Matkailu | Terhi Merensky hurmaantui arabivaltio Omanin monista kasvoista – Nyt hän on yöpynyt vuorenjyrkänteellä ja uinut maailman suurimpien kalojen kanssa

Rehtorina Muscatissa työskentelevä Merensky on nauttinut luonnosta ja luksuksesta. Viiniä hän voi ostaa työnantajan myöntämällä passilla.

Kun rehtori Terhi Merensky, 49, joitakin vuosia sitten sai työhaastattelukutsun Omaniin, hän joutui ottamaan maailmankartan esille.

Hän tiesi toki, mistäpäin maapalloa maata etsiä – olihan hän aikaisemminkin asunut Lähi-idän alueella perheensä kanssa ja opiskellut tutkimusapurahalla Israelissa –, mutta tarkka sijainti piti luntata.

Oli vuosi 2017, ja Merenksy oli kutsuttu haastateltavaksi suomalaiseen pedagogiikkaan perustuvan kansainvälisen koulun rehtorin tehtävään.

Nyt hän on asunut lapsineen Omanin pääkaupungissa Muscatissa vuoden 2018 alusta. Samassa ajassa hän on hurmaantunut maasta, josta hän ei vielä joitakin vuosia sitten tiennyt juuri mitään.

Ennen muuttoa hän tunnustaa miettineensä samoja asioita kuin moni muukin: Onko siellä turvallista? Onko siellä leffateattereita? Millaiset mahdollisuudet siellä on shoppailuun?

Tunnen oloni täällä turvallisemmaksi kuin Suomessa.

Terhi Merensky

Lähi-idän maihin kuuluva Oman on pinta-alaltaan ja väkimäärältään saman mittaluokan maa kuin Suomi. Muodoltaan Oman on Suomen tapaan pitkänomainen. Pohjois- ja Etelä-Omanin ilmastot eroavat toisistaan merkittävästi.

Pohjois-Omanissa, jossa maan pääkaupunki Muscat sijaitsee, voi kesällä olla 50 astetta lämmintä. Etelä-Oman puolestaan on vihreää monsuunisateiden aluetta.

Kuumuus ei Merenskyn mukaan ole niin tukahduttavaa kuin suomalainen voisi kuvitella.

– Ihminen tottuu kuumuuteen yllättävän hyvin, hän sanoo.

Silti Omanin talvi on Merenskyn mielestä erityisen miellyttävä: silloin lämpötila on yleensä vain 26–28 astetta plussalla.

Hintataso on Omanissa Merenskyn mukaan suomalaiselle kohtuullinen. Maassa on viiden tähden luksushotelleja mutta myös edullisempia ja autenttisempia vaihtoehtoja. Jos haluaa hemmotella itseään, vaihtoehtoja on Merenskyn mukaan rajattomasti.

Suurin osa Omanista kuuluu Arabian niemimaan laajaan autiomaahan. Autiomaan lisäksi maassa on runsaasti vuoristoa ja yli tuhat kilometriä merenrantaa.

– Täällä voi tehdä ja nähdä vaikka joka viikonloppu jotakin uutta, Merensky sanoo.

Autiomaassa voi ratsastaa kamelilla, joogata dyyneillä tai lekotella uima-altaalla. Vuoristossa voi vaeltaa ja vilvoitella välillä vadeissa, jotka ovat kanjonin pohjalle kertyneitä pitkiä ja usein syviä vesialtaita.

– Itse lähden mieluiten vuorille. Siellä on kesällä hiukan viileämpääkin, Merensky sanoo.

Viimeksi hän teki matkan Jabal Akhdar -vuoristoon, jossa hän majoittui vuoren jyrkänteelle rakennettuun perhehotelliin, The Cliff Guest Houseen. Perille pääsy vaati hyviä kenkiä ja kelpo kuntoa, mutta lopputulos palkitsi.

– Perillä odottivat vain perhoset, vuohet ja linnunlaulu. Siinä saavuttaa lähestulkoon meditatiivisen tilan.

Viime syksynä Merensky pääsi uimaan yli kymmenmetristen valashaiden seassa. Maailman suurimmat kalat uivat vuosittaisella vaelluksellaan Omaninlahden yli, ja Merensky ajoitti meriretkensä h-hetkeen.

– Olin onneni kukkuloilla. Valashait ovat mahtavia kavereita, ystävällisiä kuin mitkä.

Turistimassat eivät vielä ole löytäneet Omania, sillä maa oli vielä 1970-luvulle asti suljettu yhteiskunta. Suomalaisille tutumpaan Dubaihin on Muscatista vain parisataa kilometriä.

Suomea ja Omania yhdistää Merenskyn mukaan se, ettei kummassakaan maassa osata hyödyntää sen uniikkia luonnetta matkailumaana. Hän arvelee, että kun öljyn merkitys kauppatavarana vähenee, Oman saattaa alkaa korostaa luonnonkauneuttaan enemmän.

Turistin kannattaa Omanissa vuokrata auto, Merensky vinkkaa. Jos aikoo vuoristoon, alla on oltava neliveto, muuten matka tyssää vuoren juurelle.

Merensky on ajellut lastensa ja ystäviensä kanssa paljon Omanissa.

– Minulla on tapana napsauttaa navigaattori pois ja lähteä ajamaan. Sillä tavalla maa avautuu parhaiten. Laitan navin uudestaan päälle vasta sitten, kun haluan löytää takaisin kotiin.

Mitä alussa esitettyihin kysymyksiin tulee, niin kyllä, Omanissa on leffateattereita, ostoskeskuksia, ravintoloita ja kaikki kuviteltavissa olevat globaalit vaateketjut – ja Merenskyn mukaan paljon sellaistakin, mitä Suomessa ei ole ollenkaan.

Naiset saavat ajaa autoa, ja muut kuin muslimit voivat nauttia myös alkoholia.

– Työantajan luvalla saa hakea alkoholipassia, jolla voi henkilöllisyytensä todistettuaan ostaa viiniä alkoholiliikkeestä, Merensky kertoo.

Monissa Omanin kansainvälisissä hotelleissa alkoholin nauttiminen on mahdollista sekä ravintolassa että uima-altaalla. Ne hotellit, joissa alkoholin nauttiminen on kielletty, ilmoittavat siitä yleensä erikseen nettisivuillaan.

Monia mietityttää, miten Merensky pärjää arabimaassa ilman miestä. Hyvin, hän sanoo.

– En ole koskaan joutunut pelkäämään. Tunnen oloni täällä turvallisemmaksi kuin Suomessa, hän sanoo.

Kaikesta kerrotusta huolimatta parasta Omanissa ovat Merenskyn mielestä ihmiset. Suoraviivaisena suomalaisena hänellä on ollut jopa opettelemista siinä, ettei hän menisi asia edellä bisnestapaamisiin, vaan muistaisi, että Omanissa kysytään aina ensin kuulumiset.

– Täällä juodaan omanilaiset kahvit ja syödään pari taatelia ennen kuin mennään asiaan. Ihminen tulee aina ensin.

Hän

Terhi Merensky

Syntynyt Lappeenrannassa 1971.

Kolmen lapsen äiti: 17-vuotias poika käy Omanissa amerikkalaista koulua, 20-vuotias tytär kirjoittaa ylioppilaaksi ensi syksynä. "Korona on hidastanut valmistumista, kun Suomeen ei ole voinut matkustaa."

26-vuotias tytär on biotieteiden maisteri ja ryhtymässä väitöskirjan tekoon Suomessa.

Perheeseen kuuluu kolme kissaa ja 10-vuotias rhodesiankoira.

Toimi ennen Omaniin lähtöään Suomessa luokanopettajana ja rehtorina.

Lähi-itä

Oman

Arabivaltio Arabian niemimaan eteläkärjessä. Pääkaupunki Muscat, kirjoitetaan toisinaan myös Masqat.

Väliluku noin 5 miljoonaa.

Virallinen kieli arabia.

Absoluuttinen sulttaanikunta.

Valuutta Omanin rial.

Suomesta ei ole suoria lentoja Omaniin, mutta Dohan tai Dubain kautta pääsee perille. Välilaskun kanssa lentomatka kestää noin 9 tuntia.

Kampukselle haluttiin paras vaihtoehto

Finland Oman School sijaitsee Omanin pääkaupungin Muscatin Saksalaisen teknillisen yliopiston kampuksella. Kampukselle on haluttu keskittää maailman parasta koulutusta eri aloilta.

Siksi siellä on myös suomalaista koulujärjestelmää ja osittain opetussuunnitelmaa noudattava päiväkoti, peruskoulu ja lukio, Finland Oman School.

– Tänne haluttiin koulu, joka keskittyy oppilaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jossa oppimistulokset siksi ovat hyviä. Kansainväliset Pisa-tutkimukset osoittavat, että suomalainen koulujärjestelmä on sellainen, sanoo koulun suomalainen rehtori Terhi Merensky.

Finland Oman School on niin sanottu K-12-koulu, eli siellä on oppilaita päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Tällä hetkellä koulu on kasvuvaiheessa ja vanhin ikäluokka on ensi syksynä lukion toisella luokalla.

– Syksyllä 2022 olemme täysimittainen K-12-koulu, kun vanhimmat oppilaamme ovat jo abiturientteja, Merensky sanoo.

Koulun noin 300 oppilasta tulevat eri puolilta maailma. Heistä vain kourallinen on suomalaisia. Osa opettajista on suomalaisia, valtaosa muualta maailmasta. Oppilaissa on myös omanilaisten perheiden lapsia.

Kaksikielisen kansainvälisen koulun opiskelukielinä ovat englanti ja arabia.

Merensky on ollut mukana koulun perustamisessa alusta asti. Edes koulurakennusta ei ollut olemassa, kun hän kävi paikan päällä ensimmäisen kerran.

– Koulun kohdalla oli vain hiekkaa, hän kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut