäviä leipiä, kannattaa perusohjeeseen lisätä hieman jauhoja ja vaivata taikinaa alustusvaiheessa, jotta siihen tulee enemmän sitkoa.

Foccaccia on toinen helppo leipä, jota voi täyttää mielin määrin. Sen ensimmäinen kohotus tehdään kulhossa ja toinen öljytyllä paistopellillä. Kun leipä on kohonnut, siihen voi pistellä jauhotetuin sormin kuoppia ja niihin voi painella makupaloja oman maun mukaan.

Koristeltuja leipiä kannattaa kokeilla myös hapanjuurileivonnassa. Jos leivot juurella, tee leivälle esimuotoilu ja muotoilu ja kohota hyvin ennen leikkaamista ja koristelua. Jääkaapissa yön yli levännyttä taikinaa on myös helppo käsitellä.

Komea uuninousu näyttävine korvineen on yleensä hapanjuurileipurien tavoitteena, mutta se voi tässä tapauksessa muuttaa taiteellista lopputulosta erilaiseksi kuin oli ajateltu.

Vaalean leivän perusohje

5 dl vettä

1 dl maitoa

25 g hiivaa

1–2 tl suolaa

1 rkl hunajaa

12–13 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen maito, hiiva, suola ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.

2. Lisää jauhot ja sekoita taikina. Vaivaamista ei tarvita, tämä taikina saa jäädä hieman löysäksi.

3. Ripottele pintaan vielä hieman jauhoja ja jätä taikina kohoamaan liinalla peitettynä. Kohotusaika on noin 1–1,5 tuntia.

4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Älä vaivaa vaan taittele taikinaa muutaman kerran.

Foccaccia

25 g hiivaa

3,5 dl vettä

1 tl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

7 dl vehnäjauhoja

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, oliiviöljy ja hunaja. Lisää jauhoja vähän kerrassaan. Alusta löysäksi taikinaksi.

2. Anna taikinan kohota liinan alla puoli tuntia.

3. Levitä uunipellille tai leivinpaperille oliiviöljyä. Laita taikina vuokaan, levitä se tasaiseksi ja anna kohota liinan alla toiset puoli tuntia.

4. Paina leipään sormilla kuoppia ja laita niihin mieleisiäsi täytteitä.

5. Paista leipää 250 asteessa 15 minuuttia.

Täytteeksi

tomaattia

erilaisia sipuleita

paprikaa

oliiveja

aurinkokuivattua tomaattia

erilaisia juustoja

juureslastuja

tahnoja

levitteitä

mysliä

kinkkua, makkaraa

pinnalle oliiviöljyä, yrttejä, sormisuolaa