Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Ruokatunti-sarja: Korkeushyppääjät puhuvat usein nälästä kisan aikana – "Tuskin kenelläkään varsinaisesti on nälkä", Heta Tuuri, 26, sanoo

Yhdysvalloissa opiskellut Heta Tuuri ei jäänyt kaipaamaan maan ruokakulttuuria.

Kun korkeushypyssä rima on 190 sentissä, se on viisi senttiä enemmän kuin Heta Tuurilla, 26, on pituutta. Se on myös Tuurin ennätyskorkeus, kaksi senttiä enemmän kuin nykyinen. Uudelle kymmenluvulle pääseminen on tärkeä tavoite.

Nyt syksyllä Tuuri ei mieti tavoitteita vaan lomailee pari viikkoa.

– Ensi kaudella on tärkeä löytää se pieni juttu, joka vie uuteen ennätykseen.

Tässä lajissa pituudesta on etua. Kun kroppa on saatava riman yli, hyötyä on myös siitä, ettei vartalossa ole ylimääräistä.

Silti Tuuri ei stressaa syömisestä eikä vahdi kaloreita. Hän tietää, miten pitää syödä – riittävästi ja terveellisesti.

– Kesällä katson hiilihydraattien määrää vähän tarkemmin kuin muulloin, mutta syön hyvin tavallisesti ja monipuolisesti. Pelkällä salaatilla ja rahkalla en jaksaisi harjoitella ja kilpailla.

Päättyneenä kesänä Tuurin kisat olivat yleensä illalla. Kun näin on, hän syö aamulla tyypillisen aamupalansa: kaurapuuroa, mustaherukoita tai joitain muita marjoja, granolaa ja raejuustoa. Toisinaan mukana saattaa olla myös hieman maapähkinävoita.

Neljä tuntia ennen kisaa hän syö sen verran paljon, että nälkä ei yllätä kisan aikana. Esimerkiksi kasviswokki on hyvä kisapäivän ruoka.

Ruoka ei saa turvottaa, eikä ähky ole hyvä kaveri kilpailun aikana. Pieni välipala, esimerkiksi banaani, on vielä tarpeen ennen kisaa.

– Kisan aikana syön harvoin mitään. Minulla on kentällä proteiinipatukka tai jotain muuta pientä, josta saan tarvittaessa energiaa.

Korkeushyppääjät toteavat usein kisan aikana toisilleen, että nyt jo on nälkä.

– Tuskin kenelläkään varsinaisesti on nälkä. Enemmän se tunne tulee siitä, kun joutuu odottamaan vuoroaan eikä voi tehdä mitään, Tuuri sanoo.

Tuuri on kahden kahvikupin nainen. Ensimmäinen aamulla, jotta päivä lähtee kunnolla käyntiin, toinen sitten lounaan jälkeen.

Lounas on usein jotain melko kevyttä, esimerkiksi salaatti kanan tai kalan kera tai keitto. Isältä saatu linssikeiton ohje on yksi suosikeista. Linssikeittoa jaksaa syödä useamman päivän putkeen.

– Lisään keittoon usein raejuustoa, kasviksia tai broilerin jauhelihaa. Sitä käytän paljon, se on hyvä löytö.

Tuuri syö usein lounasta kotona mutta käy mieluusti myös ulkona lounaalla.

– Välillä siitä tulee vähän syyllinen olo. Toisaalta voi olla myös pitkiä aikoja, jolloin syön lounaan kotona. Iltaisin en syö ulkona oikeastaan koskaan.

Tuuri sanoo olevansa henkeen ja vereen brunssi-ihminen.

– Aamupalat ovat hyviä, brunssit ihania. Niissä on aina tarjolla runsaasti kaikkea terveellistä, kuten hedelmiä. Kotiin ei tule koskaan ostettua yhtä paljon erilaisia hedelmiä.

Päivälliseksi Tuuri syö yleensä kotiruokaa, myös kaupasta ostettua kotiruokaa. Poikaystävän kanssa hän kokkaa muun muassa makaronilaatikkoa ja italianpataa.

– Välillä iskee inspiraatiopäivä, ja silloin tykkään tehdä ruokaa, mutta en aina. Kokeilen mielelläni uusia ruokia, mutta olen huono käyttämään mausteita.

Kovin usein Tuuri ei leivo, sillä herkkujen syöminen jäisi pitkälti hänen vastuulleen. Poikaystävä kun syö hyvin vähän mitään herkkuja.

Kilpailukaudella Tuuri pitää viikossa yhden herkkupäivän, jolloin hän yleensä syö salmiakkia.

– Se täytyy niin sanotusti pitää ruokavaliossa, hän muotoilee.

Rakennusarkkitehtuuria opiskeleva Tuuri keskittyy nyt täyspainoisesti urheiluun, ja opinnot ovat tauolla ainakin tämän lukuvuoden. Viikossa on yleensä 8–10 treenit.

– Haluan keskittyä urheiluun ja katsoa, mitä tämä kortti antaa.

Ruoka on Tuurille ennen kaikkea energianlähde. Hän sanoo ajattelevansa paljon, mitä syö, mutta samaan aikaan syövänsä sitä, mistä pitää.

– Kiellettyjä ruokia ei ole. Sinihomejuustoa en syö, enkä tykkää sieniruoista. Olisi hyvä, jos tykkäisin sienistä, sillä ne olisivat hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi, hän miettii.

Vuosina 2015–2019 Tuuri opiskeli arkkitehtuuria Minnesotassa Yhdysvalloissa. Sikäläistä ruokakulttuuria hän ei kaipaa.

– Suomessa ruoka on puhdasta. Siellä se vaikutti terveelliseltä muttei ollut, kun kana oli friteerattua ja salaatin päällä paljon kastiketta. Ruoasta oli vaikea tulla kylläiseksi, jos ei syönyt paljon myös pastaa tai riisiä.

Linssikeitto

6 annosta, 45 minuuttia

3 dl punaisia linssejä

1 iso sipuli

3 tl valkosipulitahnaa (valkosipulimurska sopii myös)

2 tl kurkumaa

1 tl inkivääriä jauhettuna

0,5 tl cajunmaustetta

1,5 rkl suolaa

1,1 l vettä

2 prk tomaattimurskaa (400g = 1 prk)

2 dl kookoskermaa

1. Huuhdo linssit vedessä.

2. Kuullota sipuli, valkosipulitahna ja mausteet kattilassa voissa tai vaihtoehtoisesti öljyssä.

3. Lisää vesi ja tomaattimurska.

4. Kiehauta ja lisää linssit.

5. Keitä 30 minuuttia ja lisää kookoskerma.

Tarjoiluehdotus: lisää keittoon raejuustoa tai kanan jauhelihaa. Keitosta saa runsaamman myös lisäämällä keittovaiheessa esimerkiksi porkkanaa ja perunaa.

Ruokatunti-juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.