Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Lähtisitkö pakettimatkalle Savoon tai Kuusamoon? – Helppous kiehtoo monia

Kotimaan valmismatkojen suosio yllätti Aurinkomatkat positiivisesti. Myös Ikaalisten Matkatoimisto aikoo pitää korona-aikana valikoimiin lisätyt kotimaanmatkat myynnissä, vaikka kysyntä ei päätä huimaa.

Kotimaan pakettimatkoille on ollut korona-aikana melko hyvin kysyntää, kertoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Aurinkomatkat alkoi myydä valmismatkoja Lappiin ja Rukalle syyskuussa 2020.

Matkat pysyvät valikoimassa tänäkin vuonna.

– Ensimmäinen talvi yllätti meidät positiivisesti, ja siitä jatkettiin kesään. Suunnitelmissa on myös ensi kesän avaaminen ainakin Lapin kohteisiin, Kousa kertoo.

Aurinkomatkat on nostanut kotimaan matkakohteiden määrää alun neljästä yhdeksään. Mukana on suosituimpia Pohjois-Suomen kohteita, kuten Levi, Ylläs, Saariselkä ja Ruka. Lisäksi matkoja on tehty Ahvenanmaalle ja Kuopion Tahkolle.

Pakettiin kuuluvat lennot Helsingistä ja majoitus sekä lisämaksusta lentokenttäkuljetukset ja aktiviteetteja.

On nuoria vaeltajia, aktiiviliikkujia, luonnossa liikkuvia perheitä ja pariskuntia. Kohderyhmä on laaja.

Timo Kousa

Matkaoppaan roolin hoitaa kotimaan kohteissa mobiilisovellus. Tarvittaessa matkailijat voivat kysyä neuvoja chatissa tai puhelimessa.

Kotimaan valmismatkat ovat Aurinkomatkoille pienimuotoista toimintaa. Timo Kousan mukaan matkatoimisto vei vuoden 2021 aikana kymmeniätuhansia ihmisiä ulkomaan valmismatkoille. Kotimaanmatkoissa puhutaan tuhansista.

Ulkomaanmatkojen avautuminen näkyy kotimaanmatkojen kysynnässä.

– Kotimaanmatkat ovat kädenojennus asiakkaille korona-aikana. Niiden taloudellinen merkitys on pieni verrattuna kokonaistoimintaamme, Kousa sanoo.

Kousan mukaan kotimaan valmismatkat ovat kuitenkin tuoneet matkatoimistolle uutta asiakaskuntaa.

– On nuoria vaeltajia, aktiiviliikkujia, luonnossa liikkuvia perheitä ja pariskuntia. Kohderyhmä on laaja.

Joukossa on paljon lapsiperheitä, joita kiehtoo helppous.

Myös Ikaalisten Matkatoimisto on ottanut korona-aikana kotimaan valmismatkat valikoimiinsa. Matkoja on myyty elokuusta 2020 alkaen.

Osa matkapaketeista sisältää lennot Helsingistä ja majoituksen. Kohteina ovat muun muassa Levi, Saariselkä ja Kuusamo. Matkoja on tehty myös Ahvenanmaalle, laivalla sekä lentäen. Lisäksi valikoimissa on esimerkiksi omalla autolla toteutettavia road trip -matkoja, joihin matkatoimisto myy pelkät majoitukset.

Ikaalisten Matkatoimiston toimitusjohtajan Esa Talosen mukaan kotimaanmatkat eivät ole olleet kovin suuri hitti.

– Niitä on kyllä myyty, mutta myynti on ollut kokonaisuudessaan pientä.

Talonen uskoo, että matkanjärjestäjän arvo kotimaanmatkaajille on rajallinen. Kotimaassa matkustetaan usein autolla ja majoitukset varataan vasta matkan aikana.

– Kun suomalaiset matkustavat kotimaassa, he liikkuvat paljon sukulaisissa, tuttavilla ja mökeillä, Talonen sanoo.

Ikaalisten Matkatoimiston myymiä valmismatkoja ovat hyödyntäneet lähinnä perheet ja pariskunnat.

Talonen ei usko, että kotimaan matkapaketeille saadaan valtavaa kysyntää jatkossakaan, mutta matkatoimisto aikoo silti pitää ne valikoimissaan.

– Ne ovat lähinnä hyvä lisä tarjontaan.