Moni tunnistaa elokuvista ja postikorteista tutun Brighton Pierin.
Eläväinen merenrantakaupunki Brighton pääsi maailmankartalle rautatien myötä vuonna 1841, kun lontoolaiset saapuivat nauttimaan merellisestä ilmasta.
Tänäkin päivänä Brightoniin tullaan herkuttelemaan, ostoksia tekemään tai vain kuljeskelemaan rantabulevardia pitkin.
Kaupungin kuuluisin nähtävyys Brighton Pier on monille tuttu postikorteista sekä elokuvista.
Alkuperäinen, vuonna 1823 rakennettu laituri ei ollut luonnonvoimia kestävä, joten vahvistettu rakennelma avautui yleisölle vuonna 1899.
Laiturilla on ravintoloita, pelihalleja sekä erilaisia kieputtimia. Kesällä voi loikoilla rantatuoleilla, talvisin sopii kietoutua vilttiin ja nauttia tyrskyjen sinfoniasta hattaraa syöden.
Brightonin pikkukiviranta on sesongin ulkopuolellakin täynnä elämää – rannalla kohtaa niin kävelijöitä, uimareita, taidemaalareita kuin merilintubongareitakin.
Rannalle nousi vuonna 2016 British Airways i360 -näköalatorni. Se on 162 metriä korkea, joten näkymät ovat horisonttia syleileviä.
Rujolla tavalla ylväs, aaltojen kuritettavana oleva West Pier on yksi kaupungin kuvatuimmista kohteista, vaikka se onkin ruosteinen häkkyrä.
Länsilaituri rakennettiin huvilaituriksi vuonna 1866, mutta se jäi pahasti isomman laiturin varjoon. Lopullinen niitti sille koitti vuonna 2003 tulipalon muodossa. Luuranko on jätetty meren armoille, eikä sille löydy uusiokäyttöä.
Huikea Royal Pavilion on kuin Taj Mahalin brittiversio. Palatsi on tyylien ilotulitus, joka pursuaa itämaista arkkitehtuuria gotiikalla sekä antiikin Roomalla ja Kreikalla ryyditettynä.
Kuningas George IV halusi itselleen uljaan merellisen palatsin, ja rakentaminen aloitettiin vuonna 1789. Myöhemmin kuuluisaa arkkitehtia John Nashia pyydettiin laajentamaan rakennusta. Rakennus valmistui nykypäivän asuunsa vuonna 1822.
Kuningas kuoli vuonna 1830, eivätkä myöhemmät kruunupäät palvoneet Royal Pavilionia. Kuningatar Victoria vain piipahteli palatsissa, ja hallitus myi palatsin Brightonin kaupungille.
Paviljongissa on kuninkaallisia makuuhuoneita, salonkeja, musiikkihuone, valtava keittiö sekä juhlasaleja, joissa voi uppoutua menneen maailman loistokkaisiin tunnelmiin.
Brightonissa ei nälkä pääse yllättämään, ja erilaisten ruokapaikkojen kirjo on läkähdyttävä.
Kaupunki on myös mukavan kompakti, joten kävellen pääsee joka paikkaan maailman makuja maistelemaan.
Brightonin paras intialainen ravintola on monia palkintoja kahminut ravintola Chilli Pickle.
Muita suositeltavia ravintoloita ovat esimerkiksi brittikeittiön helmiä tarjoava The Gingerman sekä maistuvaa kasvisruokaa lautaselle lappava Terre à Terre. The Little Fish Market on mereneläville sydämensä menettäneiden suosiossa.
Iltapäiväteelle kannattaa suunnata kaupungin eleganteimpaan hotelliin The Grandiin. Peribrittiläinen teekattaus sisältää pieniä voileipiä, skonsseja kermalla ja hillolla sekä erilaisia leivoksia.
Pubeja on kaupungissa väkilukuun suhteutettuna eniten koko maassa, joten brittioluiden ystävät saavat hekin vatsansa täyteen – niin nestettä kuin tukevaa pubiruokaakin.
Juna-aseman vierestä alkaa North Laine, joka on rosoisempi ja boheemimpi kuin rantabulevardilta alkava kalliimpi ja hienostuneempi ostosalue The Lanes.
Kaupungissa on tuttuja brittiläisiä ketjuliikkeitä sekä kymmeniä pienempiä putiikkeja.
Brighton on taiteilijoiden kaupunki, joten toritaidetta jalostuneempia taideteoksia on myytävänä lähes joka kulman takana.
Kirpputorien ystäville on koluttavaksi tavarataivas Snoopers Paradise, jonka kahdesta kerroksesta löytyy viehättävää vintagea, retroa sekä hintavampaa antiikkia.
Silmäkarkkimaista kotitavaraa, värikkäitä sohvatyynyjä sekä hauskoja lahjoja löytyy England at Homesta, jolla on Brightonissa kaksi vierekkäistä liikettä.
Hupaisia kenkiä saa Brightonissa perustetusta Irregular Choicesta. Rohkeimmat ostavat kengät, joiden korot ovat vaikkapa pandan muotoisia.
Beyond Retro on tilava käytettyjen vaatteiden liike, josta voi tehdä löytöjä ysärifarkuista 50-luvun kukkamekkoihin.

Brighton on suosittu päivämatkakohde Lontoosta. Junia lähtee esimerkiksi Victorialta ja London Bridgeltä. Matka kestää alle tunnin. Bussillakin pääsee perille, mutta aikaa kuluu tuplaten junaan verrattuna.
Brighton elää turismista, ja keskikesällä kaupungissa on perinteisesti ollut paljon matkailijoita ja kielikoululaisia. Parhaimmat matkustusajat ovat kevät ja syksy, jolloin majoitus on edullisempaa ja turisteja on vähemmän.
Jos päivämatka tuntuu liian lyhyeltä, hotelleja on tarjolla edullisista bed and breakfast -paikoista viiden tähden hotelleihin.