Säästämisen ei tarvitse olla tylsää. Valitse itsellesi sopivin haaste ja matkaa kohti tavoitetta.
Säästämisen aloittaminen kutkuttelee, mutta se voi kuulostaa hankalalta tai tylsältä. Mahdottomaltakin se voi tuntua, jos on tottunut siihen, että ylimääräistä rahaa ei koskaan ole.
Rahan sivuun laittamisen harjoittelussa voi käyttää apuna säästöhaasteita, joihin on koottu monenlaisia vinkkejä maailman sivu. Samalla säästämisestä voikin tulla ihan hauskaa.
1 Kakeibo
Kakeibo ei ole uusi keksintö. Japanissa jo yli sata vuotta käytössä ollut tilikirja istuu mainiosti tähänkin päivään.
Kakeibo on eräänlainen kalenteri, johon merkitset paitsi päivittäiset tulot ja menot, myös säästötavoitteet ja sen, paljonko voit kuluttaa. Aina kuun lopussa pohdit rahankäyttöäsi ja miten onnistuit säästötavoitteessa. Samalla voit miettiä, mistä voisit tinkiä ja mitä voit tehdä toisin seuraavassa kuussa.
2 52 viikon säästöhaaste
Viime vuosina on näkynyt paljon juttuja 52 viikon säästöhaasteesta. Ideana on, että talletat rahaa joka viikko.
Säästettävä summa määräytyy viikon numeron mukaan. Vuoden ensimmäisellä viikolla talletat yhden euron, toisella viikolla kaksi euroa ja kolmannella kolme euroa. Lopulta vuoden viimeisellä viikolla laitat sivuun 52 euroa. Yhteensä vuodessa kertyy säästöön 1 378 euroa. Voit toteuttaa haasteen myös päinvastaisessa järjestyksessä eli aloittaa 52 eurosta, ja vuoden viimeisellä viikolla säästät euron.
3 365 päivän säästöhaaste
Koko vuoden kestävä säästökikka on myös 365 päivän säästöhaaste. Siinä laitat rahaa säästöön päivittäin.
Maanantaisin panet sivuun euron, tiistaina kaksi, keskiviikkona kolme ja niin edelleen. Viikkosäästö on 28 euroa. Vuoden lopussa rahaa on kertynyt 1 456 euroa.
4 Viikkohaaste varojen mukaan
Rakenna oma viikkohaasteesi varojesi mukaan. Pienituloinenkin pystyy säästämään vähän.
Laita sivuun euro viikossa, jolloin sinulla on vuoden lopussa 52 euroa ja neljässä vuodessa 208 euroa. Jos pystyt säästämään kympin kuussa, säästöä kertyy vuodessa 520 euroa ja neljässä vuodessa jo 2 080 euroa.
5 Prosenttisäästö
Säästä tuloistasi mahdollisuuksien mukaan prosentti, viisi prosenttia tai kymmenen prosenttia kuukaudessa.
Jos nettotulosi ovat vaikkapa 1 700 euroa kuussa, laittamalla siitä jemmaan prosentin säästät 17 euroa kuukaudessa. Yhteensä säästöä tulee 204 euroa vuodessa. Jos pystyt vastaavasti säästämään samoista tuloista viisi prosenttia, vuodessa kertyy jo 1 020 euroa. Kymmenen prosentin kuukausisäästöllä pääset jo 2 040 euroon vuodessa.
6 Maksa tuplana tai tasasummina
Kokeile kikkoja, joissa maksat kaiken joko tuplana tai tasasummina.
Jos ostat T-paidan 15 eurolla, laita samalla toiset 15 euroa säästöön. Sama juttu kahvikupillisen kanssa – espresso 2,20 euroa, säästöön sama summa. Toinen keino on maksaa kaikesta ikään kuin tasasumma. Jos tuote maksaa 28,50 euroa, pyöristä se mielessäsi kolmeenkymppiin ja laita 1,50 euroa säästöön. Samaa voi kokeilla isompienkin summien kanssa. Joululahjan hinta on 179 euroa. Pyöristä se kahteensataan ja siirrä 21 euroa jemmaan.
7 Säästölipastili tai budjettisovelllus
Pankeilla on käytössä matalan kynnyksen säästötapoja. Budjettisovellukset voivat olla myös oiva apu säästöpuuhissa.
Monissa pankeissa voit esimerkiksi avata niin sanotun säästölipastilin, johon kertyy valitsemasi summa jokaisesta korttiostostasi. Myös erilaisten budjettisovellusten avulla voit seurata omaa kulutustasi tarkasti ja huomata mahdollisesti turhiakin rahareikiä.
8 Ota käyttöön vanha kunnon säästöpossu
Lojuuko kaapin perukoilla käyttämätön säästölipas? Jos käytät vielä käteistä rahaa, kaiva lipas kaapista. Viime vuoden alkupuolella uutisoitiin australialaisnaisesta, joka kerrytti kahdessa ja puolessa vuodessa noin 3 500 euroa panemalla kaikki ylimääräiset kolikot sekä osto- ja myyntipalstan kautta tienaamansa varat talteen rasiaan. Uutinen keräsi kommentteja, joissa todettiin, että ”eihän tuossa ole mitään uutta” tai ”olen jo vuosia kerännyt kolikot erillisen purkkiin”. Pennissä on miljoonan alku, vai miten se meni?
Lähteet: raha.fi, rahabalanssi.fi, 7news.com, Melkein kaikki rahasta -podcast