Talous | Pääomasijoittaja Tuomas Kukkonen, 39, oli toissa vuonna Suomen 10:nneksi kovatuloisin – "Hirvittävä työnteko ei tee kenestäkään onnellisempaa"

Pikkupoikana Kukkonen haaveili Ferrarista ja luki Charles Darwinin Lajien syntyä. Nyt hän ajaa hybridi-Porschella ja tekee talven töitä uima-altaalla Dubaissa.

Raha on sana, jossa on neljä kirjainta. Näiden neljän kirjaimen takaa löytyy toki syvällisempikin merkitys.

Näin sanoo Tuomas Kukkonen, 39, joka komeili viime vuonna kymmenentenä verottajan toimittamalla listalla Suomen kovatuloisimmista ihmisistä.

Kukkonen on perheyhtiö Kaslink Foodsin entinen toimitusjohtaja, ja 12,5 miljoonan pääomatulot olivat seurausta elintarvikealalla toimivan yhtiön myymisestä Fazerille vuonna 2019.

– Monelle tulee rikkaudesta mieleen lottovoitto tai Ferrari. Harva sanoo, että raha merkitsee vapautta ja lisää aikaa läheisten kanssa, Kukkonen toteaa.

Kukkonen vastaa Teamsin kautta tehtävään haastattelukutsuun Dubaissa, jossa hän on viettänyt pari kuukautta lomaillen ja etätöitä tehden.

Hänelle raha merkitsee nimenomaan sitä: vapautta ja lisäaikaa läheisten kanssa.

Peilistä löytyy se tyyppi, jonka kanssa kannattaa keskustella, mihin on tyytyväinen ja mihin ei .

Tuomas Kukkonen

Kukkonen on herännyt aamulla ja treenannut avovaimonsa kanssa puolitoista tuntia kuntosalilla. Sen jälkeen hän on mennyt uima-altaalle tekemään töitä läppärillä ja kuuntelemaan äänikirjoja.

Haastattelun jälkeen vuorossa on lounas ja illemmalla tiedossa yögolfia. Sitä pelataan hämärässä, keinovalossa.

– Jos golf lasketaan mukaan, liikuntaan menee tänään kuusi tuntia, hän sanoo.

Hän tavoittelee hyvää fyysistä kuntoa, sillä sillä on suora yhteys vireystilaan ja jaksamiseen.

Kukkonen lueskelee usein talousalan lehtiä, joihin on haastateltu menestyviä yritysjohtajia. Monet kertovat tekevänsä intohimoisesti ympäripyöreää päivää ”niin kuin elämässä ei olisi muuta tarkoitusta”.

Kukkosen mielestä heidän elämänsä kuulostaa tavattoman tylsältä.

– Hirvittävä työnteko ei tee kenestäkään onnellisempaa, hän sanoo.

Kukkosella on itselläänkin kokemusta noin kymmenen vuoden ajanjaksosta, jolloin hän painoi pitkää päivää lomia pitämättä. Hän halusi todistaa itselleen, että pystyy siihen.

Nyt hän täyttää kalenterinsa aivan eri asioilla: harrastuksilla ja kaikella sellaisella, joka lisää elämän merkityksellisyyttä.

– Onni tulee syvistä ihmissuhteista ja rakkaudesta lajiin, hän sanoo.

Jälkimmäisellä kommentilla hän tarkoittaa ylipäänsä sitä, että voi tehdä sitä, mistä pitää.

Myös monet sellaiset yrittäjät, jotka eivät ole menestyneet, ovat tehneet paljon töitä, Kukkonen huomauttaa.

– Jopa liikaa. Jonkinlainen tasapainoilu olisi järkevää. Tietyn rajan jälkeen venymisestä ei enää ole apua vaan pikemminkin haittaa.

Rahasta puhuminen on Kukkoselle yhtä luonnollista kuin mistä muusta tahansa puhuminen.

– Olipa rahaa tai ei, tilanteeseen on sopeuduttava ja valintoja tehtävä. Joku miettii, lähtisikö avaruuslennolle, ja toinen, kävisikö ABC:llä kahvilla.

Kun Kukkonen viettää aikaa kavereitten kanssa, keskustelut sivuavat usein jollakin tavalla rahaa, esimerkiksi sijoituksia tai tuotekeksintöjä. Kukkosen mielestä kaverit ovat suhtautuneet hänen vaurastumiseensa mutkattomasti.

– En ole koskaan kokenut kateutta, hän sanoo.

Ja hyvä niin, sillä Kukkonen ei ymmärrä kyseistä tunnetta. Hänestä jokaisella on mahdollisuus pyrkiä samaan kuin sillä, jota kadehtii.

Kukkonen pohtii rahaa filosofisesti ja toivoo, että muutkin tekisivät niin. Hänelle itselleen tärkeintä elämässä on elämä itse.

– Se, että saan olla täällä kokemassa ja ihmettelemässä asioita.

Omaa työtään pääomasijoittajana on hänen mielestään vaikea kuvailla. Ahaa-elämys saattaa syntyä, kun hän on vetämässä leukoja kuntosalilla. Kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, ja Kukkonen tietää varmuudella suunnan, mitä kohti mennä.

Oivallus syntyy lukuisten keskustelujen ja intuition pohjalta, intuitio puolestaan vuosien varrella hankitun tiedon ja kokemuksen pohjalta.

– Inspiraation rakentaminen on luovaa ja jopa taiteellista työtä.

Dubaissa Kukkonen on päässyt näkemään suunnatonta rikkautta – ja äärimmäistä köyhyyttä. Kukkonen pitää maan toimintaa epäeettisenä, mutta sää ja helppo elämä houkuttelevat.

Sadan miljardin dollarin omaisuudessa piehtaroivaan sheikkiin verrattuna hän sanoo olevansa pikkutekijä.

– Minulla ei ole mielenkiintoa verrata itseäni häneen. Peilistä löytyy se tyyppi, jonka kanssa kannattaa keskustella, mihin on tyytyväinen ja mihin ei, Kukkonen sanoo.

Hän pyörittelee päätään Dubain ökyrikkaille, jotka tekevät kaikkensa ollakseen vielä rikkaampia. He syytävät rahaa asioihin, joissa siitä ei enää ole mitään hyötyä tai iloa kenellekään. Palatsit notkuvat kullan painosta.

– Ovatko he ymmärtäneet rahakonseptin jotenkin väärin?

Kukkonen aikoo viipyä puolisoineen Dubaissa vielä joitakin viikkoja. Suomeen he palaavat, kun maaliskuun kevätaurinko alkaa lämmittää.

Hän

Tuomas Kukkonen

Syntynyt Sotkamossa vuonna 1982.

Asuu Kouvolassa puolisonsa kanssa.

Toiminut 17 vuotta yrittäjänä.

Elintarvikeyhtiö Kaslink Foodsin entinen toimitusjohtaja.

Kaslinkin perusti hänen isänsä Raino Kukkonen. Perheyrityksessä työskenteli myös Tuomas Kukkosen kaksi veljeä.

Toimii nykyisin pääomasijoittajana.

On myös Kouvolan Herkun eli uudelta nimeltään Finnish Food Factoryn pääomistaja.

Opiskellut peruskoulun jälkeen merkonomiksi.

Suorittanut BBA-tutkinnon Lontoossa.

Harrastaa kuntosalilla käyntiä, golfaamista ja lukemista.

Kuunteli viime vuoden aikana 40 äänikirjaa ja luki 10 kirjaa.

Kiinnostunut fysiikasta ja avaruustähtitieteestä. Ihailee Esko Valtaojaa ja Kari Enqvistiä.

Yksi neuvo ja kaksi Porschea

Raha kiinnosti Tuomas Kukkosta kovasti, kun hän oli pikkupoika. Ripustaessaan seinälle kuvia punaisesta Ferrarista ja Lamborghinista hän pohti, miten saisi kerrytettyä omaisuutta niin paljon, että niihin olisi varaa.

– Kuvat toimivat motivaattoreina kouluun lähtemiselle, Kukkonen sanoo.

Koulusta puheen ollen: jos hyvyyttä mitataan numeroiden valossa, Kukkonen ei ollut luokan priimus.

– Ei minua kiinnostanut tietää, mitkä ovat Pohjanmaan joet tai minkä niminen kuningas hallitsi Ruotsia 1700-luvulla. Minua kiinnosti tietää, miten atomi ja muu näkymätön toimii, hän sanoo.

Hän kuunteli salaa radiokanavaa, jossa käsiteltiin filosofiaa ja luonnontieteitä ja pyysi äitiään ostamaan Kajaanin kirjakaupasta Charles Darwinin Lajien synnyn. Sitä hän 14-vuotiaan innolla ahmi.

– Kirja on vieläkin saunatuvan hyllyssä.

25 vuotta myöhemmin Kukkonen on menestynyt yrittäjä ja pääomasijoittaja. Hänellä on tallissa kaksi Porschen hybridiautoa. Aikaisemmin hän ajoi pitkään sähkö-Teslalla.

Kukkonen on ymmärtänyt, ettei yrittäjyyttä voi opettaa. Koulussa voi oppia tekemään kirjanpidon, mutta henkinen pääoma yrittäjälle tulee vain elämänkokemuksen myötä.

Hiukan lisäoppia voi hankkia lukemalla läpi kaikki yrittäjyyttä koskevat kirjat, jotka saa käsiinsä, kuten Kukkonen on tehnyt.

– Yrittäminen on yrityksen ja erehdyksen kautta toteutuvaa liiketoimintaa, Kukkonen määrittelee.

Hän ei mielellään neuvo muita yritysasioissa. Tosin yhden asian hän haluaa sanoa:

– Jos et tunne paloa yrittäjäksi, älä ryhdy sellaiseksi.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut