Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilö | "Urheilussa tottui siihen, että on mahdollista pärjätä, vaikka samassa kilpailussa olisi satoja muitakin tähtäämässä huipulle" – Samppa Lajunen tekee nyt kiinteistöbisnestä

Entinen huippuhiihtäjä Samppa Lajunen tekee nyt ammatikseen kiinteistöbisnestä. Lajunen perusti Samla Capitalin vuonna 2015, mutta sijoittaminen oli alkanut jo paljon aiemmin.

– Se alkoi ihan niin, että marssin pankkitiskille ja rupesin jo 16–17-vuotiaana tutustumaan eri sijoitusvaihtoehtoihin, Lajunen kertoo.

Ensin Lajunen sijoitti pörssiin, sen jälkeen osti asuntoja ja sijoitti toimitiloihin sukuyhtiön kautta.

Samla Capital on kuudessa vuodessa kasvanut 14 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Sijoituskohteita etsitään kasvukaupungeista ja pari vuotta sitten katse kohdistui myös Helsinkiin.

Helsingin hintatason vuoksi kaupungissa kiinnostaa erityisesti kiinteistökehitys, koska muuten tuottavien kassavirtojen kohteita on jo vaikeaa löytää.

– Eli kiinteistöä kehittämällä kasvatetaan sen arvoa.

Helsingin Lehtisaaressa Samla Capital on mukana rakentamassa viittä asuinkerrostaloa, joista kaksi menee vuokrauskäyttöön ja kolme omistusasunnoiksi, siinäkin rooli on kiinteistökehittäjän, eikä yhtiön ole Lajusen mukaan tarkoituskaan omistaa kohdetta pitkään.

– Kaikki omistusasunnot on tällä hetkellä varattu, hän mainitsee.

Huippuhiihtäjä Samppa Lajunen laajentaa kiinteistöbisnestä Helsingissä – luksuskerrostaloille kysyntää: "Asunnot varattiin loppuun 20 minuutissa"

Kruununhaasta Samla Capital on hankkinut kokonaisen korttelin Mariankadun, Liisankadun ja Maneesikadun kulmauksesta Helsingissä. Kaikkiaan neljään arvorakennukseen saneerataan luksustason hotelli.

– Kohde on huippuhieno, neljän metrin huonekorkeus, kaari-ikkunoita, paksut kiviseinät, jotka ovat kestäneet 1880-luvulta tähän päivään, Lajunen fiilistelee.

Hän sanoo pohtineensa ensin myös asuntojen rakentamista osaan taloista, mutta päätyneensä siihen, että kun koko sisäpiha saadaan hotellivieraiden käyttöön, kokonaisuudesta tulee ainutlaatuisempi.

– Päätin, että tehdään sitten viimeisen päälle ja siten, että hotelli tarjoaa elämyksiä ja erottuu selvästi kilpailijoista.

Lajunen sanoo, että hän ei toisaalta halua ahnehtia uusia kohteita, vaikka niitä Helsingissä olisikin tarjolla, koska resurssien pitää riittää siihen, että asiat tehdään kunnolla. Kruununhaan kohdetta hän sanoo pitävänsä ”ihan ok” kauppana, sillä se on korona-aikana konkurssipesältä ostettu.

Vaikka korona saattaa vähentää bisnesmatkailua jonkin verran pysyvästi, Lajunen ei epäile, etteikö muu matkailu palaisi kasvu-uralle.

– Keskiluokan ja erittäin varakkaiden määrä maailmassa kasvaa koko ajan.

Huippu-urheilu on Lajusen mukaan antanut eväät asettaa tavoitteet korkealle ja pyrkiä ylittämään ne kovalla työllä.

– Se tekemisen kulttuuri, jonka opin jo pienestä pitäen, on hyvin sovellettavissa asiaan kuin asiaan.

Lisäksi kilpailutilanne vaikkapa Helsingin hotellibisneksessä ei arveluta.

– Urheilussa tottui siihen, että on mahdollista pärjätä, vaikka samassa kilpailussa olisi satoja muitakin tähtäämässä huipulle, olympiavoittaja toteaa.

Mikä vie menestykseen? Entinen huippuluistelija tutki olympiaurheilijoiden polkua